Miksi kissa naukuu?

Kissa naukuu.

Kissat naukuvat monin eri tavoin ja monista eri syistä. Naukuminen voi olla hiljaista tai kovaäänistä, ja kissa voi sen avulla haluta huomiota tai ilmaista huolestuneisuutta.

Kissojen äänteleminen ja äänenvoimakkuus ovat yksilöllisiä. Osa kissoista on hyvin äänekkäitä ja puheliaita, toisten kissojen ääntelehtiminen muistuttaa enemmänkin kuiskaamista.

Osa kissoista oppii hyödyntämään naukumista ja manipuloimaan omistajaansa sen avulla. Kun kissa saa omistajansa huomion naukumalla, se oppii, että jatkossakin naukumisen avulla saa huomiota. Moni kissanomistaja luulee, että kissa naukuu vain halutessaan tai tarvitessaan jotain, esimerkiksi ruokaa ja siitä syystä ruokkii naukuvan kissan. On hyvä oppia erottamaan milloin kissa naukuu syystä (esim. nälkä) ja milloin vain saadakseen huomiota tai seuraa.

Miksi kissa naukuu jatkuvasti tai öisin?

Vanhemmat kissat naukuvat usein enemmän, erityisesti öisin tuntiessaan olonsa yksinäiseksi tai huolestuessaan, kun ympärillä on pimeää ja hiljaista. Keskellä yötä naukuva kissa voi tuntea itsensä hylätyksi ja haavoittuvaiseksi, tai sitten kissalla on tylsää ja se haluaa leikkiä kanssasi.

Jos kissa on kuuro tai sokea, se yleensä naukuu enemmän. Kuuro kissa ei tiedä, kuinka kovaäänistä sen naukuminen on ja sokea kissa käyttää naukumista apuna suunnistamisessa.

Kissa naukuu erityisen paljon myös tulessaan sukukypsäksi, varsinkin, jos lähistöllä on vastakkaista sukupuolta olevia kissoja. Naaraskissa voi naukumisella ikään kuin ”kutsua” uroskissoja luokseen, uroskissa taas naukuu, koska haluaa päästä naaraan luokse. Jos et aio käyttää kissaasi jalostukseen, kissa kannattaa kastroida tai steriloida. Se auttaa usein myös vähentämään naukumista. 

Jos kissa naukuu jatkuvasti ja ilman mitään selkeää syytä, kannattaa olla yhteydessä eläinlääkäriin. Siten voit varmistaa, että naukuminen ei johdu esimerkiksi jostain sairaudesta.

Tykkää? 0 tykkäystä, ei arvosteltu 0 lukijasta 0 tykkäsi tästä, arvosana , NaN tähteä