Kauniit kevätpäivät tarjoavat otolliset olosuhteet ulkoilulle koiran kanssa. Talvipakkasilla monet aktiviteetit suoritetaan sisätiloissa ja pakkassäällä kävelylenkit ovat usein tavallista lyhyempiä. Hyödynnä siis kevätsää ja tehkää pitkiä kävelylenkkejä, istukaa koiraystävällisellä terassilla tai puistossa ja keksikää muita hauskoja aktiviteetteja ulkona.

Moni uimista rakastava koira haluaisi heti jäiden sulettua päästä uimaan, vaikka vesi onkin vielä jääkylmää. Muista kuivata koirasi huolellisesti uinnin jälkeen, jotta kylmä vesi ei palelluta koiraa tai aiheuta vesihäntää.

Polkupyöräily koiran kanssa

Keväisin moni ottaa jälleen polkupyörän käyttöön ja pyöräily onkin erinomaista liikuntaa sekä koiralle että omistajalle.

Muista kuitenkin, että koiran tulee olla terve ja täysikasvuinen ennen kuin aloitatte pyöräilyn yhdessä. Pyörän vieressä juokseminen on koiralle rankkaa liikuntaa, sillä koira ei pysty itse säätelemään nopeutta. Pyöräily on siis liian raskasta pennulle ja vanhalle tai sairaalle koiralle.

Aloita pyöräily koiran kanssa asteittain, jotta koira tottuu pyörän vieressä kulkemiseen. Tehkää aluksi lyhyitä lenkkejä ja tarkkaile koiran jaksamista pyöräilyn aikana ja sen jälkeen. Koiran tassujen kannalta kannattaa valita mahdollisimman pehmeä pyöräilymaasto.

Lue lisää vinkkejä polkupyöräilyyn

Punkkikausi alkaa

Punkit tulevat valitettavasti esiin usein jo heti lumien sulettua. Niitä voi ilmestyä heti lämpötilan noustessa yli +5 asteen. Mikäli liikutte koiran kanssa maastossa, jossa on paljon punkkeja, kannattaa koiralle hankkia jokin punkkikarkote apteekista tai eläinlääkäriltä mahdollisimman pian.

Punkkikarkotteet suojaavat koiraasi punkeilta sekä niiden levittämiltä sairauksilta. Koiran turkki kannattaa kuitenkin käydä läpi päivittäin ja poistaa mahdolliset kävelevät tai kiinnittyneet punkit.

Lue lisää punkeista

Lämmin auto

Auringon paisteessa auton lämpötila nousee äkkiä, vaikka ulkolämpötila olisi vielä suhteellisen matala. Ota siis jo nyt tavaksi olla jättämättä koiraa yksin autoon, jotta koiralle ei tule lämpimällä säällä lämpöhalvausta.

Lue lisää lämpöhalvauksesta

Siitepöly voi rasittaa myös koiraa

Koiratkin voivat olla allergisia siitepölylle. Tavallisia oireita ovat kutina, vuotavat silmät ja jatkuva tassujen nuoleminen. Kevät on siitepölyallergikoille rankin vuodenaika, sekä koirille että ihmisille. Ota yhteyttä eläinlääkäriin, jos epäilet koirasi olevan siitepölylle allerginen.

Lue lisää koiran siitepölyallergiasta

Varo kyykäärmeitä

Sään lämmetessä kyykäärmeet alkavat herätä talvihorroksestaan. Keväisin kyyn purema on kaikkein vaarallisin, sillä kyyt ovat nuoria ja erittävät paljon myrkkyä. Alueilla, joissa on tai saattaa olla kyykäärmeitä, kannattaa siis pysyä erityisen valppaana.

Lue miten toimia, jos kyy puree koiraasi