Kasvaimet

Kissat elävät nykyään yhä vanhemmiksi, mikä on ilouutinen monelle kissanomistajalle. Pitkä ikä tarkoittaa valitettavasti myös joidenkin sairauksien riskin kasvamista, muun muassa syöpää aiheuttavien kasvainten.

Kasvaimen aiheuttamat oireet

Erilaiset kasvaimet ja niiden aiheuttamat sairaudet ovat yleisempiä ikääntyneillä kissoilla, mutta nuoremmatkin kissat voivat kärsiä niistä. Jos huomaat, että kissallasi on patti, jonka epäilet olevan kasvain, vie kissa eläinlääkärin tutkittavaksi. Toinen kasvainten aiheuttama yleinen oire on, että kissa laihtuu huomattavasti, vaikka se syö normaalisti. Kissa kannattaa mieluummin viedä tutkittavaksi liian aikaisin kuin liian myöhään. Älä siis odottele, että patti kasvaa suuremmaksi vaan selvitä asia heti.

Kasvaimet voivat olla hyvänlaatuisia tai vaarattomia, mutta kissoilla pahanlaatuiset kasvaimet ovat huomattavasti yleisempiä. Tunnustele siis kissaasi säännöllisesti, jotta huomaat mahdollisen kasvaimen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Jos havaitset kissan ihossa jotain tavallisesta poikkeavaa, kannattaa varata aika eläinlääkärille. Eläinlääkäri ottaa yleensä patista näytteen tai leikkaa sen kokonaan pois, jolloin se voidaan tutkia mikroskoopilla. Tehokas tapa ehkäistä kasvainten muodostumista on kissan kastrointi/sterilisointi, varsinkin jos kissaa ei käytetä jalostukseen.

Vaikka kissalla olisi syöpäkasvain, se voi aikaisen diagnoosin ja hoidon ansiosta elää pitkäänkin. Selviytyminen on yksilöllistä ja riippuu sekä kasvaimen tyypistä että laadusta, mutta myös siitä, kuinka kauan kasvain on ollut kissalla ennen sen löytymistä. 

Kasvainten hoito

Kasvain poistetaan useimmiten leikkaamalla. Toinen tapa poistaa kasvain on pienentää sitä sädehoidolla. Se vaatii erityiset varusteet ja laitteet, ja siksi se ei ole yhtä yleistä. 

Kissa ei saa kärsiä

Sairaan kissan hoito on aina vaativaa. Kasvaimia on monenlaisia ja niiden hoito sekä paranemisennusteet ovat yksilöllisiä. Keskustele siis asiasta aina eläinlääkärisi kanssa, jotta löydätte sinulle ja kissallesi sopivimman hoitomuodon.

Hoitoon vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa kissan ikä, kasvaimen tyyppi ja mahdolliset muut sairaudet. Lisäksi tulee miettiä, onko kissanomistajalla varaa ja aikaa kissan hoitoon. Ennen hoidon aloittamista tulee siis pohtia monia tekijöitä, ja toisinaan kissan lopettaminen on paras vaihtoehto.

Oksentelu ja ripuli

Kissa voi pahoin, jos se syö jotain sopimatonta.
Lue lisää

Myrkyllisiä kasveja

Osa kasveista on kissoille myrkyllisiä.
Lue lisää

Virtsatietulehdukset

Ovat yksi yleisin kissojen vaiva, sekä naarailla että uroksilla.
Lue lisää

Kissan korvavaivat

Tutki kissan korvat tasaisin väliajoin sairauksien varalta.
Lue lisää

Tykkää? 0 tykkäystä, ei arvosteltu 0 lukijasta 0 tykkäsi tästä, arvosana , NaN tähteä