Hiekkalaatikon sijainti on tärkeä

Hiekkalaatikon tulee olla sopivalla paikalla, jotta kissa haluaa käyttää sitä ja löytää sen aina hädän tullen. Hiekkalaatikon tulee siis olla paikassa, jonne kissa pääsee aina halutessaan. Se ei saa kuitenkaan olla liian ”esillä”, vaan kissan tulee tuntea olonsa turvalliseksi hiekkalaatikossaan, jotta se saa tehdä tarpeensa rauhassa ilman häiriötekijöitä.

Kun sopiva paikka on löytynyt, kannattaa hiekkalaatikko säilyttää aina samassa paikassa. Muuten, jos kissalle tulee kova hätä, se saattaa tehdä tarpeensa paikkaan, jossa muistaa astian viimeksi olleen.

Hiekkalaatikko ei myöskään saa olla liian lähellä kissan ruoka- ja juomakuppeja. Sijoita ne siis mieluiten eri huoneisiin tai muuten mahdollisimman kauas toisistaan.

Hiekkalaatikon siisteys

Siivoa hiekkalaatikko tarpeeksi usein, sillä jos hiekkalaatikko ei ole tarpeeksi siisti, kissa ei todennäköisesti halua käyttää sitä. Puhdista hiekkalaatikko päivittäin ja vaihda hiekka tarpeen mukaan.

Ei kuitenkaan ole suositeltavaa käyttää vahvasti hajustettuja puhdistusaineita, sillä ne voivat olla kissan herkkään nenään epämiellyttäviä eikä kissa halua käyttää astiaansa. Erityisesti sitrustuoksuja kannattaa välttää, sillä ne eivät yleensä ole kissoille mieluisia.

Jokaisella kissalla tulisi olla vähintään yksi oma hiekkalaatikko. Jos samassa perheessä on useampi kissa, sijoita hiekkalaatikot sopivan kauas toisistaan, jotta kissat voivat tehdä tarpeensa rauhassa.

Astian malli ja hiekan laatu

Hiekkalaatikon mallin ja hiekan suhteen eri kissoilla on eri mieltymyksiä ja ainoastaan kokeilemalla selviää mistä juuri sinun kissasi pitää eniten.

Hiekkalaatikko voi olla katollinen tai avonainen. Katto tuo hieman lisää rauhaa eikä hiekka lentele astian reunojen, mutta osa kissoista tekee tarpeensa mieluummin avonaisessa astiassa. Mikä tahansa malli onkaan kissan mieleen, hiekkalaatikon tulee olla tarpeeksi tilava, jotta kissa mahtuu seisomaan, kääntymään ympäri ja istumaan laatikossaan ongelmitta.

Kissanhiekkaa löytyy monenlaista: paakkuuntuvaa ja paakkuuntumatonta, hienoa ja karkeaa. Osa kissoista haluaa, että laatikossa on paljon hiekkaa, osa taas haluaa hiekkaa olevan vain vähän.

Kissan hiekkalaatikon muistilista:

  • Tyhjennä hiekkalaatikko päivittäin
  • Vaihda hiekka säännöllisesti
  • Älä puhdista liian vahvoilla pesuaineilla
  • Älä sijoita laatikkoa lähelle kissan ruoka- ja juomakuppeja
  • Kodin jokaisella kissalla tulisi olla oma hiekkalaatikko