Pidä huolta tallikissasta

Tallilla on usein hevosten lisäksi yksi tai useampi tallikissa. Tallikissat tarvitsevat tavallisten kotikissojen tapaan päivittäistä huolenpitoa.

Suurimmalla osalla Suomen tallikissoista on hyvät oltavat - ne saavat paljon rapsutuksia, rakkautta ja silitystä. Jotta tallikissa pysyy terveenä, kannattaa valita kissavastaava, joka huolehtii tallikissan hyvinvoinnista ja terveydestä.

Valitse kissavastaava

Kissavastaava on henkilö, jonka vastuulla on kissan rokottaminen kissaruttoa ja influenssaa vastaan vuosittain. Tallikissa tulee myös madottaa tasaisin väliajoin, sillä kissa saa syömistään linnuista, hiiristä ja rotista loisia. Merkkejä loisista kissalla ovat huonokuntoinen turkki,  laihtuminen ja matoja tai matojen munia ulosteessa.

Vaikka yksi tallikissan päätehtävistä on saalistaa tallilla olevia hiiriä ja rottia, tarvitsee tallikissa myös normaalia kissanruokaa ja raikasta vettä. Kissan ruokakupit kannattaa sijoittaa mahdollisten tallikoirien ulottumattomiin.

Kissa tarvitsee omaa rauhaa

Kaikki kissat tarvitsevat myös omaa rauhaa. Tallikissa tarvitsee oman paikan, johon se voi vetäytyä, kun se haluaa hetken rauhaa tallin menosta ja meiningistä. Kissat viihtyvät ylhäällä, mistä ne voivat tarkkailla tallin tapahtumia. Aseta pehmuste kissaa varten esimerkiksi sisäänkäynnin luo, jotta kissalla on hyvä lepo- ja tähystyspaikka. Parhaassa tapauksessa kissalla on useampia lepopaikkoja tallilla.

Steriloi ja tunnistusmerkitse

Estääksesi ei-toivottujen kissanpentujen syntymistä, kannattaa kaikki tallikissat streiloida/kastroida, sekä urokset että naaraat. Kaikki tallikissat kannattaa myös tunnistusmerkitä. Tunnistusmerkinnän avulla kissa voidaan löytää helpommin, jos se häviää, karkaa tai joutuu onnettomuuteen.

Tallikissoilla tapaturmien riski on tavallista korkeampi, joten tallikissalla on hyvä olla vakuutus. Yleisiä vaivoja tallikissoilla ovat vatsavaivat kuten ripuli ja oksentelu. Yllättävän tapaturman tai sairastumisen yhteydessä eläinlääkärikulut voivat olla hyvinkin suuret ja silloin vakuutus antaa tarvittavaa turvaa.

Näin pidät huolta tallikissasta:

  • Päivittäinen ruokinta ja raikasta vettä saatavilla
  • Vuosittainen rokotus
  • Säännöllinen madotus
  • Tunnistusmerkintä
  • Kastroi/steriloi sekä urokset että naaraat
  • Hyvä kissavakuutus
Kissan rokottaminen

Kaikki kissat tulee rokottaa kissaruttoa vastaan.
Lue lisää

Muista heijastin

Muista hankkia ulkokissalle heijastin!
Lue lisää

Kissan kastrointi/sterilisaatio

Kissan kastrointiin ja sterilointiin liittyy monia etuja.
Lue lisää

Vähemmän stressiä eläinlääkärillä

Näin vähennät kissan stressiä eläinlääkärin luona.
Lue lisää

Tykkää? 0 tykkäystä, ei arvosteltu 0 lukijasta 0 tykkäsi tästä, arvosana , NaN tähteä