Keväällä moni naaraskissa tulee ensimmäisen kerran kiimaan ja hormonit voivat muuttaa kissan käytöksen täysin normaalista poikkeavaksi. Tavallisesti rauhallinen kissa voi olla levoton ja mouruta myös yöaikaan.

Naaraskissan käytös kiima-aikana

Naaraskissa kulkee usein häntä sivussa, kierii lattialla ja naukuu kovaan ääneen houkutellakseen kolleja luokseen.

Kiiman aikana kissan ruokahalu on usein huono ja kissa voi alkaa merkkailemaan sisällä.

Kiima-ajat voivat stressata kissaa ja niiden aikana kissa saattaa laihtua, menettää turkkiaan ja voida yleisesti huonosti.

Kollin käytös naaraskissojen kiima-aikaan

Kiimassa olevan naaraskissan tuoksu ja naukuminen vaikuttavat myös lähialueen kolleihin.

Leikkaamaton uroskissa voi muuttua levottomaksi, kieltäytyä syömästä ja naukua naaraiden perään äänekkäästi.

Kolli voi myös stressaantua ja turhautua. Stressin merkkejä ovat muun muassa karvanlähtö, laihtuminen, aggressiivinen käytös ja pakonomainen edestakaisin kulkeminen sisällä, usein yhdellä tietyllä alueella.

Kissan kastrointi tai sterilointi?

Naaraskissalla on kiima useita kertoja vuodessa. Suomessa kissojen lisääntymiskausi ajoittuu yleensä valoisaan vuodenaikaan, eli noin maaliskuusta syyskuulle. Kiimat voivat seurata toisiaan 2-4 viikon välein, jos kissa ei tiinehdy.

Mikäli kissaa ei ole tarkoitus käyttää jalostukseen, kannattaa harkita kissan kastrointia tai sterilointia. Varsinkin, jos kissa reagoi voimakkaasti kiima-aikana ja huomaat, että kissa ei selvästikään voi hyvin. Leikatulle kissalle ei myöskään voi tulla vahinkopentueita.

Leikkaus

Uroskissan kastrointi ja naaraskissan sterilointi ovat yleensä nopeita leikkauksia. Naaraskissalle tehdään pieni viilto ja poistetaan vain munasarjat, urokselta kivekset.

Kissalla on leikkauksen jälkeen muutama tikki vatsassa ja kauluri estämässä haavan nuolemisen. Kissa on yleensä virkeä jo leikkausta seuraavana päivänä ja tikit poistetaan yleensä noin 10 päivän kuluttua leikkauksen jälkeen. Nykyään käytetään myös itsestään sulavia tikkejä, joita ei tarvitse poistaa.

Kissan voi yleisesti ottaen kastroida tai steriloida neljän kuukauden iästä eteenpäin, jos kissa on terve ja anestesiakelpoinen.