Miksi kissa hyökkää silittävän käden kimppuun?

Kissa saattaa toisinaan purra tai hyökätä omistajansa kimppuun yllättäen ja näennäisesti ilman syytä, esimerkiksi omistajan silittäessä kissaa. Useimmiten hyökkäävä reaktio johtuu kissan tuntemasta turvattomuuden tunteesta.

Yksi syy hyökkäykselle on, että sekä leikatut että leikkaamattomat aikuiset kissat voivat reagoida silitykseen seksuaalisesti - erityisesti hännänjuuren ja selän silitykseen. Reaktio on täysin luonnollinen, eikä sitä tule tulkita huonoksi käytökseksi.

Toinen syy kissan hyökkäykselle on, ettei kissa ole saanut tarpeeksi läheisyyttä ja ihmiskontaktia pentuna sen tärkeimmän sosiaalistumiskauden aikana eli 2–7 viikon ikäisenä. Jos ihmiskontakti on silloin ollut vähäinen tai olematon, kissa reagoi ihmisen kosketukseen aggressiivisesti aikuisenakin. Hyökkäys voi siis johtua kissan menneisyydestä ja aikaisemmista kokemuksista ihmisten kanssa.

Aikaisemmat kokemukset vaikuttavat

Jos kissa on sen sosiaalistumiskauden aikana ollut paljon ihmisten kanssa tekemisissä, sillä on aikuisena paljon korkeampi sietokyky, eikä se muutu aggressiiviseksi yhtä helposti. Vain vähän ihmisten kanssa ollut kissa voi yhtäkkiä hyökätä omistajansa kimppuun leikkihetken tai silittämisen jälkeen. Silloin kissa yhdistää tilanteen johonkin epämiellyttävään kokemukseen pentuna: joku on esimerkiksi ensin silittänyt kissanpentua ja sitten nostanut sen liian tiukkaan ja epämukavaan otteeseen. Siitä syystä kissa saattaa koko aikuisikänsä yhdistää silittämisen epämiellyttävään muistoonsa ja herkästi muuttua aggressiiviseksi.

Silittävä käsi

Monelle omistajalle kissan hyökkäys tulee yllätyksenä - erityisesti, jos se tapahtuu silittämisen jälkeen. Kissa on saattanut istua omistajansa sylissä rauhallisena ja sitten yhtäkkiä purra omistajansa silityskättä. Kissa kokee silloin silittävän käden uhkana ja se voi pelätä, että sama käsi ottaa kissan kiinni eikä päästä irti. Siksi kissa ”puolustautuu” puremalla.

Jos silittäminen on liian voimakasta, kissa ajautuu ristiriitaiseen tilanteeseen. Silittäminen on kissalle samanaikaisesti nautinnollista ja uhkaavaa. Kissa reagoi valitettavasti usein puremalla kättä.

Pysy rauhallisena

Kissa hyökkää usein käden kimppuun potkien ja raapien samalla. Usein kissa on myös hieman hämmentynyt ja sekava. Normaali reaktio on vetää käsi pois ja moni kiljaisee tai huudahtaa samalla kivusta. Valitettavasti se laukaisee kissassa petoeläimen vaistot ja kissa yrittää parittelun sijaan saalistaa kättä ja voi tiukentaa otettaan. Paras tapa on pysyä rauhallisena ja pitää käsi täysin paikallaan, vaikka se tekisi kipeää.

Kun kissa ei enää tunne käden ”vastustelua”, se hellittää otteensa. Samalla kissa menettää kiinnostuksensa siihen, ja antaa omistajan vetää kätensä pois. Edelleen kannattaa suosia rauhallisia ja hitaita liikkeitä. Yleensä tämän jälkeen kissa pakenee paniikissa paikalta tai alkaa pestä itseään.

Sietokyky

Kissojen sietokyky on yksilöllistä ja osa kissoista muuttuu aggressiiviseksi toisia herkemmin. Omistajan tulee yksinkertaisesti tutkia kissansa käytöstä ja opetella, millainen silitystapa laukaisee aggressiivisuuden ja yrittää vältellä sitä. Kun kissan sietokyvyn rajat ovat selvinneet, omistaja voi pikkuhiljaa yrittää nostaa kissan sietokykyä silittämällä sitä vähän enemmän tai kauemmin kuin kissa yleensä sallii. Älä pidä kissaa liian tukevassa otteessa ja anna sen halutessaan ”paeta paikalta”, jotta vältytte turhilta ongelmilta.

Tykkää? 1 lukijasta 1 tykkäsi tästä, arvosana , 5 tähteä