Pidä hauskaa koiran kanssa

Pentukursseilla moni omistaja oppii, että hänen tulee olla hauska ja mielenkiintoinen saadakseen pennun huomion. Usein sen jälkeen leikkimisestä tulee vain apukeino joissakin tilanteissa.

Otetaan esimerkiksi vieraan koiran kohtaaminen. Kun vastaan tulee vieras koira, oma koira reagoi usein jäykistymällä tai alkamalla pitää ääntä kuten murinaa tai haukkumista. Moni koiranomistaja aktivoituu vasta tässä vaiheessa ja yrittää saada koiransa huomion esimerkiksi herkun tai lelun avulla. 

Koira innostuu omistajaltaan saamasta huomiosta ja toisinaan koira saattaa luulla saavansa huomion ”palkintona” esimerkiksi vieraalle koiralle murisemisesta.

Palkitse spontaani kontakti

Koiran kanssa kannattaa leikkiä ja pitää hauskaa monenlaisissa eri tilanteissa, jotta omistaja pysyy koiran silmissä hauskana ja kiinnostavana.

Moni koiranomistaja keskittyy liikaa käskyihin ja niiden tärkeyteen koiran ja omistajan välisessä suhteessa. Monilta käskyiltä voidaan kuitenkin välttyä, kun omistaja on koiran mielestä kiinnostava. Silloin koira pysyttelee mielellään omistajan läheisyydessä ja ottaa kontaktia.

Palkitse koira aina, kun se ottaa spontaanisti kontaktia. Valitse kuitenkin tilanteeseen sopiva palkinto. Kun koira katsoo silmiisi kesken kävelylenkin, riittää palkinnoksi usein suullinen kehuminen. Kun taas koira juoksee innokkaana luoksesi, kannattaa koiraa kehua vuolaasti ja antaa sille herkkupala. 

Älä jankuta

Miten koira oppii tottelemaan halutulla tavalla? Hyvä keino opettaa koiraa on antaa sen itse päätellä, mitä siltä odotetaan. Kun koira pääsee käyttämään päätään saadakseen palkinnon, ei omistajan tarvitse myöskään toistaa ja jankuttaa käskyjä. Lisää käsky, kun koira toimii toivotulla tavalla. Esimerkiksi sano ”istu” samalla, kun koira istahtaa alas. Silloin sinun ei tarvitse toistaa istu-käskyä tuloksetta monta kertaa ennen kuin koira tajuaa mitä tehdä.

Harjoittele passiivisuutta

Yhtä tärkeää kuin koiran kanssa leikkiminen, on myös passiivisuuden harjoittelu. Passivisuusharjoittelu on yksinkertaista: omistajan tulee vain olla koiran kanssa. Koira saattaa alkaa haukkua, hyppiä tai alkaa purra jotakin, ja silloin omistajan tulee vain pysyä rauhallisena. Passiivisuusharjoittelu on erilaisten taitojen ja temppujen opettamiseen verrattuna hieman tylsempi harjoitus, mutta hyvin palkitseva. Passiivisuutta harjoittelua voi verrata eläinlääkärikäyntiin: se täytyy vain tehdä.

Palkitseminen

Kuten kaikki harjoittelu tulee edellä mainitut harjoitukset aloittaa rauhallisessa ympäristössä ilman häiriötekijöitä. Silloin koiralla on paremmat mahdollisuudet keskittyä tehtävään ja päätellä, mitä siltä odotetaan. Valitse koiralle mieleinen palkinto, esimerkiksi sen lempilelu tai maistuvin herkkupala. Kun palkinto on tarpeeksi houkutteleva, tekee koira usein mitä vain saadakseen sen.