Kotiympäristö on tärkeä kaikille kissoille, oli kyseessä sitten sisä- tai ulkokissa. Kissa on alun perin petoeläin, joka viettää suurimman osan päivästään saalistaen. Kun kissa ei metsästä tai ole muuten aktiivinen, se tarvitsee lepoa. Siksi kotiympäristön tulee olla turvallinen, jotta kissa tuntee olonsa suojatuksi.

Jos perheessä on monta kissaa, tulee kotiympäristön olla mahdollisimman viihtyisä kaikkien kissojen kannalta, sillä kissat eivät luonnostaan ole laumaeläimiä vaan ne ovat tottuneet huolehtimaan vain itsestään. 

Mitä kissa tarvitsee?

Jotta kissa viihtyisi sisäkissana, sillä tulee olla makuupaikka, mahdollisuus raapia ja teroittaa kyntensä sekä oma piilopaikka. Kissa viihtyy parhaiten ylätasoilla, esimerkiksi hyllyn päällä, koska se haluaa tarkkailla ympäristöään. Myös kissan perustarpeet eli ruoka, juoma ja vessa-astia, tulee täyttää. 

Kissat eivät ole laumaeläimiä, mutta ne ovat sosiaalisia ja kaipaavat seuraa. Vietä siis aikaa kissasi kanssa varsinkin, jos se joutuu olemaan paljon yksin kotona. Kissan tulee saada seuraa vähintään kahdesti päivässä.

Ruokailu

Kissat ovat petoeläimiä ja luotu metsästämään. Kissan ruoka kannattaa siis tarjoilla toisinaan  eri astioista ja eri paikoissa. Aseta ruokakuppeja eri paikkoihin ja mielellään eri korkeuksiin, esimerkiksi hyllyn päälle, ikkunalaudalle tai kiipeilypuun päälle. Eläinkaupoissa myydään myös monenlaisia aktivointiastioita, jotka tekevät ruokailusta kiinnostavampaa.

Voit myös keksiä luovia ratkaisuja ruokailuun, esimerkiksi tarjoamalla ruoan tyhjästä munakennosta tai täyttämällä tyhjän vessapaperirullan kuivamuonalla. Kuivamuonaa voi myös piilottaa eri paikkoihin kotona: esim. hyllyn päälle, kissan raapimapuuhun.

Vesi- tai ruokakupit eivät saisi olla liian lähellä kissan hiekkalaatikkoa, sillä kissat ovat siistejä eläimiä, eivätkä halua syödä tai juoda vessansa lähellä.

Vesi

Luonnossa kissat eivät yleensä syö ja juo samassa paikassa, eli kissan ruoka- ja vesikippoja ei kannata sijoittaa liian lähelle toisiaan. Hanki kissalle useampi vesiastia ja sijoita ne eri paikkoihin.

Monet kissat pitävät liikkuvasta tai valuvasta vedestä ja eläinkaupoissa myydäänkin erilaisia juoma-automaatteja, joista kissa voi juoda valuvaa vettä. Voit myös asettaa esimerkiksi pingispallon vesiastiaan, jotta vesi liikkuu kissan juodessa. Kun teet juomisesta houkuttelevampaa ja stimuloivampaa, kissa juo enemmän vettä, mikä puolestaan on hyväksi sen terveydelle.

Raapimapuut

Kissa käyttää raapimapuuta kynsien raapimisen lisäksi reviirinsä merkkaamiseen. Siksi kissa kannattaa houkutella käyttämään raapimapuutaan, jotta se tuntee olonsa kotoisaksi. Eläinkaupoissa on laaja valikoima erilaisia raapimavälineitä: raapimapuita, -mattoja ja -tolppia. Hanki raapimapuu mieluiten talon jokaiseen huoneeseen.

Nukkumapaikka

Kissa viettää paljon aikaa leväten ja nukkuen. Siksi kissalla tulisi olla monta nukkumapaikkaa. Kissat pitävät reviirinsä tarkkailusta, eli kissalle kannattaa tehdä nukkumapaikka myös johonkin korkealla olevaan paikkaan tai esimerkiksi ikkunan lähelle.

Toisinaan kissa haluaa olla rauhassa, joten kissalla tulee olla vähintään yksi rauhallisempi nukkumispaikka, esimerkiksi vaatekaapissa tai sängyn alla. Eläinkaupasta voit ostaa pehmeän ja mukavan sängyn tai patjan kissallesi. Kissan tulee tuntea olonsa turvalliseksi nukkumapaikassaan, joten varmista, etteivät esimerkiksi lapset tai kodin muut eläimet pääse kissan nukkumapaikkaan.

Aktivointi ja leikki

Perustarpeiden ja perushoidon lisäksi kissa tarvitsee myös viihdykkeitä. Leiki kissan kanssa, opeta kissalle temppuja tai keksi muuta hauska aktiviteettia kissan kanssa. Kissan kanssa voi tehdä myös kävelylenkkejä. Harjoittele valjaissa ja hihnassa kulkemista ensin sisätiloissa, minkä jälkeen voitte ulkoilla yhdessä pihalla.

Eläintarvikekaupoissa on monenlaisia leluja kissoille, eli niistä varmasti löytyy leluja jokaisen kissan mieleen. Kissan lelujen ei kuitenkaan tarvitse olla kalliita vaan voit hyödyntää kotoa löytyviä esineitä, kuten kahvattomia paperikasseja, tyhjiä vessapaperirullia, vanhoja sukkia tai pahvilaatikoita.

Kissan lelut kannattaa kuitenkin kerätä leikkihetken jälkeen pois, jotta kissa ei pysty nielemään esimerkiksi leluista irtoavia osia, kuten naruja.