Koiranomistaja kantaa vastuun koirastaan sen koko elämän ajan: pentuaikana, sairauden tai vahingon sattuessa, koiran vanhetessa ja kun on aika sanoa hyvästit. Koiran tulee saada elää arvokas elämä ja siihen kuuluu myös elämän päättäminen arvokkaalla tavalla.

Eläimen parhaaksi

Päätös lemmikin lopettamisesta on aina vaikea, ja toisinaan päätöksen tekeminen vie aikaa. Mieti aina, mikä on lemmikkisi parhaaksi. Moni haluaa säilyttää rakkaan ystävänsä niin kauan kuin mahdollista. Toisinaan se ei ole lemmikille hyväksi, ja silloin omistaja ei saa olla itsekäs.

Voit myös kysyä eläinlääkäriltäsi neuvoa päätöksen tekemiseen. Jos vain pystyt, sinun kannattaa olla mukana, kun lemmikkisi lopetetaan. Moni omistaja katuu jälkikäteen, ettei ollut mukana viimeisinä hetkinä. 

Sureminen on tärkeää

Lemmikin menetyksen suremisessa ei ole mitään hävettävää. Lemmikin menetys voi laukaista samanlaisia tuntemuksia kuin muun läheisen tai perheenjäsenen menetys.

Surun vaiheet:

  • Shokki – kestää muutamasta minuutista muutamiin päiviin.
  • Syyllisyys – saatat kokea, että olisit voinut olla kiltimpi tai toivot, että olisit viettänyt enemmän aikaa lemmikkisi kanssa. Kaikki lemmikinomistajat käyvät tämän vaiheen läpi, vaikka lemmikki olisi ollut todella rakastettu ja saanut elää hyvän elämän.
  • Hyväksyntä – hyväksyminen vaatii usein aikaa, mutta lopulta hyväksyt tapahtuneen. Menetyksestä ja tuntemistasi tunteista tulee osa sinua ja näet sen elämänkokemuksena. Hyväksyntä kestää usein noin 6 kuukautta.

Surun ja menetyksen käsittelyn jälkeen voit haluta hankkia toisen lemmikin. Muista kuitenkin, että uusi lemmikki ei voi korvata menetettyä ystävääsi. Kaikki lemmikit ovat yksilöitä ja niillä on omat, erikoiset luonteenpiirteensä, jotka tekevät niistä niin ainutlaatuisia.