Suomessa on noin 800 000 koiraa ja koira tekee kakat vähintään kaksi kertaa päivässä. Eli jos kaikki jättäisivät koirankakat keräämättä, kertyisi päivittäin noin 1 600 000 koirankakkakasaa. Jos kaikki koiranomistajat jättäisivät koiransa kakat keräämättä viikon ajan, olisi maassa yli 11 miljoonaa koirankakkaa – sekä tietysti ne, mitä lumen alta tulee esiin. Koirankakkojen kerääminen siis todella kannattaa!

Tässä vielä kolme tärkeää syytä kerätä koiran kakat:

1. Yleinen viihtyvyys ja siisteys

Varmastikaan kukaan kävelijä ei halua joutua pujottelemaan kakkakasojen välissä. Keräämällä koirasi kakat varmistat siis, että kävelyreitti on siisti ja miellyttävä myös muille kävelijöille. Samalla voit auttaa vähentämään jokakeväistä vihaa koirankakkoja (ja koiria) kohtaan.

Koiran kakkojen kerääminen pitää kävelyreitit siisteinä paitsi ihmisiä niin myös koiria varten. Koirat kävelevät usein hajujen perässä samoja reittejä kuin mitä muut koirat ovat kävelleet ja silloin hajuun keskittynyt koira voi astua toisen koiran kakkaan.

Mikäpä sen inhottavampaa kuin joutua putsaamaan omia kenkiään tai koiransa tassua koirankakasta kävelyn jälkeen?

2. Koiranomistajan vastuu

Järjestyslain 27.6.2003/612 pykälän 14 Koirakuri mukaan ”koiranomistajan on pidettävä huolta siitä, että koiran uloste ei jää ympäristöön hoidetulla alueella taajamassa”. Oman koiran jätösten kerääminen kuuluu siis koiranomistajan vastuuseen.

Taajaman ulkopuolella samanlaista säännöstä ei ole, mutta silloinkin koiran kakat kannattaa kerätä aina, jos ne ovat suoraan kävelyreitillä tai muuten sopimattomassa paikassa.

Metsälenkeillä kakat kannattaa siirtää pois polulta esimerkiksi kepin avulla.

3. Keräämätön kakka voi levittää tauteja

Monet tarttuvat taudit, loiset, bakteerit ja virukset leviävät ulosteen kautta, muun muassa giardia ja suolinkaiset. Kadun vieressä muhiva kakkakasa voi siis olla todellinen tautipesäke. Suurin osa Suomen koirista on onneksi rokotettu tavallisimpia tarttuvia tauteja kuten parvoa vastaan, mutta tartunnan riski kasvaa mitä enemmän kakkoja jätetään keräämättä.

Rokotetun ja taudittomankin koiran uloste voi aiheuttaa muun muassa vatsavaivoja, jos esimerkiksi koira astuu kakan päälle ja nuolee tassuaan. Joillain koirilla on myös paha tapa nuolla tai syödä toisten koirien kakkoja.

Myös pienet lapset saattavat koskea koirankakkaan ja sitä voi joutua myös lapsen suuhun. Suurin osa koirien taudeista ei voi tarttua ihmisiin, mutta tietyt loiset kuten suolinkaiset voivat.

Muista aina kakkapussi!

Sijoita kakkapussit eteiseen johonkin paikkaan, josta niitä ei voi olla unohtamatta, esimerkiksi avainten tai koiran talutushihnan viereen. Kakkapusseja kannattaa myös säilöä kaikkiin taskuihin, jotta niitä on aina mukana.

Eläinkaupasta voi myös ostaa talutushihnaan kiinnitettävän kakkapussikotelon, johon mahtuu kätevästi kokonainen koirankakkapussirulla.

Koirankakkapusseja pitää myös muistaa hankkia tarpeeksi usein, jotta ne eivät pääse yhtäkkiä loppumaan. Kannattaakin ottaa tavaksi ostaa lisää kakkapusseja esimerkiksi aina, kun ostaa koiralle ruokaa.

Mitä, jos kakkapussi unohtuu?

Vaikka kuinka olisi aina taskut kakkapusseja täynnä ja kaiken maailman muistisäännöt ottaa kakkapusseja mukaan ennen kuin menee ulos, voi joskus käydä niin, että pussit ovatkin loppu.

Silloin voit kysyä ohikulkevilta koiranomistajilta, olisiko jollain antaa ylimääräistä kakkapussia. Joissain kaupungeissa on myös koirankakkapussitelineitä ulkoilureittien yhteydessä. Pikkukoiran kakan voi tarvittaessa kerätä esimerkiksi nenäliinalla.

Jos mikään edellä mainituista ei onnistu, kannattaa kakka yrittää siirtää kepillä johonkin pusikkoon tai muualle, missä kukaan ei pääse astumaan kakan päälle. Jos kakka jää keräämättä omalla vakiolenkillä, se kannattaa kerätä roskikseen seuraavalla ulkoilutuskerralla.