Kissan käytösongelmia

Jos kissa alkaa yhtäkkiä käyttäytyä normaalista poikkeavalla tavalla, voi kyseessä olla fyysinen tai psyykkinen tekijä. Varmista ensin, että kissasi on terve ja ala sitten tutkia kissan elinympäristöä löytääksesi syyn epätavalliseen käytökseen.

Moni kissan protesti tai epätavallinen käytös johtuu jostain fyysisestä tekijästä, esimerkiksi sairaudesta tai kivusta. Esimerkiksi kissan stressin syynä voi olla hammaskipu, nivelvaivat, allergia tai maksa- ja munuaisvaivat. Aloita siis kissan epätavallisen käytöksen tutkinta eläinlääkärikäynnillä.

Kissan tunteet ja niiden ymmärtäminen

Monet kissanomistajat tarvitsevat apua ymmärtääkseen kissojensa käytöstä, erityisesti aggressiivista käytöstä sekä kissan sisäsiisteysongelmia. Kissa ei ole tahallaan aggressiivinen tai ilkeä - kissan tunteita on vaikea verrata ihmisten tunteisiin, sillä niillä on aivan oma tunteiden kirjo. Moni haluaa kuitenkin yrittää ymmärtää kissaansa ja tulkitsee kissan käytöksen ihmismäisesti, esimerkiksi olettamalla, että kissa on vihainen. Se johtaa valitettavasti usein vain väärinymmärryksiin.

Yksi syy väärinymmärryksiin sekä kissojen käytösongelmiin on kissojen kysynnän lisääntyminen. Sen takia kissoja luovutetaan toisinaan uusille omistajille liian aikaisin eli kissan ollessa vasta 6–8 viikon ikäinen suositeltavan 12 viikon sijaan. Toinen yleinen ongelmien aiheuttaja on omistaja ja kissan suhde omistajaan. Moni kissanomistaja ei tiedä kissoista tarpeeksi tai ei anna kissalle tarpeeksi huomiota, jolloin kissa alkaa herkästi protestoimaan käyttäytymällä huonosti.

Pentuaika on tärkeä

Kissanpentua ei ikinä tulisi erottaa emostaan alle 12 viikon ikäisenä. Kissan tärkein sosiaalistumiskausi alkaa kissan ollessa 2 viikon ikäinen ja se kestää 7 elinviikkoon asti. Usein  kissanpennut, jotka syntyvät ainoaksi pennuksi tai joiden sisarukset menehtyvät synnytyksen aikana tai pian sen jälkeen eivät sovellu lemmikeiksi, sillä ne tulevat harvoin toimeen muiden kissojen kanssa sosiaalistumisen puutteellisuuden takia.

Kissa on petoeläin

Kissa on pohjimmiltaan petoeläin, vaikka se on tuhansien vuosien ajan ollut kesy. Kissalla on siis petoeläimen vaistot, joihin kissanomistajan kannattaa perehtyä ymmärtääkseen lemmikkiään.

Aggressiivisuus on oikeastaan puolustusmekanismi

Sylissä makaavasta läheisyydenkaipuisesta kissasta voi hetkessä tulla saalistava kissaeläin. Silloin ei kannata ryhtyä vastahyökkäykseen vaan yrittää ymmärtää, mistä äkillinen aggressiiviselta vaikuttava käytös voi johtua. Monien kissojen käytösongelmat johtuvat kissan reaktiosta stressaavaan tilanteeseen. Kissan reaktiot pohjautuvat pitkälti sen ensimmäisten elinviikkojen aikana tapahtuneeseen oppimiseen.

Kaikilla eläimillä on oma puolustusmekanismina, jota ne tarvitsevat selviytyäkseen. Kissoilla on laaja valikoima aseita kynsistä ja hampaista sähisemiseen. Kissa yrittää yleensä paeta epämukavasta tilanteesta, mutta jos se ei onnistu, joutuu kissa turvautumaan kynsiinsä ja hampaisiinsa. Useimmiten aggressiivinen käytös onkin siis vain puolustautumista.  

Aggressiiviselta vaikuttava käytös

Aggressiivisuus voi johtua seuraavista tekijöistä

  • Pelko
  • Saalistusvietti
  • Kipu
  • Dominointi
  • Reviiri
  • Kilpailuhalu
  • Omistushaluisuus ja leikki
Tykkää? 0 tykkäystä, ei arvosteltu 0 lukijasta 0 tykkäsi tästä, arvosana , NaN tähteä