Kissasairaudet FIV ja FeLV

Kuva: Karianne Widsell

FIV eli kissan immuunikatovirus ja FeLV eli kissan leukemiavirus ovat kissojen vastustuskykyä heikentäviä sairauksia, jotka ovat hyvin vakavia ja tarttuvia. 

FIV ja FeLV ovat sairauksia, jotka heikentävät kissan vastustuskykyä. Terveelle kissalle vaarattomat sairaudet muuttuvat FIV- tai FeLV-tartunnan saaneelle kissalle hengenvaarallisiksi heikentyneen vastustuskyvyn takia. Myös erilaisten tulehdusten ja kasvainten riski kasvaa huomattavasti.

Oireet

FIV-tartunnan ensioireet ovat usein kuume ja ruokahaluttomuus. FeLV-tartunnan oireet eivät ole aluksi yhtä selkeitä, ja kissalla voi olla tartunta jopa 3–4 vuoden ajan ilman minkäänlaisia oireita. Kissa voi kuitenkin tartuttaa muita kissoja, vaikka sillä itsellään ei olisi oireita. Yleinen FeLV:n aiheuttama oire on imusolmukkeiden laajentuminen. Molemmat taudit diagnosoidaan yleensä ottamalla verikoe. 

Tartunta

FIV on harvinainen Pohjoismaissa ja yleisempi maissa, joissa on paljon kodittomia kulkukissoja. FIV leviää syljen ja veren välityksellä ja tarttuu kissasta toiseen useimmiten kissatappelussa. Siitä syystä FIV on yleisempi uroskissojen parissa, sillä ne joutuvat useammin kissatappeluihin.

Sairas kissa tulee pitää sisätiloissa

Jos kissallasi on FeLV-tartunta, tulee kissa pitää sisätiloissa, jotta se ei tartuta muita kissoja. Sama koskee FIV-tartunnan saanutta kissaa. Molemmat virukset leviävät syljen ja veren välityksellä. Jos kotona on monta kissaa, ne eivät saa syödä ja juoda samoista kupeista. Kissatappelut ovat kotioloissa hyvin harvinaisia, ja siksi tauti tarttuu sitä kautta harvoin kotona.  

Tartunta kissanpennuilla

Jos kissaemo saa FIV-tartunnan odottaessaan pentuja, myös pennut saavat tartunnan. Jos emo on saanut tartunnan ennen raskautta, pennuista tulee sairaudelle immuuneja.

FeLV tarttuu myös emosta pentuihin ja on hengenvaarallinen. Terveellä, aikuisella kissalla paranemisennuste on hyvä, pennuilla ennuste on huonompi.

FIV ja FeLV ovat lajikohtaisia sairauksia, minkä vuoksi ne eivät tartu kissoista ihmisiin tai muihin eläimiin.

Oksentelu ja ripuli

Kissa voi pahoin, jos se syö jotain sopimatonta.
Lue lisää

Myrkyllisiä kasveja

Osa kasveista on kissoille myrkyllisiä.
Lue lisää

Virtsatietulehdukset

Ovat yksi yleisin kissojen vaiva, sekä naarailla että uroksilla.
Lue lisää

Kissan korvavaivat

Tutki kissan korvat tasaisin väliajoin sairauksien varalta.
Lue lisää

Tykkää? 0 tykkäystä, ei arvosteltu 0 lukijasta 0 tykkäsi tästä, arvosana , NaN tähteä