Metsälenkki on erinomaista liikuntaa koiralle sekä omistajalle ja uusiin paikkoihin tutustuminen tarjoaa mukavaa vaihtelua tavallisille lenkkipoluille. Valitse esimerkiksi joku kauniista kansallispuistoistamme seuraavaksi kohteeksi.

Kun suunnittelet metsäretkeä, ota aina huomioon koiran terveys ja ikä. Monien kilometrien metsävaellus ei sovi pienelle pennulle, vanhalle seniorille eikä sairaalle koiralle. Silloin kannattaa tehdä hieman lyhyempi kävelylenkki ja nauttia metsästä esimerkiksi piknikin muodossa.

Mukaan metsään

Pidemmälle metsälenkille kannattaa ottaa mukaan reppu ja pakata sinne mukaan muun muassa:

 • Omat eväät
 • Koiran eväät (ruokaa tai luu)
 • Koiran juomakuppi
 • Vettä
 • Koiran ensiapupakkaus

Isolle ja aktiiviselle koiralle voi myös ostaa oman repun, jossa koira voi kantaa omat tavaransa. 

Jos kyseessä on monen tunnin kestoinen vaellus, kannattaa koiralle ottaa mukaan ruokaa. Lyhyemmille matkoille riittää esimerkiksi koiran lempiluu, jota se voi pureskella omistajien evästauon aikana. Muista myös tarjota koiralle vettä muutaman tunnin välein. 

Jos koira on oikea vesipeto, kannattaa reppuun ja autoon pakata mukaan pyyhe tai lämmittävä viltti. Kylmässä vedessä uiminen voi pahimmillaan aiheuttaa koiralle vesihännän, eli koira tulisi kuivata huolellisesti uinnin jälkeen ja huolehtia, että se pysyy lämpimänä.

Turvallisesti liikkeellä

Erilaiset haavat ja nyrjähdykset ovat yleisimpiä tapaturmia, joita saattaa sattua keskellä metsää. Koska autolle ja lähimmälle eläinklinikalle on usein matkaa metsän siimeksestä, kannattaa mukaan pakata ensiapuvälineet. Koiran ensiapupakkauksia myydään lemmikkikaupoissa tai voit myös koota oman ensiapupakkauksen. Ensiapupakkauksen tulisi sisältää: 

 • Keittosuolaliuosta haavojen ja silmien puhdistukseen
 • Steriilejä puhdistusliinoja tai desinfiointiainetta
 • Vanua
 • Ideaaliside (pidemmälle reissulle myös jämäkämpi itseensä liimautuva side, esim. Coban tukiside)
 • Sakset ja pinsetit
 • Kynsisakset

Samat tarvikkeet soveltuvat tietysti myös ihmisten hoitoon, eli ensiapupakkaus on monikäyttöinen ja kannattaa ehdottomasti ottaa mukaan.

Pidä koira kytkettynä

Muista pitää koira kytkettynä metsässä. Siten koira ei pääse säntäämään villieläinten eikä muiden ulkoilijoiden tai koirien perään. Vapaana liikkuva koira voi myös eksyä, loukata itsenä tai löytää jotain sopimatonta syötävää, kuten myrkyllisiä sieniä. Ota halutessasi mukaan pitkä hihna tai flexi, jos haluat, että koira saa liikkua vapaammin.

Lähin eläinklinikka?

Jos olette uudessa paikassa, kannattaa tarkistaa varmuuden vuoksi missä on lähin eläinklinikka, jos jotain sattuisi. Agrian sovelluksesta näet sinua lähinnä olevat klinikat. Sovellus sisältää myös ensiapuvinkkejä yleisimpien tapaturmien hoitoon. Sovellus on ilmainen ja toimii Androideissa ja iPhoneissa.