Maatiaiskissat saavat haavoja ja rotukissat nielevät naruja

Kissan elinympäristöllä on suuri vaikutus eri terveysriskien ja tapaturmien todennäköisyyteen. Jos sinulla on rotukissa, joka viettää suurimman osan ajasta sisätiloissa, tarkkaile oksentelua ja muita vatsaongelmia. Maatiaiskissa, joka on paljon ulkona, tulee tutkia haavojen varalta.

Kissat, jotka viettävät paljon aikaa ulkona ovat alttiita useammille riskeille kuin sisäkissat. Sisäkissat puolestaan saattavat syödä sopimattomia esineitä kotona leikkiessään.

Erilaisia syitä eläinlääkärikäynneille

Ruotsin Agrian tilastojen mukaan haavat ja tapaturmat ovat yleisimmät syyt maatiaiskissojen eläinlääkärikäynteihin. Ne viettävät usein paljon aikaa ulkona, mihin liittyy riskejä kuten auton alle jääminen, puusta putoaminen ja kissatappeluun joutuminen. Rotukissoilla haavat eivät ole yhtä yleinen riski, sillä ne elävät suojatummassa ympäristössä, eivätkä yleensä vietä yhtä paljon aikaa ulkona. Kissatappelut eivät ole yhtä yleisiä rotukissojen keskuudessa, sillä sisätiloissa tappeluherkät kissat on helpompi pitää erossa toisistaan, esimerkiksi sijoittamalla ne eri huoneisiin.

Rotukissat kärsivät useammin vatsavaivoista kuten ripulista ja oksentelusta - ne ovat yleisin syy eläinlääkärillä käyntiin. Syynä voi olla se, että rotukissat leikkivät monilla kotoa löytyvillä tavaroilla - erityisesti erilaiset narut ja langat ovat niiden mieleen. Naruista tulee helposti  vaarallisia, jos kissa nielee niitä. Kissan ruoansulatuskanavaan juuttuneet narut saadaan yleensä pois vain leikkauksen avulla. Oksentelu on yleinen oire, joka kertoo, että jotain on juuttunut kissan vatsaan tai muuhun ruoansulatuskanavan osaan. Ripuli puolestaan voi johtua viruksesta, loisista ja suolistotulehduksesta.  

Viisi yleisintä diagnoosia kissoilla Ruotsin Agrian tilastojen mukaan:

Maatiaiskissa Rotukissa
Haavat  Vatsavaivat kuten ripuli ja oksennus
Vatsavaivat kuten ripuli ja oksennus Laihtuminen – vähentynyt ruokahalu
Paise (usein purema)                Munuaisvaivat
Laihtuminen – vähentynyt ruokahalu Virtsatieongelmat
Virtsatieongelmat Haavat

Kerää lelut ja tunnistusmerkitse kissasi

Näillä vinkeillä voit välttyä turhilta onnettomuuksilta ja helpottaa tilannetta, jos jotain sattuu:

  • Älä jätä naruja, lankoja tai muita sopimattomia esineitä esille
  • Varmista, että erityisesti ulkokissasi on tunnistusmerkitty

Kerää kaikki narut, langat ja muut mahdollisesti haitalliset esineet pois näkyvistä, jotta kissasi ei vahingossa nielaise jotain sopimatonta.

Tunnistusmerkintä ei sinänsä vähennä tapaturmien ja sairauksien riskiä, mutta se helpottaa ulkokissan tunnistamista ja sen avulla sinuun voidaan ottaa yhteyttä tapaturmatilanteessa.

Tykkää? 1 lukijasta 1 tykkäsi tästä, arvosana , 5 tähteä