Kissa mukaan matkalle?

Kissa rannalla. Osa kissoista haluaa lähteä omistajan kanssa esimerkiksi mökille, toiset taas viihtyvät parhaiten kotona. Kuva: Sylvia Erikers

Kissanomistajan loman suunnitteluun kuuluu myös päätös siitä missä kissa on loman ajan. Kissan voi ottaa moneen paikkaan ja kulkuvälineeseen mukaan, tai kissan voi jättää omaan kotiin kissavahdin kanssa tai varata paikan kissahoitolasta. Kannattaa aina miettiä missä kissa viihtyy parhaiten, jotta lomasta tulee mahdollisimman onnistunut sekä sinulle että kissalle.

Kissavahti

Jos kissa jää kotiin lomamatkasi ajaksi, kannattaa pyytää perheenjäsentä, sukulaista, ystävää tai vaikka naapuria kissavahdiksi loman ajaksi. Jos lähipiiristäsi ei löydy ketään sopivaa, voit myös palkata kissavahdin. Kissavahdin voit löytää esimerkiksi Facebookin kissaryhmistä, Tori.fi:stä tai kissanhoitopalveluita välittävältä sivustolta, esim. Pawshake.

Kissa on kiintynyt omaan elinympäristöönsä, eli helpointa on, että kissavahti asuu luonasi lomasi ajan, jotta kissa saa olla tutussa paikassa eikä sille tule omistajan poissaolon lisäksi lisää stressiä uudesta, vieraasta paikasta. Jos kissavahdilla ei ole mahdollisuutta asua luonasi eikä ottaa kissaa omaan kotiinsa, tulisi hänen käydä kissan luona vähintään kaksi kertaa päivässä. Ruoan, juoman ja siistin vessan lisäksi kissa kaipaa seuraa.

Jätä kissavahdille selkeät hoito-ohjeet, muun muassa:

  • Ruokinta (mitä ruokaa/ruokia, kuinka paljon, kuinka usein)
  • Vesi (muistutus vaihtaa vesi päivittäin, mistä astioista kissa mieluiten juo vettä)
  • Lähimpien eläinklinikoiden yhteystiedot sekä lähin päivystävä eläinklinikka
  • Ohjeet hiekka-astiaan (kuinka usein hiekka tulee vaihtaa, kuinka usein vessa-astia tulee puhdistaa ja millä aineella)
  • Ohjeet turkin, kynsien ja hampaiden hoitoon
  • Mahdolliset lääkintäohjeet ja ensiapuohjeet (esimerkiksi ohjeet yleisimpien vaivojen hoitoon)
  • Leikkiohjeet ja kissan lempilelut

Kissahoitola tai kissahotelli

Toinen hoitopaikkavaihtoehto on kissahoitola tai kissahotelli, josta voit varata paikan kissallesi muutamaksi päiväksi tai pidemmäksi ajaksi. Hoitolaan kannattaa käydä tutustumassa etukäteen, jotta voit varmistaa, että se on sopiva paikka kissallesi.

Ennen matkaa

Millä kulkuvälineellä kuljettekin, kissa kannattaa totutella kuljetuslaukkuunsa ennen matkaa. Siten kissa tuntee olonsa kotoisaksi kuljetuslaukussa ja matka sujuu mukavammin.

Anna kissan ensin rauhassa tutkia kuljetuslaukku omaan tahtiinsa. Aseta sitten laukun ympärille ja sisälle muutama herkkupala. Sen jälkeen aseta pari herkkupalaa laukun sisälle ja anna kissan mennä sisälle omaan tahtiin. Kun kissa on tottunut laukkuun, aseta kissa laukkuun sisälle ja kanna laukku esimerkiksi olohuoneesta keittiöön tai vessaan ja päästä kissa ulos. Toista muutamia kertoja ja pidennä aina kuljetusaikaa. Siten kissa tottuu laukun liikehdintään ja oppii, että laukusta pääsee pienen hetken kuluttua pois.

Majoitus

Monissa hotelleissa ja muissa majoituspaikoissa on erikseen lemmikkiystävällisiä huoneita, joihin voi ottaa kissan. Lemmikkihuonetta tulee pyytää varauksen yhteydessä ja toisinaan lemmikkihuoneesta peritään ylimääräinen maksu, yleensä noin 10-20 euroa per lemmikki.

Rokotukset

Ulkomaanmatkoja varten kissalla tulee olla rokotuksen kunnossa ja ajan tasalla. Tutustu myös aina kohdemaan maakohtaisiin sääntöihin. EU-maissa matkustettaessa kissalla tulee olla lemmikkipassi, johon on merkitty kissan rokotukset.

Kissa autossa

Kissa kannattaa totuttaa autossa matkustamiseen ennen kuin teette pitemmän automatkan. Totuta kissa matkustamiseen tekemällä lyhyitä automatkoja ja tarkkaile miten kissa reagoi autoiluun. Kissa saattaa olla hermostunut autossa, joskus jopa niin hermostunut, että se maukuu, pissaa, kakkaa tai oksentaa autossa.

Jos tiedät, että kissa stressaa autossa, voit ostaa rauhoittavaa feromoni-suihketta (esim. Feliway), joka ehkäisee matkustamisen aiheuttamaa stressiä. Suihketta voit ostaa apteekista tai eläinlääkäriltä.

Osa kissoista kärsii matkapahoinvoinnista, eli kissaa ei kannata ruokkia pariin tuntiin ennen ajomatkaa. Ruoki kissa vasta päästyänne perille ja kun kissa on hieman ehtinyt totutella uuteen paikkaan. Huolehdi kuitenkin kissan nesteytyksestä tasaisin väliajoin ja päästä kissa käymään hiekkalaatikolla, jos matka kestää monia tunteja.

Kissaa ei missään nimessä kannalta kannata pitää vapaana autossa, vaan hankkia autoon tarkoitettu häkki tai kantokoppa. Autossa vapaana liikkuva kissa voi aiheuttaa vaaratilanteen.

Älä jätä kissaasi yksin autoon, sillä lämpötila auton sisällä nousee äkkiä todella korkeaksi, jos ulkona on lämmintä ja kissalle voi tulla lämpöhalvaus.

Kissa junassa

Kissan saa ottaa mukaan VR:n juniin kuljetusboksissa. Kaikissa VR:n junissa on erillisiä lemmikkipaikkoja ja kissan kuljetuslaatikko tulee sijoittaa lattialle omiin jalkoihin. Kissalle voi myös ostaa oman paikan junassa puoleen hintaan normaalin lipun hinnasta. Kaukomatkoilla lemmikin lippu on 5€ per lemmikki.

Kissa linja-autossa

Kissan voi ottaa mukaan useimpiin linja-autoihin, mutta tutustu aina linja-autoyhtiön sääntöihin ennen matkan varaamista. Linja-autossa kissa tulee kuljettaa kuljetuslaukussa eikä kissaa saa ottaa pois laukusta matkan aikana. Kuljetuslaukun voi sijoittaa viereiselle penkille tai lattialle, jos bussi on täynnä.

Kissa lentokoneessa

Jos haluat ottaa kissasi mukaasi ulkomaille, tutustu ensin Eviran lemmikin kuljetukseen liittyviin sääntöihin. Muista myös, että eri mailla on omat maakohtaiset sääntönsä lemmikkien kuljetukseen, eli tutustu Suomen sääntöjen lisäksi kohdemaan sääntöihin.

Täältä löydät Eviran säännöt

Jos matkustat lentäen, selvitä millaiset säännöt lentoyhtiöllä on lemmikkien suhteen. Useimmat lentoyhtiöt sallivat alle 9 kilon painoisen kissan matkustamossa ja sitä isommat kissat matkustavat ruumassa kuljetusta varten hyväksytyssä häkissä.

Ulkomailla erilaisten sairauksien ja loisten tartuntavaara on suurempi kuin Suomessa. Ota yhteyttä omaan eläinlääkäriisi hyvissä ajoin ennen matkaa, jotta voitte yhdessä suunnitella tarvittavien rokotusten ja loislääkitysten antoajankohdat.

Kissa lomakohteessa

Ennen lomamatkaa, mieti tarkkaan millaisessa ympäristössä kissa tulee olemaan. Onko lomakohteessa muita kissoja, joiden kanssa voi mahdollisesti tulla ongelmia? Onko kohteessa pieniä lapsia tai muita lemmikkejä? Jos epäilet, että kissallesi voi tulla jotain ongelmia matkakohteessa, kannattaa pohtia kissan kotiin jättämistä.

Paikan päällä kannattaa yrittää luoda kissalle mahdollisimman kotoisa ympäristö. Yritä esimerkiksi löytää ruoka- ja vesiastioille samanlainen paikka, kuin kotona ja voit ottaa hieman vanhaa kissanhiekkaa mukaasi, jotta kissan vessassa on tuttu haju. 

Tykkää? 1 lukijasta 1 tykkäsi tästä, arvosana , 5 tähteä