Miksi kissa pesee itseään?

Kissanpentu pesee itseään. Peseminen auttaa kissaa rauhoittumaan. Kuva: Karianne Widsell

Kissat ovat eläimistä puhtaimpia, sillä ne käyttävät paljon aikaa turkkiensa puhdistamiseen ja nuolemiseen. Kissa voi pestä itseään monesta eri syystä ja pesemisellä on monia hyötyvaikutuksia.

Kissa pesee turkkiaan monesta syystä. Peseminen pitää turkin puhtaana muun muassa pölystä ja loisista. Nuoleminen stimuloi kissan ihon rauhasia, joiden erittämä rasvakerros pitää turkin vedenkestävänä ja kissan lämpimänä. Jos kissalla on liian lämmin, se nuolee turkkiaan, jotta turkki kostuu hieman ja viilentää kissaa syljen haihtuessa. Sen takia kissa nuolee turkkiaan erityisen paljon lämpiminä ja aurinkoisina päivinä. Kissa nuolee itseään myös ollessaan turhautunut tai innostunut. Silloin nuolemisella on rauhoittava vaikutus ja pesemisen avulla kissa ”vetäytyy” tilanteesta ja keskittyy pesemiseen.

Tuoksujen levittäminen

Leikkihetken tai silittämisen aikana kissaan tarttuu ihmisen tuoksua. Kissa haluaa siksi usein sen jälkeen pestä itsensä, jotta se tuoksuu jälleen omalta itseltään. Nuolemisen avulla kissa saa myös turkkinsa takaisin ojennukseen silityksen jälkeen.

Kissat levittävät hajujaan toisiinsa vahvistaakseen keskinäistä suhdettaan. Siksi esimerkiksi kissaemot nuolevat kissanpentujaan.

Kissoilla on tuoksua erittäviä rauhasia muun muassa otsassa, suunpielissä ja hännänjuuressa. Kun kissa puskee itseään omistajaansa vasten, se levittää samalla tuoksuaan omistajaansa. Kissa merkkaa omistajansa tuoksullaan ja samalla vahvistaa suhdetta omistajaansa ystävällisellä eleellä. Kissa tuntee olonsa turvalliseksi, kun omistaja tuoksuu samalta kuin se itse.

Jos kissa lopettaa itsensä pesemisen, jotain on vialla. 

Liiallinen peseminen

Toisinaan kissa saattaa pestä itseään liikaa ja lähes pakonomaisesti, jopa niin paljon, että peseminen aiheuttaa paikallista karvanlähtöä tai muita iho-ongelmia. Liiallinen peseminen on usein merkki kivuista, esimerkiksi hammaskivusta, nivelvaivoista tai vatsakivuista. Kissa voi myös aloittaa pakonomaisen nuolemisen ollessaan stressaantunut ja yrittää rauhoittaa itseään jatkuvan nuolemisen avulla. Kissa voi myös olla tylsistynyt, eikä keksi muuta virikettä kuin peseminen.

Tykkää? 2 lukijasta 3 tykkäsi tästä, arvosana , 3,3 tähteä