Vakavasti loukkaantunut kissa voi usein olla aggressiivinen, koska se on pelokas ja siihen sattuu. Siksi kissa kannattaa ottaa kiinni käärimällä se pyyhkeeseen ja kuljettaa se sitten häkissä tai kuljetuskopassaan lähimmälle eläinklinikalle. 

Jos kissasi on loukkaantunut, älä anna sille ruokaa tai juomaa. Älä myöskään anna kissalle ihmisille tarkoitettuja särkylääkkeitä, sillä ne voivat olla kissalle myrkyllisiä. Alla vinkkejä erilaisia hätätilanteita varten.

Liikennetapaturma tai muu loukkaantuminen

Jos kissasi on ollut liikenneonnettomuudessa tai pudonnut korkealta, esimerkiksi puusta tai parvekkeelta, sinun tulee viedä kissa välittömästi eläinlääkäriin. Yritä pitää kissa lämpimänä matkan ajan. Mahdolliset sisäiset vammat näkyvät usein vasta jonkin ajan kuluttua. Sisäiset vammat voivat oirehtia muun muassa siten, ettei kissa halua liikkua tai pissata tai se oksentelee. Vaikka kissa näyttää selvinneen onnettomuudesta naarmuitta, tarkkaile sen vointia.  

Verenvuoto

Voit yrittää pysäyttää pahimpien avohaavojen vuodot siteillä. Voit käyttää sideharsoa tai esimerkiksi nenäliinaa, pumpulia tai kangaspalaa. Varmista vain, että side on puhdas. Älä käytä painesidettä, sillä se voi pysäyttää kissan verenkierron kokonaan ja aiheuttaa hengenvaaran. Jos vuoto ei tyrehdy nopeasti, kissa on vietävä eläinlääkäriin välittömästi.

Luunmurtuma

Jos epäilet, että kissallasi on luunmurtuma, vältä murtuma-alueen turhaa liikuttelua. Kun kuljetat kissaasi eläinlääkäriin, pyri pitämään kissa mahdollisimman paikoillaan, esim. kuljetuskopassa tai pyyhkeeseen käärittynä. Käsittele kissaa varovaisesti.

Palovamma

Kissa voi kärsiä kahdenlaisista palovammoista: lämmön tai kemiallisen aineen aiheuttamista. Lämmön aiheuttamat palovammat tulee viilentää viileällä vedellä mahdollisimman pian. Mikäli kissa suostuu, nosta kissa kylpyammeeseen tai lavuaariin ja suihkuta palanutta aluetta viileällä vedellä vähintään 10 minuutin ajan. Aloita lämpimällä vedellä ja laske veden lämpötilaa asteittain, jotta kissan ruumiinlämpö ei laske liian nopeasti. Palovamman jatkohoidon arviointia varten vie kissa mahdollisimman pian eläinlääkäriin.

Kissan saatua palovammoja kemiallisista aineista huolehdi ensinnäkin, ettei kissa nuole itseään ja saa haitallista ainetta myös suuhunsa. Suihkuta kissaa viileällä vedellä vähintään 10 minuutin ajan ja peitä palohaava pyyhkeellä, kun viet kissan eläinlääkäriin.

Sähköisku

Jos kissasi saa sähköiskun, varmista ensin, että sähkö on kytketty pois päältä ja lähesty vasta sitten kissaa. Sähköiskut aiheuttavat kissalle usein myös palovammoja. Varmista ensin, että kissasi hengittää normaalisti ennen kuin alat tutkia, onko kissalla muita vammoja.

Myrkytys

Selvitä, mikä aine on aiheuttanut myrkytyksen ja kuinka paljon ainetta kissa on voinut saada. Kemiallisten aineiden pakkauksissa on yleensä ohjeet, miten toimia, jos ainetta joutuu elimistöön. Älä yritä saada kissaasi oksentamaan, varsinkaan jos kyseessä on syövyttävä aine, ellei ohjeissa erikseen niin neuvota.

Lämpöhalvaus

Kissa voi menehtyä lämpöhalvauksen seurauksena. Ensimmäiset lämpöhalvauksen oireet ovat kissan levottomuus ja stressaantuneisuus. Jos kissa myös kuolaa ja läähättää, sinun tulee toimia nopeasti. Viilennä kissaasi vesiletkulla, suihkulla tai märillä pyyhkeillä. Kun kissa alkaa toipua, anna sen levätä rauhassa kuivassa ja viileässä paikassa. 

Muistilista:

  • Arvioi tilanne.
  • Pysy rauhallisena ja varmista oma turvallisuutesi ensin.
  • Tutki kissa.
  • Hoida haavoja ja lievennä kipua mahdollisuuksien mukaan.
  • Pidä kissa rauhallisena ja lämpimänä.
  • Varmista, ettei kissa pysty loukkaamaan itseään entistä enemmän.
  • Ota yhteyttä eläinlääkäriin, jos vauriot ovat vakavia.