Kissan käyttäytyminen

Kissa on alunperin saalistaja ja aavikkoeläin - ja se vaikuttaa kissan käytökseen vielä tänäkin päivänä. Käymme tässä artikkelissa läpi kissan luonnollista käytöstä, jotta voit ymmärtää kissaasi paremmin.

Kissa voi haistaa toisen kissan jopa 1,5 kilometrin päästä.

Kissan hankinnassa kissan rotu on harvoin yhtä tärkeä ominaisuus, kuin koiraa hankkiessa. Se on harmillista, sillä monilta ongelmilta voitaisiin välttyä, jos kissa ja omistaja ovat "täydellinen pari" alusta alkaen.

Mieti omaa luonnettasi ja millainen kissa sinulle sopisi. Jos haluat rauhallisen kissan, kannattaa valita lyhyt ja pullea kissa, koska ne ovat useimmiten rennompia. Jos taas haluat enemmän actionia, kannattaa valita pitkä ja laiha kissa, koska ne ovat usein aktiivisempia.

Kissa on alun perin aavikkoeläin

Ymmärtääkseen kissan käytöstä tulee meidän tutustua kissan historiaan.

Kissoista tuli kesyjä ensimmäisen kerran Egyptin aavikoilla, josta niiden kiintymys lämpöön on peräisin. Aavikolla kissat olivat paitsi saalistajia, myös saaliseläimiä, jonka takia ne saalistavat mieluiten aikaisin aamulla tai myöhään illalla, jolloin ne olivat mahdollisimman näkymättömiä. Siitä syystä kissa kannattaa päästää ulos päivisin, sillä silloin kissa ei mene kauas.

Sekä saaliin/ruoan että ulosteen maahan kaivaminen on lähtöisin aavikkoajoista. Piilottamalla kissa peittää jälkensä muilta petoeläimiltä. Ulosteen esille jättäminen taas voi tarkoittaa, että kissa haluaa jättää viestin ja näyttää, että se pystyy pitämään puolensa.

Vääriin paikkoihin pissaaminen

Monet kissanomistajat ihmettelevät, miksi kissat pissaavat muualle kuin omaan laatikkoonsa. Usein ongelma ratkeaa niinkin helposti kuin vaihtamalla kissanhiekan tai hankkimalla useamman hiekkalaatikon.

Kissanomistaja valitsee kissanhiekan usein ulkonäön ja ominaisuuksien perusteella, mutta kissa tuntisi mieluiten sileän aavikkohiekan tassujensa alla. Jos kissa on tyytymätön kissanhiekkaansa, voi se alkaa etsiä muita, pehmeämpiä pissapaikkoja, esimerkiksi sänky, vaatekasa tai matto.

Kissa saattaa myös pissata sisälle merkatakseen reviirinsä. Kissoilla on uskomattoman hyvä hajuaisti ja ne voivat haistaa toisen kissan jopa 1,5 kilometrin päästä ja leikkaamattomilla kollikissoilla voi olla jopa 10 kilometrin laajuinen reviiri.

Kissanomistajat levittävät hajuja tyhjentäessään kissan astian roskikseen ja kuljettaessaan hajuja esimerkiksi kengissään. Eli jopa sisäkissa altistuu helposti muiden kissojen hajuille ja saattaa siksi alkaa merkkailemaan sisälle.

Kissan kommunikoi monin tavoin

Erinomaisesta hajuaistista huolimatta on kissan kuulo sen tärkein aisti, koska kissa hyödyntää sitä saalistaessaan. Monet kissat suhtautuvat korviinsa suojelevasti ja osa ei halua niitä silitettävän lainkaan. Siksi kissat myös pitävät korvansa alhaalla kissatappeluissa

Kissat käyttävät korviaan myös kommunikointiin. Esimerkiksi, jos toinen kissa on liian lähellä, kallistavat kissat korviaan. Jos sinulla on useampi kissa, tutki miten ne käyttäytyvät ruokailun aikana. Jos joku kissoista kallistaa korviaan, tarkoittaa se, että etäisyys muihin kissoihin on liian pieni. Kissat syövät mieluiten yksin omasta kupistaan.

Kissa tervehtii katseen ja hännän avulla

Kissat tervehtivät ihmisiä ja myös toisiaan, mutta tekevät sen mieluiten pienellä välietäisyydellä.

Ne tarkkailevat toisiaan kaukaa. Tuijottaminen tarkoittaa seis. Silmien räpäytys on kuin hymy ja tarkoittaa hyväksyntää.

Kissat viestivät myös hännällään. Kun kissa näkee tuntemansa kissan tai ihmisen, nostaa kissa hännän pystyyn ja hännän kärki hieman vinossa.

Työtön kissa

Kaikki kissat haluavat tehtävän tai "työn", joten varmista, että kissallasi on tarpeeksi tekemistä. Huolehdi, että kissa pääsee käyttämään metsästysviettiään ja että kissa pääsee käyttämään päätään, esimerkiksi ratkomalla tehtäviä tai ongelmia. Vain mielikuvitus on rajana tekemisiä keksiessä.

Aktivointi on erityisen tärkeää 1-vuotiaille, leikkisille uroskissoille, joilla on paljon energiaa ja jotka painivat ja sotkevat mielellään.1-vuotiaita kissoja voi verrata 14-vuotiaisiin teinipoikiin. Älä mieluiten ryhdy kissan painikaveriksi, vaan keksi sille muuta, kehittävämpää aktiviteettia.

Kissa haluaa tuntea olonsa turvalliseksi

Voidakseen hyvin ja välttyäkseen stressiltä, tulee kissan tuntea olonsa turvalliseksi reviirillään. Turvallisuuden tunnetta lisäävä reviirimerkintätapa on hieroa poskeaan ulkoneviin esineisiin, kuten pöydänjalkoihin, kulmiin ja ovenkarmeihin.

Hyvien ystävien tulee myös tuoksua samalle. Siksi kissasi hankaa itseään sinua vasten tullessasi kotiin reviirin ulkopuolelta.

Kissan turvallisuuden tunnetta voi seurata myös tutkimalla kissan tassujen asentoa sen levätessä. Jos tassut ovat lattiaa tai maata kohden, on kissa usein varuillaan ja valmis pakenemaan. Jos taas tassuanturat osoittavat ylöspäin, on kissa rauhallinen ja rentoutunut.

Hyvinvointivinkkejä kissalle

 1. Ruoka
  Anna kissalle monta pientä annosta päivän aikana - se pitää verensokeritason tasaisena. Jos kissat saavat ruokaa liian harvoin, on kissatappeluiden riski suurempi. Kissa syö mieluiten isosta, matalasta astiasta, jotta viiksikarvat eivät osu lautasen reunoihin. Hyvän hajuaistinsa takia kissa voi olla nirso, jos ruoka ei tuoksu tuoreelta.

 2. Nesteytys
  Kissalle tulee aina olla tarjolla puhdasta, raikasta vettä. Kissa haluaa nähdä vedenpinnan, jos kissan varjo peittää näkyvyyden, saattaa kissa loiskuttaa vettä tassullaan. Kissat pitävät usein valuvasta vedestä. Runsas veden juonti on tärkeää terveen virtsan kannalta.

 3. Kissan hiekkalaatikko
  Hiekkalaatikon tulee olla siisti ja sisältää tarpeeksi paljon hiekkaa, jotta kissa voi kaivaa ja peittää jätöksensä. Valitessasi hiekkaa ja astiaa, mieti aavikkoa. Hanki vähintään yksi iso hiekkalaatikko per kissa ja lisäksi yksi ylimääräinen. Kissat vihaavat toisen kissan hajua vessassaan. Voit kokeilla erilaisia hiekkoja nähdäksesi muuttuuko kissan käytös.

 4. Reviiri
  Kissan tulee tuntea olonsa turvalliseksi reviirillään voidakseen hyvin ja välttyäkseen stressiltä.

 5. Uni
  Jonkun esineen alla nukkuminen tarkoittaa, että kissa haluaa piiloutua. Jonkun päällä nukkuminen taas antaa valtaa. Tutki missä ja miten kissasi nukkuu.

 6. Turkinhoito
  Stressaantunut kissa yrittää rauhoittua pesemällä itseään. Jos peseminen aiheuttaa karvanlähtöä, voi kissalla olla kipuja tai stressiä.

 7. Leikki
  Kissa on terve, kun se leikkii.

 8. Saalistus
  Ulkokissa metsästää 6-8 tuntia päivässä. Kaikkien kissojen on tärkeä päästä purkamaan energiaansa ja saalistusviettiään voidakseen hyvin. Jos sinulla on sisäkissa, pidä huolta, että se voi metsästää ruokaansa. Tylsistyneille sisäkissoille on myös myynnissä saalistusvideoita.

 9. Raapiminen
  Raapiminen on hyväksi sekä pitkien kynsien hoitoon että polkuanturoilla merkkailuun. Raapimispuun tulee olla tukeva, jotta kissa haluaa käyttää sitä.

 10. Piiloutuminen
  Piiloutuminen on kissoille luontaista ja siksi kissojen tulee antaa olla rauhassa piilopaikassaan. Kissan mielestä paras piilopaikka on sellainen, josta se voi samalla tarkkailla ympäristöään.

 11. Tutkiminen
  Anna kissan tutkia uusia esineitä. Erityisesti rapisevat esineet ovat kissojen mieleen.

 12. Sosiaalinen kontakti
  Kommunikoi kissasi kanssa! Opeta sille temppuja, kehu ja palkitse.
Tykkää? 4 lukijasta 8 tykkäsi tästä, arvosana , 2,5 tähteä