Kissan sarveiskalvon haavat

Kissat saavat toisinaan haavoja sarveiskalvoonsa. Haava voi tulla kissatappelussa kynnestä tai viruksen aiheuttaman tulehduksen seurauksena.

Yleisin oire on, että vaurioitunut silmä vuotaa ja kissa ummistaa silmäänsä. Kissa saattaa myös yrittää rapsuttaa silmäänsä tassullaan. Vie kissa välittömästi eläinlääkäriin, jos epäilet, että kissan silmään on tullut haava.

Tutkimus

Eläinlääkäri diagnosoi silmän värjäävien silmätippojen avulla. Ne värjäävät kissan silmän vihreäksi ja tarttuvat vain vaurioituneisiin kohtiin.

Jos haava ei ole syvä, se paranee itsestään antibioottitippojen avulla. Syvempi haava voidaan joutua ompelemaan.

Jos kissa tuodaan eläinlääkäriin hyvissä ajoin eikä haava ole syvä, silmän paranemisennuste on hyvä. Mitä kauemmin silmä on ollut vahingoittuneena ennen kissan eläinlääkäriin tuomista, sitä pienempi on silmän parantumisen todennäköisyys. Silloin silmä tulee poistaa leikkaamalla.

Kissa selviää toki yhdelläkin silmällä, mutta vahingoittunut silmä kannattaa joka tapauksessa yrittää pelastaa.

Kissan näköaisti

Kissa näkee joitakin värejä, mutta todennäköisesti vain kaksi. Pimeässä kissan pupilli on pyöreä ja valoisassa se vetäytyy pieneksi pystysuuntaiseksi viiruksi.

Kissojen pimeänäkö on erittäin hyvä, koska kissan silmässä on peilin tavoin toimiva heijastava solukerros. Sen ansiosta valo ohjautuu kissan silmään kahdesti eli kissa saa ”toisen mahdollisuuden” nähdä.

Oksentelu ja ripuli

Kissa voi pahoin, jos se syö jotain sopimatonta.
Lue lisää

Myrkyllisiä kasveja

Osa kasveista on kissoille myrkyllisiä.
Lue lisää

Virtsatietulehdukset

Ovat yksi yleisin kissojen vaiva, sekä naarailla että uroksilla.
Lue lisää

Kissan korvavaivat

Tutki kissan korvat tasaisin väliajoin sairauksien varalta.
Lue lisää

Tykkää? 0 tykkäystä, ei arvosteltu 0 lukijasta 0 tykkäsi tästä, arvosana , NaN tähteä