Kissat kaipaavat omistajansa seuraa

Kissoja pidetään koiria itsenäisempinä lemmikkeinä ja yleinen käsitys onkin, että kissa ei tarvitse yhtä paljoa seuraa kuin koira ja pärjää hyvin yksin pitkiäkin aikoja päivisin. Tuoreessa tutkimuksessa tutkittiin kissan käytöstä yksinolon aikana ja sen jälkeen ja tutkimustulokset osoittavat, että omistajan seura on kissoille oletettua tärkeämpää.

Kissojen käyttäytymistä kotioloissa on tutkittu vähän, mutta nyt eräs ruotsalainen tutkijaryhmä on tehnyt tutkimuksen kissan yksinolon vaikutuksesta kissan käyttäytymiseen. Tutkimuksessa oli mukana 14 kotikissaa, jotka jätettiin yksin kotiin ensimmäisessä testissä 30 minuutin ajaksi ja toisessa testissä 4 tunnin ajaksi.

Omistajan poissaolon aikana kissat käyttäytyivät poissaolon pituudesta huolimatta samalla tavoin: pääosin lepäilemällä. Yksinolon pituus ei siis vaikuttanut kissan käytökseen sen ollessa yksin.

Omistajan palattua kotiin neljän tunnin yksinolon jälkeen kissat olivat kuitenkin huomionhakuisempia kuin puolen tunnin yksinolon jälkeen: ne muun muassa kehräsivät enemmän ja venyttelivät enemmän omistajiensa tullessa kotiin.

Myös omistajat olivat puheliaampia kissojensa kanssa pitemmän poissaolon jälkeen, joka innosti kissoja myös olemaan verbaalisempia. Ikävöinti oli siis selkeästi molemminpuolista.

Tutkimustuloksista käy ilmi, että kissa kaipaa pidemmän yksinolon jälkeen omistajansa seuraa ja huomiota. Muista siis huomioida ja viettää aikaa kissasi kanssa pidempien poissaolojen jälkeen.

Voit lukea koko tutkimuksen (englanniksi) täältä.

Tykkää? 1 lukijasta 1 tykkäsi tästä, arvosana , 5 tähteä