Kissojen äänteleminen ja äänenvoimakkuus ovat yksilöllisiä. Osa kissoista on hyvin äänekkäitä ja puheliaita, toisten kissojen ääntelehtiminen muistuttaa enemmänkin kuiskaamista.

Omistajalle naukuminen

Moni kissanomistaja luulee, että kissa naukuu vain halutessaan tai tarvitessaan jotain. Esimerkiksi, että kissa naukuu koska sillä on nälkä ja siitä syystä omistaja ruokkii naukuvan kissan.

Osa kissoista oppii hyödyntämään naukumista ja jopa manipuloimaan omistajaansa sen avulla. Kun kissa saa esimerkiksi ruokaa tai omistajansa huomion naukumalla, se oppii, että jatkossakin naukumisen avulla todennäköisesti saa saman ”palkinnon”.

Siksi onkin hyvä oppia erottamaan milloin kissa naukuu syystä (esimerkiksi nälästä) ja milloin vain saadakseen huomiota tai seuraa.

Miksi kissa naukuu öisin?

Iäkkäämmät kissat saattavat naukua tavallista enemmän, erityisesti öisin. Omistajan nukkuessa vanha kissa voi tuntea olonsa yksinäiseksi tai huolestua, kun ympärillä on hiljaista.

Keskellä yötä naukuva kissa voi tuntea itsensä hylätyksi ja haavoittuvaiseksi. Kissalla voi myös yksinkertaisesti olla tylsää ja se haluaa leikkiä, joten kissa naukuu saadakseen huomiota.

Miksi kissa naukuu koko ajan?

Kissat naukuvat erityisen paljon tulessaan sukukypsiksi -  varsinkin, jos lähistöllä on vastakkaista sukupuolta olevia kissoja.

Naaraskissa voi naukumisella ikään kuin ”kutsua” uroskissoja luokseen. Uroskissa taas naukuu, koska haluaa päästä naaraan luokse.

Jos kissasi on lemmikkikissa, jolla ei tulla tekemään pentuja, kissa kannattaa kastroida tai steriloida. Se auttaa usein vähentämään naukumista.

Kissa, joka on kuuro tai sokea naukuu yleensä tavallista enemmän. Kuuro kissa ei tiedä, kuinka kovaäänistä sen naukuminen on. Sokea kissa puolestaan käyttää naukumista apuna suunnistamisessa.

Jos kissa naukuu jatkuvasti ja ilman mitään selkeää syytä, kannattaa olla yhteydessä eläinlääkäriin. Siten voit varmistaa, että naukuminen ei johdu esimerkiksi jostain sairaudesta.