Kun kissa ei käytä hiekkalaatikkoaan

Kissojen sisäsiisteysongelmat ovat melko yleisiä. Tärkeintä on selvittää, mistä ongelma johtuu ja yrittää korjata tilanne. Annamme neuvoja ja vinkkejä siitä, mistä kissan sisäsiisteysongelmat voivat johtua. Selittävä tekijä löytyy usein kissan elinympäristöstä tai käytöksestä.

Kissat ovat siistejä eläimiä ja ne osaavat luonnostaan tehdä tarpeensa hiekkalaatikkoonsa. Toisinaan kissa voi kuitenkin alkaa tehdä tarpeensa muualle kuin omaan vessaansa. Yleisin syy siihen on, että kissa on tyytymätön hiekkalaatikkoonsa tai paikkaan, jossa hiekkalaatikko sijaitsee. 

Jos kissa ei ole sisäsiisti, se tulee viedä eläinlääkäriin tutkittavaksi. Kissa tutkitaan ultraäänellä ja siltä otetaan virtsanäyte, jonka avulla selviää, onko kissalla esimerkiksi tulehdus tai virtsakiteitä. Moni kissojen käytösongelma johtuu jostain fyysisestä vaivasta tai sairaudesta.

Jos tutkimuksissa ei löydy fyysisiä vaivoja tai sairautta, kissan sisäsiisteysongelma johtuu todennäköisesti kissan elinympäristöstä. Kissa saattaa tuntea olonsa turvattomaksi tai se ei ole tyytyväinen hiekkalaatikkoonsa ja päättää siksi tehdä tarpeensa muualle. Kissan käytösongelmat tulee ratkaista mahdollisimman pian, sillä muuten ne voivat ajan kuluessa aiheuttaa kissalle myös fyysisiä ongelmia.

Tietoa kissan hiekka-astioista

  • Kissaa ei tarvitse opettaa tekemään tarpeitaan hiekkalaatikkoon – se osaa sen luonnostaan. Sinun ei tarvitse opastaa kissaa ja ”kaivaa” hiekkaa kissan tassujen avulla. Tällä tavalla et pysty opettamaan kissaa vaan pikemminkin ärsytät sitä.
  • Kissan tulee tuntea olonsa turvalliseksi hiekkalaatikossaan. Sen pitää tietää, että se saa tehdä tarpeensa rauhassa ja ilman häiriötekijöitä. Älä siis esimerkiksi anna kissalle lääkettä sen ollessa vessassa, sillä sen jälkeen kissa ei todennäköisesti uskalla enää käyttää vessaansa. Yksikin epämiellyttävä muisto riittää, jotta kissa alkaa käyttää muita paikkoja vessanaan.
  • Sijainti, sijainti, sijainti! Hiekkalaatikon tulee olla sopivalla paikalla, jotta kissa löytää sen hädän tullen. Kissa ei halua joutua kiipeämään rappusia ylös tai menemään talon perimmäiseen huoneeseen tekemään tarpeensa.  Muista kuitenkin, että kissa haluaa tehdä asiansa rauhassa. Älä siis sijoita astiaa liian ”esille”.
  • Säilytä hiekkalaatikko aina samassa paikassa. Kissa ei halua etsiä sitä vaan laatikon tulee olla helposti käytettävissä. Jos kissalla on kova hätä, se saattaa tehdä tarpeensa paikkaan, jossa astia on viimeksi ollut.
  • Hiekkalaatikko ei saa olla liian lähellä kissan ruoka- ja juomakuppeja. Sijoita ne siis mieluiten eri huoneisiin tai muuten mahdollisimman kauas toisistaan.
  • Siivoa hiekkalaatikko tarpeeksi usein, sillä kissat ovat yleisesti ottaen siistejä ja nirsoja. Jos hiekkalaatikko ei ole tarpeeksi siisti, kissa ei todennäköisesti halua käyttää sitä. Puhdista hiekkalaatikko päivittäin ja vaihda hiekka tarpeen mukaan.
  • Jokaisella kissalla tulisi olla vähintään yksi oma hiekkalaatikko. Jos samassa perheessä on useampi kissa, sijoita hiekkalaatikot sopivan kauas toisistaan, jotta kissat voivat tehdä tarpeensa rauhassa.
  • Hiekkalaatikon tulee olla tilava. Siinä ei saisi olla kattoa, mutta jos siinä on, kissan tulee mahtua seisomaan ja istumaan laatikossaan ongelmitta.
  • Kissanhiekan tulee olla mahdollisimman hienoa ja pehmeää. Kokeile erilaisia hiekkoja, jotta löydät kissasi suosikkihiekan.
  • Kissa valitsee pissapaikkansa mieltymystensä mukaan. Tutki siis paikkaa, johon kissa tekee tarpeensa laatikon sijaan. Osa kissoista haluaa, että laatikossa on paljon hiekkaa, osa taas haluaa hiekkaa olevan vain vähän.
Tykkää? 0 tykkäystä, ei arvosteltu 0 lukijasta 0 tykkäsi tästä, arvosana , NaN tähteä