Hammasjuuripaiseen taustasyy on useimmiten muu hoitamaton hammassairaus, kuten runsas hammaskivi ja ientulehdus tai parodontiitti eli hampaan kiinnityskudossairaus. Kissalle voi myös tulla juuripaise, jos hammas on lohjennut tai vaurioitunut.

Oireet

Hammasjuuripaise aiheuttaa kissalle kovia kipuja, mutta kissan hammaskipuja on usein vaikea havaita, sillä kissa ei esimerkiksi lopeta syömistä kipujen takia. Tavallisia oireita ovat, että kissan käytös muuttuu kipujen takia, kissa saattaa esimerkiksi pureskella vain toisella puoliskolla ja kuolata tavallista enemmän.

Kun paise kasvaa suuremmaksi, kissan voi olla vaikeaa avata ja sulkea suutaan. Kissan kasvot saattavat turvota ja paise voi muodostaa silmän alapuolelle selkeän patin. Jos paise puhkeaa, voi kissan nenästä valua mätää.

Hoito

Paise hoidetaan eläinlääkärissä tyhjentämällä ja puhdistamalla paise. Useimmiten myös vahingoittunut hammas tulee poistaa, jotta paise ei pääse uusiutumaan. Eläinlääkäri määrää kissalle antibioottikuurin sekä särkylääkettä kipujen ja tulehduksen lievittämiseksi.

Samalla selvitetään onko paise muodostunut jonkin toisen hammassairauden seurauksena ja myös se sairaus tulee hoitaa.

Ennaltaehkäisy

Tehokkain tapa ennaltaehkäistä tulehduksia ja hammassairauksia on pestä kissan hampaat säännöllisesti.

Ota yhteyttä eläinlääkäriin, jos kissasi hammas on lohjennut tai muuten vaurioitunut. Hammas tulee hoitaa mahdollisimman ajoissa, jotta se ei pääse tulehtumaan.