Näin kissa käyttää kynsiään

Kissat pitävät kyntensä hyvässä kunnossa ja terävinä, vaikka suurin osa kesykissoista ei joudu saalistamaan ruokaansa. Kissa raapii ja teroittaa kynsiään monesta syystä. 

Kissan kynsi koostuu monesta kerroksesta. Kynnen kärki on hieman kaareva, jotta kissa saa hyvän otteen. Normaalisti kissan kynnet on vedetty sisään, mutta kissan hyökätessä saaliin (tai lelun) kimppuun, kynnet tulevat esiin.

Reviirin merkkaaminen

Kissa raapii ja teroittaa kynsiään merkatakseen reviiriään. Kissojen tassuanturoiden välissä on tuoksua erittäviä rauhasia, joista erittyy vahvaa tuoksua, kun kissa käyttää kynsiään. Tuoksu kertoo, kenen paikka on kyseessä ja kuka on käynyt siinä viimeksi.

Samasta syystä kissat raapivat mielellään omistajiensa lempihuonekaluja. Niissä perheenjäsenten tuoksut ovat vahvoja ja kissa haluaa osoittaa kuuluvansa samaan perheeseen levittämällä niihin omaa tuoksuaan. Lisäksi monet huonekalut on aseteltu niin, että ne houkuttavat kissaa levittämään hajuaan niihin. Keskellä olohuonetta oleva nojatuoli on esimerkiksi kissan mielestä täydellinen paikka reviirin merkkaamiseen.

Kuntoilu

Raapiminen on hyvää kuntoilua kissan lihaksille ja jänteille. Tassujen lihasten tulee olla hyvässä kunnossa, jotta kissa voi liikuttaa kynsiään nopeasti sisään ja ulos. Kissa käyttää usein koko kehoaan teroittaessaan kynsiään ja venyttää itsensä mahdollisimman pitkäksi.

Teroittaminen

Kissa haluaa mielellään pitää kyntensä erittäin terävinä. Kynsien tulee olla terävät, jotta kissa saa tukevan otteen saaliistaan. Kynsi koostuu monesta kerroksesta. Kun ylin kerros kuluu, se täytyy poistaa teroittamalla. Kissa pystyy tosin teroittamaan raapimalla vain etutassujensa kynnet. Takatassujen kynnet kissa hoitaa puremalla niistä kuluneen kerroksen pois.

Kynnet tulee leikata tarvittaessa

Kissan kynsien leikkuun tarve riippuu kissan elämäntyylistä, esimerkiksi kissan aktiivisuudesta ja siitä, onko se sisä- vai ulkokissa. Ota tavaksi tutkia kissan kynnet säännöllisesti ja varmista, etteivät ne kasva niin pitkiksi, että ne osuvat kissan tassuanturoihin.

Voit käyttää ihmisille tarkoitettua kynsileikkuria tai kynsisaksia, mutta paras vaihtoehto on kissoille tarkoitetut kynsisakset, jotka voit ostaa eläinkaupasta.

Ota hyvä ote ja ole varovainen

Kissan kynsien leikkuu voi olla haasteellista, etenkin jos kissa ei ole yhteistyöhaluinen. Hyvä tapa on pitää kissa sylissä ja ottaa siitä hellä, mutta päättäväinen ote. Jos ote ei ole tarpeeksi pitävä, saattaa kissa vetää tassunsa pois juuri, kun olet leikkaamassa kynttä.

Paina tassuanturaa niin, että saat kynnen kunnolla esiin. Kynnen sisällä näkyy vaaleanpunainen verisuoni, varo leikkaamasta sitä. Leikkaa vain kokonaan valkoinen kynnen kärki. Suoneen tulisi jäädä vähintään 2 millimetrin etäisyys. 

Tykkää? 2 lukijasta 2 tykkäsi tästä, arvosana , 5 tähteä