Kissa lapsiperheessä

Kissa lapsen sylissä. Opeta lapselle, miten kissaa kannattaa pitää sylissä.

Onko sinulla lapsia ja harkitset kissan hankkimista tai päinvastoin? Sopivatko jotkut kissarodut erityisesti lapsiperheille? Listaamme vinkkejä, joiden avulla kissasi ja lapsesi tulevat mahdollisimman hyvin toimeen keskenään.

Jos kissa sähisee vastasyntyneelle vauvalle, syynä on usein se, että vauvan tuoksu on kissalle tuntematon.

Millainen kissa sopii lapsiperheelle?

Jotkut kissat ovat kärsivällisempiä ja rauhallisempia kuin toiset, mutta mikään kissa ei nauti vastakarvaan silityksestä tai lapsista, jotka juoksevat kissaa päin tai vetävät hännästä.

Kissat ovat usein varautuneita ja saattavat sähistä kovaäänisille lapsille tai juosta karkuun. Kissan täytyy antaa tottua lapsiin rauhassa, sen jälkeen tulee harvoin mitään ongelmia. Yleensä kissa ymmärtää pian, ettei lasten juoksemisessa ja kovaäänisyydessä ole mitään pelättävää.

Voit auttaa kissaasi tottumaan lapsiin antamalla kissalle omaa tilaa, esimerkiksi tekemällä sille lepopaikan lasten ulottumattomiin, vaikkapa hyllyn tai raapimapuun päälle.

Lapsille tulee myös antaa selkeät ohjeet, että milloin kissan pitää antaa olla rauhassa. Muun muassa, kun kissa nukkuu, syö tai juo. Tarvittaessa kissan ruoka- ja juomakipot voi myös siirtää lasten ulottumattomiin tai johonkin rauhalliseen paikkaan.

Vaikka kissa hankittaisiin pääosin lasten toiveesta, on päävastuu kissan hoidosta aina aikuisilla.

Totuta kissa vauvan tuoksuun

Kissat voi totuttaa lähes mihin vain: lapsiin, autolla liikkumiseen, turkin hoitoon, muihin lemmikkeihin ja hihnassa kulkemiseen. Osalla kissoista totuttelu vie enemmän aikaa ja silloin koko perheeltä vaaditaan kärsivällisyyttä ja ymmärrystä.

Kissa saattaa sähistä vastasyntyneelle vauvalle, kun se tuodaan kotiin ensimmäistä kertaa. Se johtuu usein pelkästään vauvan tuoksusta, johon kissa ei ole vielä ehtinyt tottua. Yksi hyvä tapa välttyä sähisemiseltä on antaa kissan haistella esimerkiksi vauvan vaatetta, ennen kuin vauva tulee kotiin tai ennen kuin se esitellään kissalle. Siten kissa ehtii tottua tuoksuun ja ensitapaaminen sujuu paremmin.

Kissasääntöjä, jotka kannattaa opettaa lapsille

  • Älä jahtaa kissaa
  • Anna kissan olla rauhassa, kun se nukkuu, syö tai käy vessassa
  • Anna kissan olla rauhassa, kun se vetäytyy omiin oloihinsa, esimerkiksi sängyn alle
  • Näytä lapsille, miten kissaa saa silittää
  • Näytä, mistä kissaa kannattaa rapsuttaa ja silittää ja mistä kissa ei pidä
  • Näytä, miten kissan kanssa tulee leikkiä ja millä leluilla
  • Tee yhteisestä hetkestä molemmille mukava ja kehu sekä kissaa että lasta
  • Aseta rajoja - kerro kuinka kauan ja milloin kissan kanssa kannattaa leikkiä

 

Tykkää? 1 lukijasta 1 tykkäsi tästä, arvosana , 5 tähteä