Helppo ja yksinkertainen harjoitus koiralle: piilota koiranameja tyhjän vessapaperirullan sisään ja taita rullan päät kiinni

Tylsistynyt koira keksii usein omaa tekemistä, joka ei yleensä ole omistajan mieleen. Koira voi esimerkiksi purkaa energiaansa pureskelemalla huonekaluja tai kenkiä. Toiset koirat saattavat tekemisen puutteessa alkaa vahtia kotia tai tonttia ja räksyttää. Siksi koiran aktivointi on tärkeää sekä koiran että omistajan hyvinvoinnin kannalta. 

Kurssi

Koirille on tarjolla laaja valikoima erilaisia ja eritasoisia kursseja. Voitte kokeilla esimerkiksi agilitya, tokoa, rally-tokoa, nose workia, doboa, dogbicia, koiratanssia tai jäljestystä. Monissa koirakouluissa on myös mahdollisuus ostaa kokeilukerta tiettyyn harrastukseen, eli voit käydä koirasi kanssa testaamassa eri lajeja, jotta löydätte teille mieluisimman.

Monissa koirakouluissa on myös erilaisia kursseja, joilla voitte parantaa esimerkiksi perustottelevaisuutta tai koirakohtaamisia.

Millainen aktivointi sopii koiralleni?

Sopivaa aktivointia miettiessä kannattaa valinta tehdä koiran rodun ja luonteen mukaan. Jos koirasi on aktiivinen ja energinen, kannattaa kokeilla esimerkiksi agilityä - jos taas koirasi on fiksu ja rauhallinen, voitte kokeilla vaikka nose workia tai tokoa.

Suurin osa leikeistä ja harjoituksista voidaan muuttaa koiralle sopivaksi sen koon, rodun ja muiden ominaisuuksien mukaan. Aloita aina helpoilla harjoituksilla ja siirry asteittain vaikeampiin tehtäviin. 

Useimmat koirat oppivat nopeasti ja nauttivat aktiviteeteista. Älä kuitenkaan lannistu, jos koirasi ei onnistu heti ensimmäisellä kerralla. Toisinaan epäonnistuminen voi olla vain hyväksi, sillä silloin koira joutuu käyttämään päätään tavallista enemmän, mikä onkin harjoittelun tarkoitus.

Eläinkaupoista voit ostaa aktivointileluja, mutta voit myös tehdä harjoituksia kotoa löytyvien esineiden avulla.

Aktivointivinkki: Herkkujen piilottaminen

Herkkujen piilottaminen on helppo ja hyvä tapa aloittaa aktivointiharjoittelu. Aloita piilottamalla monta herkkupalaa yhteen huoneeseen. Sano koiralle ”etsi” tai ”hae” ja auta tarvittaessa koiraa herkkujen etsimisessä. Koira ymmärtää leikin nopeasti ja etsii pian nameja innokkaasti. Voit myös piilottaa nameja koiran lempileluun ja antaa koiran etsiä ne. Kun olette harjoitelleet sisällä ja koira ymmärtää leikin tarkoituksen, voitte alkaa harjoitella ulkona. Muista kehua koiraa, kun se löytää etsimänsä!

Tyhjä vessapaperirulla tai talouspaperirulla on halpa ja helppo aktivointilelu. Piilota siihen herkkuja ja taita tai rutista päät, jotta herkut pysyvät rullan sisällä. Koira pääsee käyttämään päätään, kynsiään ja hampaitaan yrittäessään keksiä, miten herkut saa ulos rullasta. Voit sen jälkeen vaikeuttaa tehtävää piilottamalla rullan, jolloin koiran tulee ensin löytää se ja sitten saada herkut ulos.

Voit myös hyödyntää harjoittelussa muovikippoja tai muita muoviastioita kääntämällä ne ylösalaisin ja piilottamalla herkun niiden alle. Koira saa hyvää aivojumppaa yrittäessään keksiä, miten ”kannen” saa pois herkun päältä.