Kyy puree kissaa useimmiten kuonoon ja silloin paranemisennuste on useimmiten hyvä. Purema raajassa on vaarallisempi ja voi pahimmillaan johtaa lemmikin menehtymiseen.

Jos epäilet, että kyy on purrut kissaasi tassuun, tärkeintä on pitää kissa mahdollisimman paikallaan, jotta myrkky ei pääse leviämään muualle elimistöön. Kanna kissasi autoon ja eläinklinikalle, jos vain pystyt.

Puremakohta ja myrkky

Puremakohdassa voi yleensä nähdä kyyn hampaiden jättämät reiät. Kyyn puremaan erittämän myrkyn määrä ja vahvuus vaihtelee. Lievissä tapauksissa puremakohta turpoaa hieman, vaikeammissa tapauksissa kyyn myrkky vaurioittaa koiran elimistöä, mikä voi johtaa jopa lemmikin menehtymiseen.

Kyyn erittämä myrkky aiheuttaa puremakohdassa kudostuhoa, turvotusta, kuoliota sekä veren hyytymishäiriöitä. Myöhemmin voi seurata sydämen rytmihäiriöitä, munuaisten vajaatoimintaa sekä nesteen kertymistä keuhkoihin. Kyyn purema hoidetaan levolla, nesteytyksellä sekä eläinlääkärin määräämällä turvallisella kipulääkkeellä (ei tavallisella särkylääkkeellä). Vakavissa tapauksissa eläinlääkäri voi lisäksi antaa lemmikille kyyn myrkyn vasta-ainetta. Vasta-ainetta löytyy useilta eläinklinikoilta eri puolelta Suomea.

Kyyn pureman oireita

Puremakohdassa näkyy ensin mustelmainen värimuutos. Kivulias kudosturvotus kehittyy tavallisesti muutaman minuutin kuluessa, mutta viimeistään 2 tunnin kulutta. Mikäli puremakohdassa ei kahden tunnin kuluttua havaita lainkaan turvotusta, on todennäköistä että kyy ei ole ruiskuttanut myrkkyä pureman yhteydessä.

Jos purema on kuonossa, voi kissan koko pää turvota voimakkaasti. Turvotus voi levitä myös suun ja nielun alueelle tukkien hengitysteitä. Turvotus voi pahentua 1-2 päivän aikana puremasta. Jos purema on tassussa, voi turvotus levitä koko raajaan.

Kyy puri kissaani, miten toimin?

  • Pidä kissa mahdollisimman rauhallisena
  • Jos purema on  tassussa tai raajassa, pidä kyseinen raaja mahdollisimman liikkumattomana
  • Kanna kissa autoon ja ota yhteyttä lähimpään eläinlääkäriin
  • Älä anna kissalle kyytabletteja, paitsi jos purema on pään alueella ja turvotus uhkaa tukkia hengitystiet