Kissan hiekkalaatikko

Kissat ovat hyvin puhtaita ja siistejä eläimiä, jotka ovat lähes poikkeuksetta sisäsiistejä. Toisinaan kissa saattaa kuitenkin alkaa pissailemaan myös hiekkalaatikon ulkopuolelle. Listaamme tässä yleisimpiä syitä sekä mitä voit tehdä asialle.

Laatikon siisteys

Kissa tekee useimmiten tarpeensa laatikon ulkopuolelle vain, jos laatikkoa ei ole siivottu tarpeeksi huolellisesti tai tarpeeksi usein. Hiekkalaatikko voi myös olla liian siisti, jos se on puhdistettu vahvoilla pesuaineilla, joiden hajusta kissa ei pidä. Kissojen hajuaisti on todella herkkä ja kissa tunnistaa äkkiä pesuaineen tuoksun, erityisesti sitruunantuoksun, jota monet kissat inhoavat. Silloin kissa saattaa kieltäytyä tekemästä tarpeensa laatikkoon.

Protesti tai sairaus

Jos hiekkalaatikko on sopivan puhdas, mutta kissa tekee tarpeensa matolle tai kukkaruukkuun, on jotain vialla. Useimmin syy hiekkalaatikon ulkopuolelle pissailuun on joko sairaus tai protesti. Kissa saattaa tuntea saavansa liian vähän huomiota ja yrittää pissailullaan saada lisää huomiota. Kissa voi myös protestoida, jos laatikko on liian lähellä kissan ruokakuppia tai toisen kissan laatikkoa. Jos kotona on useampi kissa, tulisi jokaisella kissalla olla oma laatikkonsa.

Kissalla voi myös olla virtsatientulehdus tai jokin muu sairaus, joka aiheuttaa pidätysongelmia. Jos kissasi lopettaa yhtäkkiä laatikolla käymisen, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Hiekka ja laatikko

Kannattaa myös kokeilla toisenlaista kissanhiekkaa tai hiekkalaatikkoa. Katollinen hiekka-astia estää hiekan leviämisen kissan kaivaessa ja piilottaessa jätöksiään. Kissa ei myöskään voi pissata reunan yli, jos se tekee tarpeensa seisaaltaan. Kissanhiekkaa löytyy monenlaista: paakkuuntuvaa ja paakkuuntumatonta, hienoa ja karkeaa. Kokeile, mistä kissasi pitää eniten, jotta saat kissan tekemään tarpeensa laatikkoon. Voit myös harkita toisen hiekkalaatikon hankkimista, jotta kissalla on yksi laatikko jokaiselle tarpeelleen.

Jos mikään yllä olevista neuvoista ei auta vaan kissa jatkaa tarpeidensa tekemistä laatikon ulkopuolelle, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Tykkää? 0 tykkäystä, ei arvosteltu 0 lukijasta 0 tykkäsi tästä, arvosana , NaN tähteä