Toimi näin, jos ajat kissan yli:

  • Pysäytä auto, pane hätävilkut päälle ja huolehdi omasta turvallisuudestasi.
  • Tutki, miten kissalle kävi.
  • Soita poliisille.
  • Suorita ensiapu, jos mahdollista.
  • Soita omistajalle, jos yhteystiedot löytyvät kaulapannasta.
  • Varmista, että kissa pääsee eläinlääkäriin pikimmiten.

Tarkista kissan kunto

Onnettomuuden vakavuudesta riippumatta tutki aina ensimmäiseksi, miten kissa voi. Loukkaantunut kissa yrittää usein piiloutua tai paeta onnettomuuspaikalta ja se voi siksi olla vaikea löytää. Yritä muistaa, miltä kissa näytti ja tee etsintäkierros onnettomuuspaikan lähiympäristössä.

Jos kissa ei ole karannut onnettomuuspaikalta, yritä selvittää, kuinka pahasti loukkaantunut se on. Pahasti loukkaantuneelle kissalle kannattaa yrittää antaa ensiapua. Sen jälkeen kissa on saatava välittömästi eläinlääkärin hoitoon. Ole varovainen nostaessasi kissaa ja kiedo se viltin tai pyyhkeen sisään, jotta se ei pääse pakenemaan. Vaikka kissa vaikuttaisi hyvinvoivalta, sillä saattaa olla sisäisiä vammoja, joiden oireet näkyvät vasta myöhemmin.

Soita poliisille

Jos ajat kissan yli, olet autoilijana velvollinen soittamaan poliisille ja ilmoittamaan liikenneonnettomuudesta. Sinulla ei ole missään tapauksessa oikeutta lopettaa kissaa vähentääksesi sen kärsimystä. Sen päätöksen tekee joko poliisi tai eläinlääkäri. Moni kissa saadaan pelastettua oikeanlaisella hoidolla, vaikka tilanne näyttäisi pahalta. 

Ota yhteyttä omistajaan

Tarkista, onko kissan kaulapannassa omistajan yhteystiedot ja soita omistajalle. Omistaja arvostaa varmasti sitä, että soitat hänelle ja kerrot onnettomuudesta.

Vastuusi autoilijana

Jos ajat liikennesääntöjen mukaan ja kissa juoksee keskelle autotietä, et ole yleensä vastuussa onnettomuudesta. Useimmiten sinulla ei ole myöskään velvollisuutta korvata kissan eläinlääkärikuluja sen omistajalle. Kaikki tilanteet ovat kuitenkin erilaisia ja arvioidaan tapauskohtaisesti, joten poikkeuksia saattaa esiintyä. Jos ajat kissan yli holtittoman ajamisen seurauksena tai kissan ollessa suojatiellä, tilanne on erilainen ja se käsitellään sen mukaan.