Kissan iho voi palaa auringossa

Kuva: Karianne Widsell

Joka kesä sanomalehdet ovat täynnä artikkeleita auringon vaaroista ja aurinkosuojan tärkeydestä. Ihmisten lisäksi myös kissat voivat palaa auringossa. Riskiryhmään kuuluvat kissat, joilla on ohut tai vaalea turkki.

Kissat, joiden turkki on valkoinen tai vaalea, palavat auringossa tummia kissoja herkemmin, sillä vaaleiden kissojen ihossa ei ole yhtä paljon pigmenttiä ja siksi iho on herkempi.

Kirvelevä punoitus

Vahva uv-säteily lisää myös kissoilla erilaisten ihovaurioiden ja ihokasvainten riskiä. Palamisen riski on suurin alueilla, joissa turkki on ohut, esimerkiksi kasvoissa, korvissa, vatsassa ja kiveksissä.

Palamisen oireet ovat samanlaiset kissoilla ja ihmisillä: iho muuttuu punaiseksi ja herkäksi ja usein kutiaa tai kirvelee. Monet kissat yrittävät lieventää kipua nuolemalla palanutta kohtaa, mikä puolestaan voi johtaa tulehdukseen.

Jos kissalla on paljon kipuja tai jos sen tila vain pahenee, kannattaa ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

Lievennä ja ennaltaehkäise

Voit lieventää palamisen aiheuttamaa kipua esimerkiksi kylmällä vedellä viilennetyllä pyyhkeellä.

Tummilla ja paksuturkkisilla kissoille on omat ongelmansa auringossa, sillä niiden turkki erittää enemmän lämpöä. Eli turkin väristä ja paksuudesta huolimatta on kissan paras viettää kesäpäivät viileässä varjossa. 

Tykkää? 0 tykkäystä, ei arvosteltu 0 lukijasta 0 tykkäsi tästä, arvosana , NaN tähteä