Kevään mouruamiset

Keväällä nuorten kissojen hormonit hyrräävät.

Tähän aikaan vuodesta monilla naaraskissoilla on ensimmäinen kiima. Onko sinulla mouruava kissa kotona? Pidä siinä tapauksessa huoli, että kissa ei pääse karkaamaan ulos – muuten tuloksena saattaa olla vahinkopentue. Jos et aio käyttää kissaasi jalostukseen, kannattaa varata aika kissan sterilisaatioon.

Kiimat ovat haastavia kissalle sekä omistajalle

Keväällä moni naaraskissa tulee ensimmäisen kerran kiimaan ja hormonit voivat muuttaa kissan käytöksen täysin normaalista poikkeavaksi. Tavallisesti rauhallinen kissa voi olla levoton ja mouruta myös yöaikaan. Tämä voi olla järkytys kissanomistajalle, varsinkin jos kyseessä on ensimmäinen kissa.

Naaraskissa kulkee häntä sivussa, kierii lattialla ja naukuu kovaan ääneen houkutellakseen kolleja luokseen. Kiiman aikana kissan ruokahalu on usein huono ja kissa voi alkaa merkkailemaan sisällä. Kiima-ajat voivat stressata kissaa ja niiden aikana kissa saattaa laihtua, menettää turkkiaan ja voida yleisesti huonosti.

Kissan kiima-ajat eivät ole helppoja omistajillekaan. Sisämerkkailuiden siivouksen lisäksi omistajat saavat usein kuunnella naaraskissan kiimaista naukumista myös öisin.

Onko parempi steriloida naaraskissa?

Naaraskissalla on kiima useita kertoja vuodessa. Suomessa kissojen lisääntymiskausi ajoittuu yleensä valoisaan vuodenaikaan, eli noin maaliskuusta syyskuulle. Kiimat voivat seurata toisiaan 2-4 viikon välein, mikäli kissa ei tiinehdy. Mikäli kissaa ei ole tarkoitus käyttää jalostukseen, kannattaa harkita sterilointia.

Naaraskissan sterilointi on yleensä nopea leikkaus, sillä siinä tehdään pieni viilto ja poistetaan vain munasarjat. Kissalla on steriloinnin jälkeen muutama tikki vatsassa ja kauluri estämässä haavan nuolemisen. Kissa on yleensä virkeä jo leikkausta seuraavana päivänä ja tikit poistetaan yleensä noin 10 päivän kuluttua leikkauksen jälkeen. Nykyään käytetään myös itsestään sulavia tikkejä, joita ei tarvitse poistaa.

Naaraskissan voi yleisesti ottaen steriloida neljän kuukauden iästä eteenpäin, jos kissa on terve ja anestesiakelpoinen.

Kollien käytös naaraskissojen kiima-aikaan

Kiimassa olevan naaraskissan tuoksu ja naukuminen vaikuttavat myös lähialueen kolleihin. Leikkaamaton uroskissa voi muuttua levottomaksi, kieltäytyä syömästä ja naukua naaraiden perään äänekkäästi. Kolli voi myös stressaantua ja turhautua. Stressin merkkejä ovat muun muassa karvanlähtö, laihtuminen, aggressiivinen käytös ja pakonomainen edestakaisin kulkeminen sisällä, usein yhdellä tietyllä alueella.

Uroskissojen kohdalla pätee siis sama neuvo kuin naaraskissoille: jos kissaa ei käytetä jalostukseen, se kannattaa kastroida. Varsinkin, jos kiimassa olevat naaraskissat vaikuttavat sen käytökseen selkeästi eikä kissa näytä voivan hyvin naaraiden kiima-aikaan.

Tykkää? 0 tykkäystä, ei arvosteltu 0 lukijasta 0 tykkäsi tästä, arvosana , NaN tähteä