Ientulehdus kissalla

Ientulehdus (gingiviitti) johtuu kissan hampaan pinnalle ja ikenien läheisyyteen kertyvästä plakista ja hammaskivestä. Tulehtunut ien on ärtynyt ja punoittava. Paras tapa välttyä ientulehdukselta on pestä kissan hampaat säännöllisesti.

Oireet

Ientulehdus aiheuttaa ensin paikallisia oireita, mutta hoitamattomana se leviää helposti koko suuhun.

Ientulehduksen oireita ovat turvonneet, punoittavat ja verta vuotavat ikenet. Pahanhajuinen hengitys on myös yleinen oire.

Ientulehdus on tärkeä hoitaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, sillä muuten ientulehdus voi aiheuttaa muita hammassairauksia kuten hampaan kiinnityskudossairautta (parodontiitti).


Säännöllinen hammaspesu auttaa ennaltaehkäisemään ientulehdusta

Hoito

Ientulehdus hoidetaan poistamalla plakki ja mahdollinen hammaskivi eläinlääkärissä, minkä jälkeen tulehdus paranee itsestään. Hoidon jälkeen on erittäin tärkeää pestä kissan hampaat säännöllisesti, jotta plakkia tai hammaskiveä ei ala muodostua uudelleen ja ientulehdus ei uusiudu.

Kissan sylki ja suun bakteerit muodostavat plakkia jatkuvasti, eli siltä ei voi välttyä. Siitä syystä ainoa tapa poistaa plakki ja välttyä hammaskiven muodostumiselta, on hyvä suuhygienia ja säännöllinen hammaspesu.

Tykkää? 0 tykkäystä, ei arvosteltu 0 lukijasta 0 tykkäsi tästä, arvosana , NaN tähteä