Kissarutto

Kissarutto on herkästi tarttuva virusperäinen sairaus, joka aiheuttaa jatkuvaa oksentelua, rajua ripulointia ja kuumetta. Rokottamattomalla kissalla kissarutto johtaa usein menehtymiseen. Siksi kaikki kissat, myös sisäkissat, tulee rokottaa kissaruttoa vastaan.

Kissarutto tarttuu muiden kissojen sekä ulosteen välityksellä. Virus on sitkeä ja voi kulkeutua paikasta toiseen, esimerkiksi kenkien tai vaatteiden välityksellä.

Kissanuha tai kissaflunssa

Toinen yleinen rokote on kissanuhaa tai kissaflunssaa vastaan. Rokote suositellaan annettavaksi erityisesti näyttelyihin osallistuville kissoille. Lue lisää näyttelykissojen rokotusvaatimuksista Suomen Kissaliitolta.

Kissaruttoon verrattuna ei kissaflunssarokote ole yhtä tehokas, sillä myös rokotteen saaneet kissat voivat sairastua kissaflunssaan. Rokotetut kissat saavat tosin paljon lievempiä oireita kuin rokottamattomat.

Rokote annetaan ensimmäisen kerran 12 viikon ikäiselle kissanpennulle ja vahvistetaan 3-4 viikon kuluttua. Sen jälkeen rokote uusitaan vuoden iässä ja jatkossa rokotevalmisteesta riippuen joko vuosittain tai kolmen vuoden välein.

Kissaflunssa on huomattavasti yleisempi sairaus kuin kissarutto. Kissarutto puolestaan on paljon vakavampi sairaus, joka johtaa pahimmassa tapauksessa kuolemaan.

Rabies

Ulkokissa tulee rokottaa myös rabiesta eli raivotautia vastaan, joka on pureman välityksellä leviävä virussairaus. Rabies on zoonoosi eli se voi tarttua myös ihmiseen. Kissalla on oltava voimassaoleva rabiesrokotus myös ulkomaille matkustaessa.