Ole tarkkana jäätelötikkujen, maissintähkien, lasinsirujen, kertakäyttögrillien ja erilaisten luiden kanssa.

Luut

Koirat pitävät luiden pureskelusta ja luun pureskelu on hyväksi koiralle, mutta ainoastaan eläinkaupoissa myytävät luut ovat koiralle sopivia. Älä siis anna koiralle luita omasta ruoastasi, esimerkiksi siipikarjan tai possun luita. Älä myöskään anna koiralle ruotoja sisältäviä kalanjämiä.

Luunpalaset ja kalanruodot voivat aiheuttaa haavoja koiran suuhun, nieluun ja ruoansulatuskanavaan. Ne voivat myös jäädä jumiin koiran kitalakeen tai ruokatorveen, varsinkin jos koira on innokas herkuttelija ja hotkii herkkupalat pureskelematta kunnolla.

Jäätelötikut

Jäätelötikuista voi irrota tikkuja koiran suuhun ja ruoansulatuskanavaan. Pahimmillaan tikut voivat tehdä reikiä koiran vatsalaukkuun ja suolistoon. Sama koskee kertakäyttöisiä, puisia grillitikkuja. Eli vaikka ne ovat koiralle mieluisia, älä anna niitä koiralle nuoltavaksi.

Maissintähkät

Koiran voi antaa maistella maissinjyviä (kunhan niissä ei ole paljoa suolaa tai muita mausteita) mutta älä anna koirasi pureskeltavaksi tyhjäksi syötyä maissintähkää, sillä koira saattaa innostuksissaan niellä koko tähkän ja se voi jumittua koiran ruoansulatuskanavaan.

Grilliruoat

Grillin vieressä kuolaava koira on varmasti monelle tuttu näky ja kukapa ei haluaisi antaa jotain pientä herkkupalaa suloiselle grillausapulaiselleen? Mausteiset ja suolaiset grilliruoat eivät kuitenkaan ole koiran vatsalle hyväksi. Suuri määrä suolaista ruokaa voi aiheuttaa koiralle suolamyrkytyksen.

Sekä raaka että kypsennetty sipuli ovat koiralle vaarallisia, eli niitä ei kannata antaa koiralle.

Muut herkut

Muita koiralle sopimattomia ruokia ovat muun muassa suklaa, viinirypäleet ja pähkinät.

Roskat

Ruoantähteiden lisäksi piknikillä kannattaa varoa lasipulloja ja kertakäyttögrillejä. Koira voi helposti saada lasinsirusta haavan tassuunsa ja kertakäyttöinen alumiinigrilli voi aiheuttaa palovammoja tai haavoja. Kerää siis aina kaikki ylimääräiset ja koiralle sopimattomat roskat ja ruoantähteet heti pois koiran ulottuvilta. 

Ruoalle perso koira voi myös tonkia ruoantähteitä roskapussista eli herkulliselta tuoksuvat roskat ja ruoantähteet kannattaa polttaa grillissä, laittaa suljettuun roskapussiin tai viedä heti isompaan roskikseen pois koiran ulottuvilta.

Sallitut herkut

Piknikille tai grillijuhliin kannattaa ottaa mukaan koiralle sopivia herkkuja kuten puruluu, koiran omaa ruokaa ja hieman koiranameja. Siten koira voi herkutella turvallisesti eikä sen vatsa mene sekaisin suolaisista ja mausteisista grilli- ja piknik-herkuista. Muista myös varata koiralle vettä ja vesikippo.

Piknik ja grillihetki sujuvat kaikille paljon mukavammin, kun koiralle ei tule vatsavaivoja tai koiraa ei tarvitse lähteä viemään kiireellisesti eläinlääkärille sopimattoman herkun syömisen jälkeen.

Milloin eläinlääkäriin?

Yleisiä myrkytyksen oireita ovat mm. oksentelu, ripuli, vatsakivut ja voimakas kuolaaminen. Jos jotain jää koiran kurkkuun kiinni, koira alkaa kakoa tai raapia suuta tassullaan yrittäen saada juuttuneen esineen pois. Yritä silloin paikantaa ja poistaa suuhun tai nieluun juuttunut esine. Jos se ei onnistu, vie koira välittömästi eläinlääkäriin.

Jos tiedät tai epäilet, että koirasi on syönyt jotain sopimatonta, kannattaa ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.