Kissan diabetes

Myös kissat voivat sairastua sokeritautiin (diabetes mellitus). Sokeritaudin hoito kestää usein kissan koko elämän ajan ja vaatii siksi kissanomistajalta paljon.

Sokeritaudin aiheuttaa haiman kyvyttömyys tuottaa tarpeeksi verensokerin tasoa säätelevää insuliini-hormonia. Kissojen sokeritaudin taustalla on yleensä haiman insuliinituotannon heikentyminen ja kehon insuliiniresistenssi (tyypin 2 diabetes).

Altistavat tekijät - ylipaino ja vähäinen liikunta

Diabetes on yleisin keski-ikäisillä, ylipainoisilla, leikatuilla uroskissoilla. Ylipainon lisäksi diabetekselle voivat altistaa tietyt lääkitykset (esim. kortikosteroidit), haimatulehdus sekä rotu (burmankissa). 

Oireet - janoinen, laiha ja väsynyt

Yleisin diabeteksen oire on, että kissa juo erityisen suuria määriä vettä. Kissan ruokahalu voi olla hyvä, mutta siitä huolimatta kissa laihtuu. Sairauden edetessä kissan ruokahalu usein heikkenee ja kissa muuttuu apaattiseksi.

Koska sokeri, jota keho käyttää ns. polttoaineena, poistuu kehosta virtsan mukana, kissa muuttuu väsyneeksi ja voimattomaksi. Kissan elimistö alkaa silloin muuttaa rasva- ja proteiinivarastojaan energiaksi, mikä johtaa kissan laihtumiseen ja lihasheikkouteen.

Eläinlääkäri diagnosoi diabeteksen kissan kliinisen tutkimuksen sekä veri- ja virtsanäytteen avulla. Mikäli kissan diabetesta ei hoideta, sairaus pahenee ja kissa voi lopulta menehtyä diabeteskoomaan.

Päivittäisiä pistoksia ja verinäytteitä

Diabetes on vaativa sairaus sekä kissalle että omistajalle. Diagnosoinnin jälkeen kissalle tulee antaa insuliinipistos kerran tai kaksi päivässä, jotta verensokeri pysyy tasaisena. Insuliini tulee antaa samaan aikaan joka päivä ja mieluiten ruoan yhteydessä. Kissanomistajan tulee myös tarkkailla kissansa verensokeritasoa ottamalla verinäytteitä tasaisin väliajoin. Tämän takia diabeetikkokissan voi olla vaikea elää ulkokissana.

Kissa saattaa pärjätä myös insuliinitableteilla. Edellytyksenä on kuitenkin, että kissan haima pystyy tuottamaan vielä jonkin verran insuliinia – ja, että kissa suostuu nielemään tabletit.

Oikeanlainen ravinto

Tärkeä osa diabeteksen hoitoa on, että kissa syö oikeanlaista ruokaa. Nykyään diabeetikkokissoille myydään erikoisruokaa, joka sisältää paljon proteiinia ja vähän hiilihydraatteja.

Jos diabeteksen aiheuttajana on ylipaino, tulehdussairaus tai stressi, ei diabetes välttämättä ole lopullinen vaan kissa voi parantua siitä. Siksi on erittäin tärkeää selvittää mahdollinen taustasyy diabeteksen puhkeamiselle ja hoitaa se ensin.

Pitkäaikainen sairaus

Insuliinipistokset, verinäytteiden otto sekä muutokset kissan elämäntyylissä ja ruokailussa ovat vaativia paitsi kissalle myös omistajalle. Diabetes aiheuttaa lisäkustannuksia lääkityksen ja lisääntyneiden eläinlääkärikäyntien takia. Toisinaan kissaa tulee lääkitä sen koko loppuelämän ajan ja antaa lääkitys aina samaan aikaan päivästä.

Diabeteskissan hoito voi olla liian raskas taakka omistajalle, jolloin asiasta tulisi keskustella eläinlääkärin kanssa. Mikäli hoito ei onnistu tai kissa ei vastaa hoitoon, saattaa kissan eutanasia olla paras ratkaisu.

Tykkää? 0 tykkäystä, ei arvosteltu 0 lukijasta 0 tykkäsi tästä, arvosana , NaN tähteä