Parvekkeet ja ikkunat

Kesähelteillä moni tuulettaa kotiaan pitämällä ikkunoita tai parvekkeen ovea auki. Silloin utelias kissa voi päästä livahtamaan ulos avoimesta ikkunasta tai ovesta, mikä voi aiheuttaa vaaratilanteen. Kissa voi ensinnäkin loukkaantua, jos se tippuu ikkunasta tai parvekkeelta alas. Lisäksi liikenteen seassa liikkuva kissa voi jäädä auton alle tai aiheuttaa vaaratilanteen autoilijoille. Suojaa siis ikkunat ja parveke verkoilla, jotta kissa voi nauttia kesähelteistä turvallisesti.

Lämpöhalvaus

Moni kissa pitää auringon lämmöstä, mutta kuumina kesäpäivinä huonosti ilmastoiduissa tiloissa, kuten pysäköidyssä autossa, lämpötila voi kohota niin korkeaksi, että kissalle voi tulla lämpöhalvaus. Silloin kissa alkaa läähättää voimakkaasti, sitä alkaa huimata ja sen ikenet muuttuvat kirkkaanpunaisiksi. Lämpöhalvaus hoidetaan laskemalla hitaasti kissan ruumiinlämpötila takaisin normaaliksi, eli noin 38,0-39,3 asteeseen.

Toimi näin, jos kissa saa lämpöhalvauksen:

 • Viilennä kissaa viileällä vedellä tai viileällä vedellä kastellulla pyyhkeellä
 • Mittaa kissan ruumiinlämpötila (normaali lämpötila on 38,0-39,3 astetta)
 • Ota yhteyttä eläinlääkäriin ja seuraa saamiasi ohjeita
 • Vie kissa heti eläinlääkäriin, jos sen yleisvointi on huono tai kissa on pentu, vanha tai sairas

Kissatappelu

Ulkokissa voi joutua kissatappeluun ja saada pahojakin haavoja. Kissatappelut ovat yleisimpiä kesäisin, kun useampia kissoja on ulkona ja reviireistä voi tulla riitaa. Käy ulkokissasi läpi päivittäin mahdollisten haavojen tai muiden vammojen varalta. Puhdistamattomaan haavaan voi tulla paise ja se voi tulehtua, eli haava kannattaa hoitaa ja puhdistaa ajoissa. Tarkkaile myös, jos kissa liikkuu oudosti tai aristaa jotain ruumiinosaa.

Kyyt

Kyyn purema voi olla kissalle vaarallinen. Lievimmissä tapauksissa purema aiheuttaa ainoastaan turvotusta. Vaikeammissa tapauksissa purema ja kyyn erittämä myrkky vahingoittavat kissan elimistöä, mikä voi johtaa kissan menehtymiseen.

Kyy puree kissaa yleensä huuleen, kuonoon tai tassuun. Jos purema on kuonossa, voi kissan koko pää turvota voimakkaasti ja turvotus voi levitä myös suuhun ja nieluun tukkien hengitysteitä. Jos purema on tassussa, voi turvotus levitä koko raajaan.

Puremakohta on usein turvonnut ja siinä voi näkyä kyyn hampaanreiät sekä mustelmamainen värimuutos. Puremakohta turpoaa yleensä muutaman minuutin kuluessa, mutta viimeistään 2 tunnin kulutta. Mikäli puremakohdassa ei kahden tunnin kuluttua havaita lainkaan turvotusta, on todennäköistä, että kyy ei ole ruiskuttanut myrkkyä pureman yhteydessä. Turvotus voi pahentua 1-2 päivän aikana puremasta.

Toimi näin, jos kyy puree kissaasi:

 • Pidä kissaa mahdollisimman rauhallisena ja aloillaan
 • Mikäli purema on raajassa, vältä kyseisen raajan liikuttamista. Kissa kannattaa kantaa sylissä autoon ja eläinlääkäriin
 • Ota yhteyttä lähimpään eläinklinikkaan

Älä anna kissalle kyytabletteja, paitsi, jos purema on pään alueella ja turvotus uhkaa tukkia hengitystiet.

Hyönteisen purema

Ampiainen, hyttynen tai joku muu hyönteinen voi pistää tai purra kissaa. Hyönteisten pistot tai puremat ovat kissoille yleensä vaarattomia ja saattavat aiheuttaa vain hetkellisesti pientä kutinaa. Pistoskohta voi hieman punoittaa, mutta paranee usein itsestään. Toisinaan pistos voi kuitenkin aiheuttaa allergisen reaktion. Hyönteisen pisto on vaarallisin kissan suussa tai nielussa, sillä silloin hengitystiet voivat turvota ja aiheuttaa hengitysvaikeuksia.

 • Tutki pistokohta: onko kissa saanut yhden vai useamman piston? Poista mahdollinen piikki
 • Huolehdi, ettei kissa raavi pistokohtaa ja aseta kissalle tarvittaessa kauluri raapimisen estämiseksi
 • Tarkkaile kissan vointia ensimmäisten tuntien ajan: vaikuttaako kissa huonovointiselta, onko se erityisen väsynyt tai kalpea?
 • Jos kissan vointi heikkenee tai pistokohta on kissan suussa tai nielussa, ota yhteyttä eläinlääkäriin

Punkit

Punkit voivat levittää sairauksia ja siksi ne tulisi poistaa mahdollisimman pian, mieluiten ensimmäisen vuorokauden sisällä. Apteekissa ja eläinklinikoilla myydään monia punkkien torjumiseen tarkoitettuja valmisteita. Valitse valmiste, joka sopii kissoille, sillä osa valmisteista on tarkoitettu vain koirille ja ne voivat olla kissalle vaarallisia. Kysy tarvittaessa apua sopivan valmisteen valintaan.

Oli käytössäsi mikä tahansa punkkikarkote, käy kissan turkki läpi ulkoilun jälkeen käsin ja poista mahdolliset punkit punkkipihdeillä, punkkilassolla tai tavallisilla pinseteillä.