Moni luulee, että kissojen hampaat pysyvät luonnostaan puhtaina eikä kissoille tule samanlaisia hammasvaivoja kuin ihmisille. Tosiasiassa kissoille voi tulla monia hammassairauksia, jos niiden hampaita ei harjata säännöllisesti. Ainoa tapa päästä eroon plakista ja sen aiheuttamista hammasvaivoista ja -sairauksista on hampaiden pesu.

Totuta kissa hampaiden pesuun

Kissa kannattaa totuttaa hampaiden harjaamiseen mahdollisimman aikaisin. Aloita totuttelu tutkimalla kissan suuta ja hampaita. Avaa kissan suu nostamalla sen huulia. Aluksi et tarvitse hammasharjaa vaan voit käyttää esimerkiksi vanupuikkoa, jonka avulla kissa tottuu hampaiden ja suun käsittelyyn.

Ensimmäisten harjauskertojen tarkoitus on totuttaa kissa suun käsittelyyn ja hammasharjaan. Aloita lyhyillä harjoituksilla ja pidennä niiden kestoa asteittain.

Tee hampaiden pesusta mukava ja positiivinen kokemus kehumalla kissaa ja antamalla sille pieni herkkupala tai leikkituokio palkinnoksi.

Sopiva asento

Hampaiden pesu onnistuu usein parhaiten, kun kissa istuu sylissäsi selkä vatsaasi kohti. Pidä sylissäsi myös pyyhettä, jotta vaatteesi eivät tahriinnu hammastahnasta.

Jos teitä on kaksi, kannattaa harjaajan istua tai seistä kissan edessä ja toinen on ”tukena” kissan takana. Jos alat pestä kissan hampaita yksin edestäpäin kissa alkaa herkästi nojata taaksepäin ja peruuttaa ulottumattomiisi.

Harjausliike

Harjaa kissan hampaat pienin ja hierovin liikkein. Ole erityisen tarkkana ikenien reunan suhteen, sillä hammaskiveä alkaa yleensä muodostua sinne ensin. Kissan poskihampaat ovat erityisen alttiita erilaisille hammasvaivoille. Siksi on tärkeää pestä myös ne, vaikka niihin on yleensä vaikein päästä käsiksi. Helpoiten se onnistuu, kun kissa avaa suunsa. Paina kevyesti kissan huulta sen poskihampaita vasten, kunnes kissa avaa suunsa.

Hammasharja

Voit ostaa kissalle tarkoitetun hammasharjan eläinkaupasta tai eläinklinikalta, tai ostaa lapsille tarkoitetun pienen ja pehmeän hammasharjan. Valitse sopivankokoinen hammasharja kissalle. Pyydä tarvittaessa apua eläinkaupasta, eläinklinikalta tai kasvattajalta. Jos hammasharja ei mahdu kissan suuhun, ei se tule yltämään kissan kaikkiin hampaisiin.

Hammastahna

Jos haluat käyttää hammastahnaa, käytä vain kissoille tarkoitettua hammastahnaa, jota voit ostaa eläinkaupasta tai eläinlääkäriltä. Kissoille tarkoitetuissa hammastahnoissa on usein joku herkullinen maku, joka tekee hampaiden harjaamisesta mukavampaa.

Älä käytä ihmisille tarkoitettua hammastahnaa kissalle!

Kuinka usein hampaat kannattaa pestä?

Plakkia muodostuu suussa olevista bakteereista ja ruoanjämistä. Jos plakkia ei poisteta, se kovettuu hammaskiveksi. Ainoa tapa poistaa suussa oleva plakki on pestä kissan hampaat säännöllisesti. Plakki voi kovettua hammaskiveksi jo 2-3 päivän aikana, eli hampaat tulisi mieluiten harjata päivittäin.