Miksi koira tulee valeraskaaksi?

Valeraskaus ei ole sairaus, vaan hormonaalinen valmiustila imettämistä ja pennuista huolehtimista varten. Nartun kiiman (estrus) jälkeen alkaa jälkikiimakausi (metestrus), joka kestää noin 2-3 kuukautta. Tämä vaihe käynnistyy parittelusta huolimatta, eli vaikka narttu ei kiiman aikana parittele, voi raskauden oireita ilmetä valeraskauden muodossa.

Tutkimusten mukaan koira- ja susilaumoissa valeraskaudella on tärkeä rooli. Valeraskauden avulla kaikille lauman pennuille on tarjolla tarpeeksi maitoa, jos jollekin emoista sattuisi jotain. Nykykoiralle valeraskaus ei kuitenkaan ole niinkään hyödyksi, vaan enemmänkin haitaksi.

Miten valeraskaus vaikuttaa narttuun?

Kaikki nartut reagoivat eri tavoin valeraskauteen: jotkut saavat vain muutamia oireita, toiset taas lähes kaikki mahdolliset. Psyykkiset oireet ovat yleisempiä kuin fyysiset. Monet nartut ovat myös hieman tavallista apeampia, jotkut saattavat suorastaan masentua valeraskauden aikana.

Näkyvimmät merkit tulevat usein 1-2 kuukautta juoksujen jälkeen. Jotkut nartut menettävät ruokahalunsa, toiset taas syövät entistä enemmän ja lihovat, erityisesti vatsan seudulta. Narttu saattaa kieltäytyä syömästä koko valeraskauden ajan, joten huolehdi, että koira juo ainakin paljon vettä.

Emonvaistot

Nartun nisät saattavat paisua ja alkaa tuottaa maitoa. Joskus nartut saattavat itse stimuloida maidontuotantoa nuolemalla ja imemällä nisiään. Maidontuotanto aiheuttaa muutoksia maitorauhasissa ja pahimmassa tapauksessa voi hoitamattomana johtaa nisätulehduksiin. Myös oksentelu on yleistä valeraskauden aikana.

Valeraskaus vaikuttaa myös nartun käytökseen. Monet nartut saavat voimakkaita äidinvaistoja ja saattavat alkaa rakentaa pesää ”tulevaa pentuetta” varten. Narttu on myös usein apea, rauhaton ja huolestunut. Osa nartuista alkaa kohdella esineitä, kuten leluja ja kenkiä, pentuinaan. Pennunkorvikkeet kannattaa ottaa pois, sillä narttu saattaa muuttua aggressiiviseksi suojellessaan ”pentujaan”. 

Muuta ajateltavaa ja tekemistä

Jos koirasi tulee valeraskaaksi, yritä keksiä koiralle paljon tekemistä ja anna sille paljon huomiota. Valeraskaus on helposti koiralle raskasta aikaa ja ylimääräiset hellyydenosoitukset ovat silloin tervetulleita.

Vähentääksesi oireita kannattaa lisätä liikuntaa ja muuta aktiviteettia, jotta narttu saa muuta ajateltavaa ja tekemistä kuin ”pentujen” hoivaaminen ja vahtiminen. Koska monet valeraskaat nartut ovat haluttomia liikkumaan ja joidenkin ruokahalu vain kasvaa, liikunnan lisääminen voi olla hieman haasteellista.

Hoito

Lääkitys

Valeraskautta voi ehkäistä eläinlääkärin määräämällä lääkehoidolla. Lääkitys on suositeltavaa, jos valeraskaus vaikuttaa koiraan huomattavasti. Lääkkeen vaikuttava aine on kaberkoliini, joka estää maidontuotantoa ja siihen liittyviä oireita. Lääkityksen sivuvaikutuksina saattaa esiintyä apeutta, ruokahaluttomuutta ja joskus oksentelua. Jos koira kärsii sivuvaikutuksista, tulee miettiä onko tärkeämpää, että koira on mahdollisimman pian oma itsensä vai että koira välttyy sivuvaikutuksilta.

 Jos on pienikin riski, että koira on raskaana, tulee se varmistaa röntgenin tai ultraäänen avulla ennen lääkinnän aloittamista, sillä lääke saattaa aiheuttaa raskaudenkeskeytyksen.

Nartun sterilointi

Steriloidulle nartulle ei tule kiima-aikoja eikä siten myöskään valeraskauksia, eli sterilointi on varmin tapa päästä valeraskauksista eroon lopullisesti. Varsinkin, jos narttua ei tulla käyttämään jalostukseen ja narttu kärsii valeraskauden oireista, kannattaa harkita sterilointia. Sterilisaation avulla nartulle ei myöskään voi tulla kohtutulehdusta eikä narttu voi tulla vahingossa tiineeksi.