Parveke ja ikkunat

Kissakodissa tulee huolehtia, että parveke on kissalle turvallinen eikä kissa pääse tippumaan tai karkaamaan parvekkeelta tai avoimesta ikkunasta. Parvekkeesta saa kissalle turvallisen ostamalla siihen parvekeverkon. Ikkunoihin kannattaa myös asentaa suojaverkko, jotta kissa ei pääse livahtamaan ulos kevättuuletuksen aikana.

Vaikka kissalla on hyvä tasapaino ja vanhan sanonnan mukaan ”kissa putoaa aina jaloilleen”, voi kissa silti pudota parvekkeelta tai avonaisesta ikkunasta ja loukkaantua pahastikin. Yleisiä putoamisen aiheuttamia vammoja ovat muun muassa murtumat, virtsarakon repeämä, leukaluun vammat, halkeamat kitalaessa, palleatyrä ja keuhkovammat.

Jos kissasi tippuu parvekkeelta, tutki kissa ja jos se on pahasti loukkaantunut, vie se välittömästi eläinlääkäriin. Vaikka kissa näyttäisi selvinneen pudotuksesta naarmuitta, on sille voinut tulla sisäisiä vammoja, joten eläinlääkärin on hyvä tutkia kissa.

Pohjakerroksen parvekkeelta tai ikkunasta kissa taas voi päästä karkuteille ja vahingoittua karkumatkalla, esimerkiksi joutua kissatappeluun tai jäädä auton alle. Leikkaamaton kissa voi aiheuttaa tai tuoda mukanaan suunnittelemattoman pentueen.

Mouruavat kissat

Kevään tullen monet edellisenä vuonna syntyneet kissat tulevat sukukypsiksi. Se tarkoittaa, että monille naaraskissoille tulee ensimmäinen kiima. Kiima-aika vaikuttaa naaraskissan lisäksi lähialueen uroskissoihin. Sekä naaraat että urokset mouruavat, kierivät lattialla ja voivat alkaa merkkailla sisälle. Osa kissoista myös stressaantuu. Mikäli et aio käyttää kissaasi jalostukseen, kannattaa kissa kastroida tai steriloida. Silloin vältytte myös suunnittelemattomilta pentueilta.

Myrkylliset kasvit

Keväällä on ihanaa ostaa kasveja piristämään kotia. Mutta osa kasveista on kissoille myrkyllisiä, eli lue lisää kissoille myrkyllisistä kasveista, ennen kuin ostat huonekasveja tai kukkia kotiisi, jotta osaat valita kissatalouteen sopivia kasveja.