Kun kissa ei tule matkalle mukaan

Kissavahti

Jos kissa jää kotiin lomamatkasi ajaksi, kannattaa pyytää perheenjäsentä, sukulaista, ystävää tai vaikka naapuria kissavahdiksi loman ajaksi. Jos lähipiiristäsi ei löydy ketään sopivaa, voit myös palkata kissavahdin.

Kissa on kiintynyt omaan elinympäristöönsä, eli helpointa on, että kissavahti asuu luonasi lomasi ajan, jotta kissa saa olla tutussa paikassa eikä sille tule omistajan poissaolon lisäksi lisää stressiä uudesta, vieraasta paikasta. Jos kissavahdilla ei ole mahdollisuutta asua luonasi eikä ottaa kissaa omaan kotiinsa, tulisi hänen käydä kissan luona vähintään kaksi kertaa päivässä.

Ruoan, juoman ja siistin vessan lisäksi kissa kaipaa seuraa.

Jätä kissavahdille selkeät hoito-ohjeet, jotka sisältävät muun muassa:

 • Ruokintaohjeet: mitä ruokaa/ruokia, kuinka paljon, kuinka usein
 • Vesi: muistutus vaihtaa vesi päivittäin, mistä astioista kissa mieluiten juo vettä
 • Lähimpien eläinklinikoiden yhteystiedot sekä lähin päivystävä eläinklinikka
 • Ohjeet hiekka-astiaan: kuinka usein hiekka tulee vaihtaa, kuinka usein vessa-astia tulee puhdistaa ja millä aineella
 • Ohjeet turkin, kynsien ja hampaiden hoitoon
 • Mahdolliset lääkintäohjeet ja ensiapuohjeet, esimerkiksi ohjeet kissan yleisimpien vaivojen hoitoon

Kissahoitola tai kissahotelli

Toinen hoitopaikkavaihtoehto on kissahoitola tai kissahotelli, josta voit varata paikan kissallesi muutamaksi päiväksi tai pidemmäksi ajaksi. Hoitolaan kannattaa käydä tutustumassa etukäteen, jotta voit varmistaa, että se on sopiva paikka kissallesi.

Kun kissa tulee matkalle mukaan

Ennen matkaa

Kissa kannattaa totutella kuljetuslaukkuunsa hyvissä ajoin ennen matkaa. Siten kissa tuntee olonsa kotoisaksi kuljetuslaukussa ja matka sujuu mukavammin.

Majoitus

Monissa hotelleissa ja muissa majoituspaikoissa on erikseen lemmikkiystävällisiä huoneita. Lemmikkihuonetta tulee pyytää varauksen yhteydessä ja toisinaan lemmikkihuoneesta peritään ylimääräinen maksu, yleensä noin 10-20 euroa per lemmikki.

Kissa autossa

 • Kissa kannattaa totuttaa autossa matkustamiseen ennen kuin teette pitemmän automatkan.
 • Jos tiedät, että kissa stressaa autossa, voit ostaa rauhoittavaa feromoni-suihketta (esim. Feliway), joka ehkäisee matkustamisen aiheuttamaa stressiä. Suihketta voit ostaa apteekista tai eläinlääkäriltä.
 • Osa kissoista kärsii matkapahoinvoinnista, eli kissaa ei kannata ruokkia pariin tuntiin ennen ajomatkaa. Ruoki kissa vasta päästyänne perille ja kun kissa on hieman ehtinyt totutella uuteen paikkaan.
 • Huolehdi kissan nesteytyksestä tasaisin väliajoin ja päästä kissa käymään hiekkalaatikolla, jos matka kestää monia tunteja.
 • Kissaa ei missään nimessä kannalta kannata pitää vapaana autossa, vaan hankkia autoon tarkoitettu häkki tai kantokoppa. Autossa vapaana liikkuva kissa voi aiheuttaa vaaratilanteen.
 • Älä jätä kissaasi yksin autoon, sillä lämpötila auton sisällä nousee äkkiä todella korkeaksi, jos ulkona on lämmintä ja kissalle voi tulla lämpöhalvaus.

Kissa junassa

Kissan saa ottaa mukaan VR:n juniin omassa kuljetusboksissaan, joka tulee sijoittaa lattialle omistajan jalkoihin. Kaikissa VR:n junissa on erillisiä lemmikkipaikkoja ja kissalle voi halutessaan ostaa myös oman paikan junassa puoleen hintaan.

Kissa linja-autossa

Kissan voi ottaa mukaan useimpiin linja-autoihin, mutta tutustu aina linja-autoyhtiön sääntöihin ennen matkan varaamista. Linja-autossa kissa tulee kuljettaa kuljetuslaukussa eikä kissaa saa ottaa pois laukusta matkan aikana.

Kissa lentokoneessa

Jos matkustat lentäen, selvitä millaiset säännöt lentoyhtiöllä on lemmikkien suhteen. Useimmat lentoyhtiöt sallivat alle 9 kilon painoisen kissan matkustamossa ja sitä isommat kissat matkustavat ruumassa kuljetusta varten hyväksytyssä häkissä.

Ulkomaanmatka

Rokotukset ja loishäätö

Ulkomaanmatkoja varten kissalla tulee olla rokotuksen kunnossa ja oma lemmikkipassi, johon rokotustiedot on merkitty. Tutustu myös aina kohdemaan maakohtaisiin sääntöihin kissojen tuontiin liittyen.

Ulkomailla erilaisten sairauksien ja loisten tartuntavaara on suurempi kuin Suomessa. Ota yhteyttä omaan eläinlääkäriisi hyvissä ajoin ennen matkaa, jotta voitte yhdessä suunnitella tarvittavien rokotusten ja loislääkitysten antoajankohdat.

Kissa lomakohteessa

Ennen lomamatkaa, mieti tarkkaan millaisessa ympäristössä kissa tulee olemaan. Onko lomakohteessa muita kissoja, joiden kanssa voi mahdollisesti tulla ongelmia? Onko kohteessa pieniä lapsia tai muita lemmikkejä? Jos epäilet, että kissallesi voi tulla jotain ongelmia matkakohteessa, kannattaa pohtia viihtyykö kissa paremmin kotona vai mukana.

Paikan päällä kannattaa yrittää luoda kissalle mahdollisimman kotoisa ympäristö. Yritä esimerkiksi löytää ruoka- ja vesiastioille samanlainen paikka, kuin kotona ja voit ottaa hieman vanhaa kissanhiekkaa mukaasi, jotta kissan vessassa on tuttu haju.