Kynttilät

Palavaa kynttilää tutkivan kissan viiksikarvat tai turkki voivat syttyä palamaan ja aiheuttaa kissalle palovammoja. Kissa voi myös kaataa tai pudottaa kynttilän ja aiheuttaa tulipalon kotona. Kynttilät tulisi aina sijoittaa kissan ulottumattomiin eikä jättää palavaa kynttilää valvomatta. Kissatalouteen turvallisin kynttilä on paristo- tai sähkökäyttöinen kynttilä.

Joulukukat ja -kasvit

Valitettavasti monet joulukasvit ja -kukat ovat kissoille myrkyllisiä, muun muassa jouluruusut, hyasintit ja amaryllikset. Lisäksi mistelin ja orjanlaakerin marjat sekä marjakuusen kaarna ovat myrkyllisiä kissoille. Kissalle sopimattomat kasvit ja kukat tulee aina sijoittaa kissan ulottumattomiin tai ostaa vain kissoille vaarattomia kasveja tai muovisia kasveja.  

Paketointitarvikkeet ja lahjanarut

Kissa saattaa mielellään leikkiä ja pureskella joulukorttien ja –pakettien koristeluun tarkoitettuja tarvikkeita kuten kimalletta, vanua, lankaa ja lahjanarua. Ne voivat kuitenkin aiheuttaa haavoja kissan suuhun tai jumittua kissan ruoansulatuselimistöön. Pahimmillaan nielty esine tulee poistaa kissan ruoansulatuskanavasta leikkauksen avulla. Kerää siis tarvikkeet aina käytön jälkeen pois kissan ulottuvilta. 

Joulukuusi

Kissa saattaa yrittää kiivetä joulukuusen vartta pitkin tai hypätä kuuseen, mikä voi aiheuttaa kuusen kaatumisen ja kissan loukkaantumisen.

Jos kissalla on tapana kiipeillä kuusessa tai yrittää hypätä siihen, joulukuuselle kannattaa hankkia painava ja tukeva kuusenjalka, jotta se ei kaadu yhtä helposti. Joulukuusi kannattaa myös sijoittaa sellaiseen paikkaan, josta kissa ei pysty hyppäämään kuuseen.

Hyvä tapa pitää kissa pois kuusen luota on ripustaa kuuseen tai sen alle jotain kissalle epämiellyttävää hajua, jotta kissa pysyttelee poissa kuusesta. Kissat eivät yleensä pidä sitrustuoksuista eli voit käyttää karkottimena esimerkiksi jouluisia appelsiineja tai sitruunamehua.

Joulukuusen koristeet

Joulukoristeet voivat aiheuttaa kissalle haavoja tai suolisto-ongelmia. Lasiset joulupallot voivat kissan leikkiessä irrota ja särkyä aiheuttaen kissalle haavoja esimerkiksi tassuihin. Jos kissa pureskelee koristeita, ne voivat jumittua kissan nieluun tai suolistoon. Suosi siis mahdollisimman kestäviä koristeita, joita kissa ei voi särkeä tai syödä. Kallisarvoisimmat koristeet kannattaa ripustaa kissan ulottumattomiin. Lisäksi kissaa kannattaa viihdyttää omilla, sallituilla leluilla, jotta kuusen koristeet eivät ole yhtä houkuttelevia leikkikaluja.

Kissan jouluherkut

Kissaa saa hemmotella jouluna antamalla sille pieniä herkkuja. Jos haluat antaa kissalle maistiaisia jouluruoista, voit antaa kissalle pieniä lihapulla- tai kinkkupaloja, mutta vain pieniä määriä, jotta kissan vatsa ei mene sekaisin. Jos annat kissalle possua, kalaa tai kanaa, varmista ettei herkkupalassa ole pieniä luita tai ruotoja, sillä ne voivat jumiutua kissan nieluun tai suolistoon.

Turvallisin ja vatsaystävällisin vaihtoehto on kuitenkin antaa kissalle vain kissoille tarkoitettuja makupaloja.

Vieraat

Perheet ja sukulaiset kokoontuvat yhteen jouluna, mikä voi valitettavasti aiheuttaa stressiä varsinkin aroille kissoille. Tee jostakin huoneesta tai rauhallisesta nurkasta kissan alue, jossa se saa halutessaan olla rauhassa. Tuo kissan omalle alueelle sen ruoka- ja juomakippo, nukkumapaikka ja vessa. Kissan oma paikka voi myös olla esimerkiksi hyllyn päällä, mistä kissa voi rauhassa tarkkailla kotia ja vieraita. Voit myös antaa kissalle kissanminttua sisältävän lelun.

Jos jouluseurueessa on pieniä lapsia, kannattaa opastaa esimerkiksi saako kissaa silittää ja milloin kissa tulee jättää rauhaan.

Jos jotain sattuu

Selvitä hyvissä ajoin missä on lähin päivystävä eläinlääkäri joulupyhien aikaan. Hädän sattuessa on tärkeää saada kissa mahdollisimman pian hoitoon ja selvittämällä missä on lähin auki oleva klinikka voit säästää kallisarvoista aikaa.

Muista myös huolehtia, että kissan vakuutus on kunnossa. Joulupyhien aikaan monet tapaturmat kuten palovammat, haavat ja myrkytys ovat yleisiä. 

Jos sinulla on Agria Kissarotuvakuutus, vakuutusturvaan kuuluu myös FirstVetin eläinlääkäreiden videokonsultaatiot. Voit siis soittaa videopuhelun FirstVetin eläinlääkärille ja saada neuvoja miten hoitaa kissaa kotona, tai lähetteen eläinklinikalle.

Älä anna kissaa lahjaksi

Muista, että kissa on elävä olento ja sitä ei tule antaa joululahjaksi. Kissan hankkiminen on suuri päätös ja tulevan omistajan tulee harkita asiaa tarkkaan ja tehdä päätös itse. 

Muista vakuutus! 

Agria Kissarotuvakuutus

  • Kattavin turva alle 4kk ikäselle pennulle
  • Kuntoutus-turva sisältyy
  • Suomen korkein korvausmäärä
  • Ei yläikärajaa!
  • Videopuheluita FirstVetin eläinlääkäreille

Muista vakuutus! 

Agria Kissarotuvakuutus

  • Kattavin turva alle 4kk ikäselle pennulle
  • Kuntoutus-turva sisältyy
  • Suomen korkein korvausmäärä
  • Ei yläikärajaa!
  • Videopuheluita FirstVetin eläinlääkäreille