Kuinka usein kissa tulee pestä?

Pesemisen tarpeeseen vaikuttaa se, millainen turkki kissalla on. Puhdas turkki ei ole vain kauniin näköinen vaan se parantaa myös kissan vastustuskykyä, kun kissan iho pystyy hengittämään.

Lyhytkarvainen kissa

Lyhytkarvaisen kissan turkkia ei tarvitse pestä, sillä kissa pitää itse turkkinsa puhtaana. Kun kissa nuolee turkkiaan, kissan talirauhasten erittämästä rasvasta muodostuu turkkia suojaava rasvakerros. Rasvakerros toimii turkin hoitoaineena ja pitää kissan kuivana märälläkin säällä. Ulkona sateessa ollut kissa näyttää usein märältä, mutta yhden ravistelun jälkeen se on kuiva, sillä vesipisarat eivät pääse rasvakerroksen ansiosta syvälle turkkiin.

Pitkäkarvainen kissa

Pitkäkarvainen kissa ei pysty pitämään turkkiaan puhtaana yksin vaan se tarvitsee omistajansa apua. Pesemisen tarve riippuu kissan turkin rasvakerroksesta, mutta yleensä kissan peseminen joka toinen kuukausi riittää.

Näyttelykissa

Näyttelykissan turkin hoito ja pesu on tärkeää. Eläinkaupoissa on laaja valikoima kissoille tarkoitettuja shampoita, hoitoaineita ja muita turkin hoitoon tarkoitettuja aineita. Monet kissakasvattajat totuttavat kissan kylpemiseen jo ennen kuin ne muuttavat uusien omistajiensa luo.

Karvaton kissa

Karvaton kissa pitää pestä useammin kuin muut kissat. Karvattomien kissojen ihon talirauhaset erittävät rasvaa kuten karvallistenkin, mutta rasva ei imeydy turkkiin vaan jää kissan iholle. Siksi karvattomat kissat kuten Sfinx muuttuvat tahmeiksi, jos niitä ei pese säännöllisesti.

Pesu

Kissa haluaa peseytyä lämpimässä, mutta ei kuumassa vedessä. Pese turkki shampoolla ja huuhtele se huolellisesti. Pitkäkarvaisen kissan turkkiin kannattaa levittää myös hoitoainetta, jotta turkin käsittely on pesun jälkeen helpompaa.

Kuivaa kissa pyyhkeellä mahdollisimman huolellisesti. Älä kuitenkaan hiero pyyhkeellä liikaa, sillä se saattaa saada turkin takkuun. Föönaa turkki kuivalla ja lämpimällä ilmalla ja harjaa se lopuksi.  

Totuta kissa veteen

Vaikka kissasi olisi lyhytkarvainen, kaikki kissat kannattaa totuttaa veteen ja pesemiseen pienestä pitäen. Utelias kissa saattaa esimerkiksi saada turkkiinsa jotain haisevaa tai tahmeaa ainetta, joka tulee pestä pois.

Tykkää? 1 lukijasta 1 tykkäsi tästä, arvosana , 5 tähteä