Miksi kissa ei pissaa hiekkalaatikkoonsa?

Vaikka kissat ovat luonnostaan siistejä eläimiä, voi kissoillekin tulla sisäsiisteysongelmia. Tärkeintä on selvittää, mistä ongelma johtuu ja yrittää korjata tilanne. Listaamme yleisimpiä syitä, miksi kissa tekee tarpeensa hiekkalaatikkonsa ulkopuolelle.

Kissat ovat siistejä eläimiä ja ne osaavat luonnostaan tehdä tarpeensa hiekkalaatikkoonsa. Toisinaan kissa voi kuitenkin alkaa tehdä tarpeensa muualle kuin omaan vessaansa. Yleisin syy siihen on, että kissa on tyytymätön hiekkalaatikkoonsa tai paikkaan, jossa hiekkalaatikko sijaitsee. 

Sairaus tai mielenosoitus

Jos kissalle ilmenee yhtäkkiä sisäsiisteysongelmia, aloita syyn tutkiminen viemällä kissa eläinlääkärin tutkittavaksi, jotta selviää onko kyseessä jokin virtsatiesairaus. Virtsatievaivojen yleinen oire on, että kissa tekee tarpeensa hiekkalaatikon ulkopuolelle. Muita kissan sisäsiisteyteen vaikuttavia sairauksia ovat muun muassa diabetes, kohtutulehdus, ummetus, ripuli, anaalirauhasten tukkiutuminen tai madot.

Jos kissa on terve, on seuraava askel tutkia kissan arkea ja elinympäristöä. Onko kissa stressaantunut, epävarma tai levoton - tai onko kissa tulossa sukukypsäksi? Terve kissa tekee tarpeensa muualle kuin laatikkoonsa protestina kommunikoidakseen, että jokin on huonosti.

Mitä vastaan kissa protestoi?

Vastauksen löytäminen on todella tärkeää, mutta se voi myös olla vaativaa. Mieti, mitä tapahtui ennen kuin kissa alkoi pissata vääriin paikkoihin.

Johtuuko pissaaminen esimerkiksi jostakin alla mainitusta syystä?

 • Onko perheeseen tullut uusi jäsen, esimerkiksi vauva tai uusi lemmikki?
 • Onko perheessä joku, josta kissa ei pidä tai joka saa kissan mielestä liikaa huomiota? Tutki, minne kissa pissaa. Pissaako kissa esimerkiksi jatkuvasti jonkun perheenjäsenen sänkyyn tai vaatteiden päälle?
 • Ovatko kissan omistajat olleet paljon poissa tai tehneet tavallista enemmän töitä? Kissa voi siinä tapauksessa tuntea olonsa yksinäiseksi, hylätyksi ja tylsistyneeksi.
 • Onko kissan hiekkalaatikko tarpeeksi siisti? Onko kodissa tarpeeksi monta hiekkalaatikkoa kissojen määrään nähden?
 • Onko kissalla äskettäin ollut ripulia tai muita vatsavaivoja, jotka ovat aiheuttaneet huonoja muistoja vessassa käynnistä?
 • Pitääkö kissa hiekasta tai onko kissalle ostettu äskettäin uudenlaista hiekkaa? Kokeile erilaisia hiekkoja ja puruja löytääksesi kissallesi mieluisimman alustan.
 • Onko hiekkalaatikko sopivan rauhallisessa ja eristetyssä paikassa, esimerkiksi vessassa? Vai onko se liian lähellä kissan ruokakuppia, jolloin kissa ei halua tehdä tarpeitaan siihen?
 • Onko perheen sisällä tapahtunut jotain poikkeavaa, esimerkiksi ollut tavallista enemmän riitoja? Onko joku perheenjäsen masentunut tai ollut muuten allapäin, minkä kissa on aistinut ja tullut huolestuneeksi siitä? Onko joku perheenjäsen menehtynyt, esimerkiksi kissanpentu?
 • Onko perheessä leikkaamaton kissa, jonka virtsa haisee niin voimakkaasti, että perheen muut kissat eivät halua käydä samalla laatikolla?
 • Merkkaileeko kissa sukukypsyyden ja sen mukana tulevan reviirin merkkaamisen tarpeen takia?
 • Voiko ongelma johtua liian aikaisesta luovutusiästä? Onko pentu erotettu emostaan liian aikaisin, jolloin se ei ole oppinut emoltaan sisäsiisteyttä?
 • Onko kyseessä ulkokissa, joka ei ole oppinut tekemään tarpeitaan sisällä?
 • Onko kissalla kastroinnista huolimatta hyvin vahva sukupuolivietti ja tarve merkata reviirinsä pitääkseen tunkeilijat poissa, esimerkiksi merkkaamalla ulko-oven karmit?
 • Onko kotiin tuotu jokin esine, joka tuoksuu vahvasti muilta kissoilta?
 • Onko kotona äskettäin tehty jonkinlainen remontti, joka aiheuttaa vahvoja, tuntemattomia tuoksuja, esimerkiksi seinien maalaus tai tapetointi?
 • Onko kotiin ostettu uusi huonekalu, jossa on tuntematon tuoksu?
 • Käytetäänkö kissan hiekka-astian puhdistukseen pesuainetta, joka sisältää klooria tai tuoksuu vahvasti sitruunalta?

Miten ongelma ratkaistaan?

Kun todennäköisin mielenosoituksen syy on tiedossa, siihen voi alkaa keksiä ratkaisuja. Se voi olla esimerkiksi kissanhiekan vaihtaminen useammin tai uuden hiekkalaatikon hankinta. Jos protesti johtuu uudesta perheenjäsenestä tai huomion puutteesta, anna kissalle paljon huomiota ja hellyyttä, jotta kissa ei tunne oloaan unohdetuksi.

Jos kissa tekee tarpeensa aina tiettyyn kohtaan, voit käyttää alumiinifoliota tai raastettua sitruunankuorta pitämään kissan poissa. Kissan on epämiellyttävä seistä alumiinifolion päällä ja sitrustuoksu ei ole kissan mieleen, joten kissa ei tee tarpeitaan niiden päällä tai läheisyydessä. Toinen keino on asettaa samaan paikkaan kissan kuivamuonaa, sillä kissa ei halua tehdä tarpeitaan ruokapaikallaan.

Tykkää? 0 tykkäystä, ei arvosteltu 0 lukijasta 0 tykkäsi tästä, arvosana , NaN tähteä