Kissa pesee turkkiaan monesta syystä. Jos kissa lopettaa itsensä pesemisen, jotain on vialla. Samoin, jos kissa pesee itseään liikaa tai pakonomaisesti.

Peseminen puhdistaa

Peseminen pitää ensinnäkin turkin puhtaana muun muassa pölystä ja loisista.

Peseminen säätelee lämpöä

Nuoleminen stimuloi kissan ihon rauhasia, joiden erittämä rasvakerros pitää turkin vedenkestävänä ja kissan lämpimänä.

Jos kissalla on liian lämmin, se nuolee turkkiaan, jotta turkki kostuu hieman ja viilentää kissaa syljen haihtuessa. Sen takia kissa nuolee turkkiaan erityisen paljon lämpiminä ja aurinkoisina päivinä.

Peseminen rentouttaa

Kissa nuolee itseään myös ollessaan turhautunut tai innostunut. Silloin nuolemisella on rauhoittava vaikutus ja pesemisen avulla kissa ”vetäytyy” tilanteesta ja keskittyy pesemiseen.

Peseminen levittää tuoksua

Kissa haluaa usein leikkihetken tai silittelyn jälkeen pestä itsensä, jotta se tuoksuu jälleen omalta itseltään. Leikkihetken tai silittämisen aikana kissaan tarttuu nimittäin ihmisen tuoksua.

Nuolemisen avulla kissa saa myös turkkinsa takaisin ojennukseen silityksen jälkeen.

Kissat levittävät hajujaan toisiinsa vahvistaakseen keskinäistä suhdettaan. Siksi esimerkiksi kissaemot nuolevat kissanpentujaan.

Liiallinen peseminen ei ole hyväksi

Toisinaan peseminen voi muuttua kuitenkin liialliseksi tai lähes pakonomaisesti. Jos kissa pesee itseään liikaa, peseminen voi aiheuttaa paikallista karvanlähtöä tai muita iho-ongelmia.

Jatkuva peseminen voi myös olla merkki kivuista, esimerkiksi hammaskivusta, nivelvaivoista tai vatsakivuista.

Kissa voi myös aloittaa pakonomaisen nuolemisen ollessaan stressaantunut ja yrittää rauhoittaa itseään jatkuvan nuolemisen avulla.

Kissa voi myös olla tylsistynyt, eikä keksi muuta virikettä kuin peseminen.