Sisäkissa vai ulkokissa?

Kuva: Karianne Widsell

Kannattaako kissan elää sisäkissana vai antaa sen viettää suurin osa ajasta ulkona? Molempiin vaihtoehtoihin liittyy tiettyjä etuja ja haittoja - ja kaikki kissat ovat yksilöitä. Annamme vinkkejä sekä sisäkissan että ulkokissan ulkoiluttamiseen.

Voiko kissa elää koko elämänsä sisätiloissa? Kyllä! On kissa sitten maatiaiskissa, metsäkissa tai persialainen, kissa voi elää sisäkissana. Monet sisäkissat elävät pidemmän ja terveemmän elämän kuin ulkokissat.

Jos kissa on ollut ulkokissa, voi sisätiloihin totuttaminen vaatia aikaa. Ulkokissa ei esimerkiksi välttämättä osaa heti tehdä tarpeitaan hiekka-laatikkoon, jos se ei ole tottunut siihen.

Kissat ovat uteliaita

Kissat ovat uteliaita eläimiä. Sisätiloissa ei tapahdu usein yhtä paljon kuin ulkona, ja siksi moni kissa viettääkin paljon aikaa ikkunalaudalla pihan tapahtumia tarkkaillen. Turvallisuuden tunne on kissoille tärkeä. Jos kissan päästäisi ulos ikkunasta, uteliaisuus muuttuisi herkästi epävarmuudeksi ja peloksi. 

Jos haluat päästää kissasi ulos, ulkoiluun on monta vaihtoehtoa:

 • Ota kissa valjaissa mukaan kävelylle. Kissa tottuu valjaisiin yleensä nopeasti ja pienen harjoittelun jälkeen saat kissastasi hauskaa kävelyseuraa. 
 • Hanki terassille verkko, jotta kissasi voi ulkoilla valvotusti ja turvallisesti.  
 • Voit hankkia kissaa suojaavan verkon myös parvekkeellesi. Osa kissanomistajista päästää kissansa parvekkeelle myös ilman verkkoa, mutta verkko kannattaa hankkia, jotta kissa ei karkaa tai loukkaannu putoamisen takia.
 • Pane kissalle valjaat ja pitkä talutushihna ja ota kissa mukaan pihalle kanssasi. Älä jätä kissaa valvomatta, sillä kissa voi sotkeutua hihnaan.

Sopiva ruokavalio ja paljon leikkejä

Sisäkissa tarvitsee enemmän liikuntaa kuin ulkokissa, sillä se ei liiku yhtä paljon kuin ulkona kulkeva ja saalistava ulkokissa. Oikeanlainen ruokavalio ja kissan kanssa leikkiminen auttavat pitämään kissan terveenä ja hyvässä kunnossa. Voit hankkia kissanruohoa edistämään kissasi ruoansulatusta.

Ulkokissa

Ulkokissan määritelmä vaihtelee, mutta usein sillä tarkoitetaan kissaa, joka tulee ja menee miten haluaa. Moni ulkokissan omistaja kutsuu kissan sisään yöksi tai asentaa kissanluukun, josta kissa pääsee sisään omistajan ollessa poissa kotoa tai nukkumassa.

Ulkokissan omistajan tulee olla vastuullinen ja huolehtia, että kissa on tunnistusmerkitty, rokotettu sekä kastroitu/steriloitu. Kissan voi kastroida/steriloida sen ollessa noin 4 kuukauden ikäinen. Naaraskissoille on myös e-pillereitä, mutta pillereitä ei suositella jatkuvaan käyttöön vaan sterilointi on ehdottomasti parempi vaihtoehto. Suomessa on jo liian paljon hylättyjä kissoja. Paras tapa ennaltaehkäistä niiden määrän kasvua on huolehtia, että ulkokissa ei tuota ei-toivottuja pentueita.

Vakuutus antaa turvaa

Ulkokissan vakuuttaminen auttaa pienentämään eläinlääkärilaskuja, jos kissalle sattuu jotain. Ulkokissat ovat alttiita erilaisille vaaroille päivittäin, ja niiden elinikä on usein huomattavasti lyhyempi kuin sisäkissoilla.

Lähiympäristön vaaroja

Ennen kuin päästät kissasi ulos, mieti millaisia vaaroja lähiympäristössäsi on.

Kaupunki

 • Paljon teitä ja varomattomia autoilijoita.
 • Suuren kissapopulaation aiheuttama suhteellisen pieni reviiri, joka voi johtaa kissatappeluihin.
 • Mieti myös naapureitasi. Ulkokissa saattaa valitettavasti tehdä tarpeensa taloyhtiön yhteiseen hiekkalaatikkoon tai naapurin kukkaruukkuun tai valita lempipaikakseen kissoja pelkäävän naapurin parvekkeen.

Maaseutu

 • Vaikka teitä ei ole yhtä paljon kuin kaupungeissa, kissa voi silti jäädä auton alle. 
 • Petoeläimet ovat uhka etenkin nuorille ja vanhoille kissoille.
 • Laaja reviiri – kissa on pitkään poissa, kun sen täytyy käydä läpi koko reviirinsä.

Pidä mielessä:

 • Älä päästä kissaasi ulos noin vain, sillä se ei todennäköisesti osaa tietä kotiin. Aloita tekemällä kissan kanssa kävelylenkkejä, jotta se tottuu lähiympäristöönsä ja oppii reitin kotiin. 
 • Kissa kannattaa kastroida/steriloida ennen kuin päästät sen ulos.
 • Rokota ja madota kissa säännöllisesti.
 • Tunnistusmerkitse kissasi, jotta se on helpompi paikantaa, jos se eksyy.
 • Tutki kissan turkki päivittäin punkkien ja muiden loisten varalta.
 • Joku saattaa valitettavasti varastaa kissasi - erityisesti, jos kyseessä on rotukissa.
 • Kaupunkialueella kissa saattaa löytää tiensä naapurin autotalliin, vintille tai muuhun suljettuun tilaan, jonne se saatetaan vahingossa lukita.
 • Ulkokissa tarvitsee sopivaa ravintoa, sillä se ei pärjää syömällä ainoastaan hiiriä ja muita jyrsijöitä.
Kissan rokottaminen

Kaikki kissat tulee rokottaa kissaruttoa vastaan.
Lue lisää

Muista heijastin

Muista hankkia ulkokissalle heijastin!
Lue lisää

Kissan kastrointi/sterilisaatio

Kissan kastrointiin ja sterilointiin liittyy monia etuja.
Lue lisää

Vähemmän stressiä eläinlääkärillä

Näin vähennät kissan stressiä eläinlääkärin luona.
Lue lisää

Tykkää? 1 lukijasta 1 tykkäsi tästä, arvosana , 5 tähteä