Kuinka ohittaa koirakko polkupyörällä?

Soita kelloa ajoissa

Yksittäinen ihminen voi siirtyä pois pyörän edestä nopeasti, mutta yhden tai useamman koiran kanssa kävelevällä henkilöllä siinä voi kestää hetki. Kelloa kannattaa siis soittaa hyvissä ajoin, jotta koko koirakko ehtii siirtyä sivuun turvallisesti.

Jos soittaa kelloa vasta juuri ennen ohitusta, kellon soitto voi pelästyttää koiran (tai omistajan) ja aiheuttaa vaaratilanteen, esimerkiksi, jos koirakko siirtyykin vain pahemmin pyöräilijän eteen. Samanlainen vaaratilanne voi myös tulla helposti, jos ei soita kelloa lainkaan.

Agrian maajohtaja Anna Linder rohkaisee pyöräilijöitä kellon soittoon:

- Olen todella kiitollinen kaikille pyöräilijöille, jotka soittavat kelloa ajoissa. Etenkin nykyään, kun liikun kahden koiran kanssa, joista toinen on nuori ja hyvin vilkas. Usein kiitän pyöräilijää kellon soittamisesta hyvissä ajoin ja myös minua on kiitetty sivuun siirtymisestä. Siitä jää hyvä mieli molemmille osapuolille. Yhteispeli on niin pyöräilijän kuin koirakonkin etu.

Ohita rauhallisesti ja sopivalta etäisyydeltä

Koirat reagoivat ohi ajavaan pyörään eri tavoin. Koira saattaa esimerkiksi yrittää lähteä juoksemaan pyörän perässä, ”suojella” omistajaansa pyörältä, tai innokkaasti tervehtiä pyöräilijää hyppimällä. Osa koirista voi myös olla pelokkaita polkupyöriä kohtaan ja liian läheltä suhahtaminen voi pelästyttää koiran. Pidä siis sopiva etäisyys koirakkoon ja pyri mahdollisuuksien mukaan hidastamaan vauhtia hieman ohitustilanteessa.

Kuinka kulkea koiran kanssa pyörätien vieressä?

Pidä koira kytkettynä

Koira tulisi aina pitää kytkettynä pyörätien läheisyydessä. Vapaana liikkuva koira voi aiheuttaa monenlaisia vaaratilanteita pyörätiellä: koira saattaa lähteä juoksemaan pyörän perässä, yrittää napata pyöräilijää lahkeesta tai pysähtyä paikalleen keskelle pyörätietä.

Pidä hihna lyhyenä

Vaikka koira olisi kytkettynä, liian pitkänä roikkuva hihna voi aiheuttaa vaaratilanteen. Pyöräilijän voi olla vaikea nähdä ohut flexihihnaa ja siitä voi tulla vaarallinen kampittava naru pyöräilijälle.

- Lisäksi hihnan tarttuminen pyörään voi aiheuttaa voimakkaan nykäisyn kaulapantaan tai koira voi jopa raahautua pyörän perässä. Tämä voi johtaa koiran vakavaan loukkaantumiseen, kuten kaularangan pehmytkudos- ja nikamavaurioihin, muistuttaa Agrian eläinlääkäri Marika Melamies.

Ennakoi

Jos sinulla on reaktiivinen koira tai tiedät jo kokemuksesta, että koirasi ei pidä polkupyöristä, pyri ennakoimaan mahdolliset hankalat tilanteet. Siirry koiran kanssa hyvissä ajoin pois pyörän edestä. Jos sinulla on herkkuja tai lelu mukana, kannattaa yrittää saada koira keskittymään siihen polkupyörän sijaan.

Yleisiä vahinkoja

Koiralle voi tulla murtumia, haavoja, nyrjähdyksiä tai muita vammoja, jos polkupyörän kanssa sattuu vahinko.

Fyysisten vammojen lisäksi koiralle voi myös tulla henkisiä traumoja. Koira voi alkaa pelätä polkupyöriä, jonka seurauksena koira saattaa yrittää hyökkäillä polkupyörien kimppuun tai pelästyä jokaista ohittavaa pyöräilijää. Traumoista toipuminen voi olla aikaa vievää ja toisinaan tarvitaan koirakouluttajan apua.

Mitä vakuutus korvaa?

Agria Vastuuvakuutus korvaa koiran aiheuttamia henkilö- tai esinevahinkoja, jotka kohdistuvat kolmanteen osapuoleen, esimerkiksi pyöräilijään. Edellytyksenä korvaukselle on muun muassa, että koira on ollut hallinnan alaisena vahingon sattuessa. Vahingonkorvaustilanteessa käydään läpi koko tapahtumaketju.