Kissan virtsakiteet ja virtsakivet

Jos kissasi ei pysty pissaamaan, kyseessä on todennäköisesti virtsaputken tukos. Kissalla on silloin virtsakiviä tai virtsakiteitä, jotka tukkivat virtsatiet. 

Kissoilla voi toisinaan olla virtsaamisongelmia. Kissa saattaa istua hiekkalaatikollaan ja pissata vain muutaman tipan. Virtsa voi myös olla veristä tai sitten kissa ei pissaa lainkaan.

Tukkivat virtsakiteet

Virtsaputken tukos johtuu kissan virtsassa olevista kiteistä. Kiteet kasautuvat ja tukkivat varsinkin uroskissojen ahtaat virtsatiet. Kiteet voivat myös muodostaa virtsakiviä virtsarakossa.

Toisinaan virtsassa ei ole kiteitä vaan verta. Silloin kissalla on todennäköisesti bakteereista ja viruksesta johtuva virtsarakon tulehdus.

Tukos vaatii hoitoa

Jos kissa ei ole pystynyt virtsaamaan lainkaan, se tulee viedä eläinlääkäriin hoidettavaksi. Virtsarakko voi olla liian täynnä myös kissoilla, jotka pystyvät virtsaamaan vain vähän. Kissan tulee saada hoitoa mahdollisimman pian, sillä muuten sen olo voi muuttua erittäin huonoksi ja kissa voi jopa menehtyä. Eläinlääkäri nukuttaa kissan ja poistaa tukoksen. Sen jälkeen kissan tulee syödä erikoisruokaa, joka auttaa pilkkomaan kiteitä.

Virtsakiteet ovat yleinen vaiva uroskissoilla, mutta myös naaraat voivat kärsiä virtsakiteiden tai- kivien aiheuttamista vaivoista. Naaraskissojen virtsaputki on lyhyempi ja leveämpi eli niillä virtsakiteet ja -kivet aiheuttavat usein veristä virtsaa tukoksen sijaan.

Ummetuksen oireet ovat samankaltaisia kuin virtsatien tukoksen. Paras tapa ennaltaehkäistä tukoksen muodostuminen on varmistaa, että kissa juo tarpeeksi vettä. Yksi tapa lisätä kissan nesteytystä on antaa kissalle kuivamuonan sijaan märkäruokaa.

Oksentelu ja ripuli

Kissa voi pahoin, jos se syö jotain sopimatonta.
Lue lisää

Myrkyllisiä kasveja

Osa kasveista on kissoille myrkyllisiä.
Lue lisää

Virtsatietulehdukset

Ovat yksi yleisin kissojen vaiva, sekä naarailla että uroksilla.
Lue lisää

Kissan korvavaivat

Tutki kissan korvat tasaisin väliajoin sairauksien varalta.
Lue lisää

Tykkää? 0 tykkäystä, ei arvosteltu 0 lukijasta 0 tykkäsi tästä, arvosana , NaN tähteä