Kissan näköaisti

Näköaisti on kissan tärkein asti. Kissan näkö on hyvin tarkka ja näkökenttä on 258 astetta.

Kissa pystyy säätelemään pupilleihin pääsevän valon määrää. Silmäluomien lisäksi kissan pystysuuntaiset pupillit auttavat kissaa säätelemään valon määrää. Pimeässä kissan pupillit voivat olla halkaisijaltaan jopa 1,5 senttimetriä, kun taas kirkkaassa valossa pupillit ovat vain kaksi kapeaa viirua. Kissan lähinäkö ei ole erityisen hyvä, ja kissa näkeekin parhaiten noin puolen metrin etäisyyden päästä.

Pimeänäkö

Kissan silmän takaosassa on valoa heijastava alue (tapetum lucidum), jonka avulla valo heijastuu kissan verkkokalvolle ikään kuin kahdesti. Täydellisessä pimeydessä kissa ”näkee” viiksikarvojensa sekä hajujen ja äänien avulla, ei silmillään.

Näkevätkö kissat värejä?

Kissat erottavat tiettyjä värejä, mutta eivät näe niitä erityisen tarkkaan. Värit eivät myöskään ole kissojen näölle tärkeitä. Kissat ovat tottuneet näkemään heikossakin valossa ja kissoille riittää yksi kuudesosa siitä valon määrästä, jonka ihminen tarvitsee havaitakseen liikkeitä ja muotoja. Kissoilla on ihmisiä enemmän silmän valoa aistivia sauvasoluja ja vähemmän tappisoluja, minkä ansiosta kissat näkevät niin hyvin pimeässä, mutta eivät erota eri värejä yhtä selkeästi.

Tykkää? 3 lukijasta 4 tykkäsi tästä, arvosana , 3,8 tähteä