Kissarutto

Kissarutto on kissan parvoviruksesta aiheutuva sitkeä tauti, joka tarttuu paitsi kissasta toiseen myös esimerkiksi hiekkalaatikon tai vaatteiden välityksellä. Virus voi elää huoneenlämmössä jopa vuoden ajan. Viruksen itämisaika on yleensä 4–5 vuorokautta, mutta aika voi olla myös jopa 2–10 vuorokautta. 

Kissaruton oireet vaihtelevat oksennuksesta ja ripulista äkilliseen kuolemaan. Kissaemo voi tartuttaa viruksen pentuihinsa, vaikka se olisi itse terve ja oireeton. Jos emo saa tartunnan ja sairastuu tiineyden aikana, voi kissanpennuille tulla pikkuaivojen kehityshäiriö, joka aiheuttaa kissalle liikkumishäiriöitä läpi sen koko elämän.

Kissarutto on yleinen kissanpentujen kuolinsyy, sekä rotu- että maatiaiskissojen. Suurin syy siihen on, että itse virusta esiintyy oikeastaan kaikkialla, ja siksi pennut voivat saada tartunnan ennen ensimmäistä rokotusta. Kissanpennut saavat kuitenkin suojaavia vasta-aineita emon maidosta.

Rokote

Koska virus on sitkeä ja leviää myös välillisesti, hygienia ja huolellinen puhdistus ovat tärkeitä sen ehkäisyssä. Myös sisäkissat voivat saada tartunnan, sillä kissaruttovirus leviää muun muassa omistajan vaatteiden ja kenkien mukana. Tästä syystä kaikki kissat tulee rokottaa kissaruttoa vastaan. Rokote antaa hyvän suojan virusta vastaan.

Yleissuositus on, että kissanpennut tulee rokottaa kahdesti. Ensimmäisen kerran 8–9 viikon ikäisenä, paitsi jos tartuntavaara on erityisen suuri. Tällöin ensimmäinen rokote annetaan jo 6 viikon iässä. Toinen rokote annetaan kissan ollessa vuoden ikäinen. Sen jälkeen rokote uusitaan valmisteesta riippuen 1–3 vuoden välein.

Oksentelu ja ripuli

Kissa voi pahoin, jos se syö jotain sopimatonta.
Lue lisää

Myrkyllisiä kasveja

Osa kasveista on kissoille myrkyllisiä.
Lue lisää

Virtsatietulehdukset

Ovat yksi yleisin kissojen vaiva, sekä naarailla että uroksilla.
Lue lisää

Kissan korvavaivat

Tutki kissan korvat tasaisin väliajoin sairauksien varalta.
Lue lisää

Tykkää? 0 tykkäystä, ei arvosteltu 0 lukijasta 0 tykkäsi tästä, arvosana , NaN tähteä