Kesän vaaroja kissoille

Kuva: Karianne Widsell

Kesäisin monet kissat viettävät paljon aikaa ulkona. Suomen luonto on suhteellisen vaaraton kissoille, mutta tiettyjä riskejä löytyy silti. Annamme vinkkejä, miten voit välttyä kesän tuomilta ongelmilta.

Punkit

Punkit voivat levittää sairauksia ja siksi ne tulisi poistaa mahdollisimman pian, mieluiten ensimmäisen vuorokauden sisällä. Apteekista löytyy monia punkkien torjumiseen tarkoitettuja valmisteita – valitse valmiste joka sopii kissoille, sillä osa valmisteista on tarkoitettu vain koirille. Käy ulkokissan turkki läpi päivittäin punkkien varalta. Jos kissallasi on punkkeja punkkikarkotteesta huolimatta, poista punkki punkkipihdeillä, punkkilassolla tai pinseteillä.

Hyönteisen purema

Yksittäiset ampiaisen tai mehiläisen pistot ovat usein vaarattomia ja pistoskohta paranee useimmiten itsestään. Jotkut kissat ovat yliherkkiä ampiaisen pistoille ja voivat saada allergisen reaktion.

Toimi näin, jos kissasi saa hyönteisen piston:

  • Tutki puremakohta: onko kissa saanut yhden vai useamman piston?
  • Tutki kissan vointia: onko kissa väsynyt ja kalpea?
  • Tarkkaile kissan vointia muutaman tunnin ajan, jos kissa alkaa voida huonosti, ota yhteyttä eläinlääkäriin

Käärmeen purema

Kyyn purema on kissalle vaarallinen. Lievimmissä tapauksissa purema aiheuttaa ainoastaan turvotusta. Vaikeammissa tapauksissa purema ja kyyn erittämä myrkky vahingoittavat kissan elimistöä, mikä voi johtaa kissan menehtymiseen.

Kyy puree kissaa yleensä huuleen, kuonoon tai tassuun. Jos purema on kuonossa, voi kissan koko pää turvota voimakkaasti ja turvotus voi levitä myös suuhun ja nieluun tukkien hengitysteitä. Jos purema on tassussa, voi turvotus levitä koko raajaan.

Puremakohta on usein turvonnut, siinä voi näkyä kyyn hampaanreiät ja mustelmamainen värimuutos. Puremakohta turpoaa yleensä muutaman minuutin kuluessa, mutta viimeistään 2 tunnin kulutta. Mikäli puremakohdassa ei kahden tunnin kuluttua havaita lainkaan turvotusta, on todennäköistä, että kyy ei ole ruiskuttanut myrkkyä pureman yhteydessä. Turvotus voi pahentua 1-2 päivän aikana puremasta.

Toimi näin:

  • Rauhoita kissaa, jotta se pysyisi aloillaan
  • Mikäli purema on raajassa, vältä raajan liikuttamista
  • Kanna kissa autoon ja ota aina yhteyttä lähimpään eläinlääkäriin

Kuuma auto voi olla hengenvaarallinen

Jos kissa jätetään autoon lämpimänä päivänä, nousee lämpötila autossa äkkiä hyvin korkeaksi - vaikka auto olisi varjossa. Kissa alkaa läähättää voimakkaasti, sitä alkaa huimata, ikenet muuttuvat kirkkaanpunaisiksi ja kissalle voi tulla lämpöhalvaus. Älä siis ikinä jätä kissaa yksin autoon lämpimänä kesäpäivänä!

Toimi näin:

  • Viilennä kissaa kylmällä vedellä tai vedellä kastellulla pyyhkeellä
  • Ota yhteyttä eläinlääkäriin
Oksentelu ja ripuli

Kissa voi pahoin, jos se syö jotain sopimatonta.
Lue lisää

Myrkyllisiä kasveja

Osa kasveista on kissoille myrkyllisiä.
Lue lisää

Virtsatietulehdukset

Ovat yksi yleisin kissojen vaiva, sekä naarailla että uroksilla.
Lue lisää

Kissan korvavaivat

Tutki kissan korvat tasaisin väliajoin sairauksien varalta.
Lue lisää

Tykkää? 1 lukijasta 2 tykkäsi tästä, arvosana , 2,5 tähteä