Turvallisuus ensin

Matkustaessasi kissasi kanssa mieti aina kissasi ja omaa turvallisuuttasi. Älä siis anna kissan olla vapaana autossa. Autossa vapaana liikkuva kissa voi aiheuttaa vaaratilanteen, esimerkiksi jos kissa menee kuljettajan jalkoihin. Onnettomuuden sattuessa vapaana kulkeva kissa voi myös loukkaantua paljon pahemmin kuin häkissä matkustava kissa.

Siksi kissan kannattaa matkustaa autossa aina kuljetushäkissä. Häkki on turvallisin vaihtoehto sekä kissalle että omistajalle.

Totuta kissa häkkiin

Paras tapa totuttaa kissa häkissä matkustamiseen on aloittaa häkkiin ja autoon totuttelu hyvissä ajoin ennen pitkää automatkaa. Harjoittelemalla automatkustusta voit myös välttyä kissan hermostuneisuudesta ja stressistä johtuvasta matkapahoinvoinnista. Silloin kaikkien automatka sujuu mukavammin.

Häkkiä kannattaa säilyttää ensin kotona, jotta siihen tarttuu tuttu tuoksu. Häkkiin kannattaa myös laittaa pehmusteeksi jokin kissan lempiviltti tai muu pehmeä alusta.

Kissan rauhoittaminen

Stressaantuneelle kissalle voi ostaa rauhoittavaa feromoni-suihketta, jota voi suihkuttaa häkkiin ennen matkaa. Rauhoittavaa suihketta myydään eläinkaupassa ja eläinklinikoilla.

Voit myös hyödyntää suihketta perille päästyänne. Kissat eivät yleensä pidä muutoksista, ja siksi tuttu tuoksu voi tyynnyttää sitä. Pidä mielessä, että kissa saattaa aluksi käyttäytyä eri tavalla kuin kotona. Anna kissalle aikaa totutella uuteen paikkaan ja tilanteeseen.

Häkin muistilista:

  • Kuljetushäkin tulee olla autossa lattialla tai turvavyöllä kiinnitettynä penkillä
  • Älä jätä kissaa yksin autoon, varsinkaan kesällä, sillä kissa voi helposti saada lämpöhalvauksen
  • Häkin tulee olla tarpeeksi iso, jotta kissa pystyy seisomaan ja kääntymään vaivatta
  • Osa kissoista haluaa katsella ulos, toiset taas viihtyvät pimeässä häkissä. Selvitä kokeilemalla, mistä sinun kissasi pitää
  • Asettele häkin pohjalle sanomalehtiä tai muuta imukykyistä materiaalia mahdollisen pissaamisen varalta. Lehtien päälle kannattaa laittaa peitto tai viltti, joka tuoksuu tutulta ja jonka päällä kissa tuntee olonsa turvalliseksi
  • Anna kissan totutella häkkiin ennen ajomatkaa
  • Huolehdi kissan nesteytyksestä. Jos ajomatka on pitkä, anna kissalle vettä pysähtyessäsi

Turvallista matkaa!