Kissa on suhteellisen itsenäinen eläin, mutta se tarvitsee kuitenkin paljon huomiota ja rakkautta.

Kissaa hankkiessa tulee pitää mielessä, että kissat elävät usein 20-vuotiaiksi tai jopa vanhemmiksi. Jos et ole täysin varma, että pystyt huolehtimaan kissasta sen koko elämän ajan, kannattaa harkita kodittoman aikuisen kissan adoptointia kissanpennun hankkimisen sijaan.

Suomessa on paljon kissoja vailla kotia, joten monen kissan hankintaa miettivän kannattaisi harkita kissan adoptointia. Aikuinen kissa on aivan yhtä suloinen kuin kissanpentu.

Kissanpentu vaatii enemmän aikaa

Pieni kissanpentu on tietysti todella suloinen, mutta se myös vaatii paljon pentuaikana. Kissanpentu ei välttämättä ole uuteen kotiin muuttaessaan oppinut vielä sisäsiistiksi tai nukkumaan yötä yksin pedissään. Kissanpennulle tulee opettaa mitä kotona saa ja ei saa tehdä, esimerkiksi että ei saa purra.

Kissanpennun aikuistuminen kestää rodusta riippuen jopa muutamia vuosia, eli pentua hankkiessa tulee olla valmis aktiiviseen pentuelämään. Vanhemmat kissat ovat usein rauhallisempia.

Jos sinulla ei ole mahdollisuutta viettää paljon aikaa kotona kissanpennun kanssa, älä hanki kissanpentua.

Aikuisen kissan adoptointi

Usein aikuinen kissa sopii erityisesti lapsiperheiden ja vanhempien ihmisten lemmikiksi.

Kissan luonne on ehtinyt kehittyä, ja kissa on usein hyvinkin persoonallinen. Lisäksi kissan luonne on jo tiedossa, esimerkiksi pitääkö kissa muista lemmikeistä tai lapsista, tai onko kissa vilkas vai rauhallinen.

Jotkut luulevat virheellisesti, että löytöeläinkodeissa olevissa kissoissa on joku vikana, kun ne on sinne hylätty. Suuri osa kissoista on kuitenkin päätynyt sinne kissasta riippumattomista syistä, kuten omistajan allergia tai elämäntilanteen muuttuminen. Pieni osa kissoista on tullut löytöeläinkotiin huonoista oloista tai löydetty hylättynä luonnosta.

Kissan hankkimisen tulee aina olla harkittu päätös

Jos päätät hankkia kodittoman kissan, sinun kannattaa tutustua paikallisen löytöeläinkodin sivuilla kotia etsiviin kissoihin. Joissain löytöeläinkodeissa voi myös käydä paikan päällä tutustumassa kissoihin.  

On tärkeää, että löydät juuri sinulle ja perheellesi sopivan kissan.

Suloiseen kissaan – olipa se pentu tai aikuinen – on helppo ihastua ja moni haluaa hankkia kissan saman tien. Muista kuitenkin, että sinulla on kissanomistajana vastuu kissan hoidosta sen koko elämän ajan. Harkitse siis kissan hankintaa tarkkaan ennen päätöksen tekoa.