Kuljetuslaukku

Hanki kissalle automatkoja ja muuta kuljetusta varten kuljetuslaukku tai -häkki. Se on turvallisin vaihtoehto sekä sinulle että kissallesi.

Voit ostaa kissan kuljetuslaukun eläinkaupasta. Laukku kannattaa hankkia ennen kuin kissa muuttaa kotiisi.

Raapimapuu

Hanki kissalle vähintään yksi raapimapuu, jotta kissa ei ala raapia kodin muita pintoja kuten huonekaluja ja seiniä. Voit myös nikkaroida raapimispuun itse ostamalla puuta ja tekemällä raapimispinnan mattokankaasta tai köydestä, jonka kierrät puun ympärille.

Rokotus ja madotus

Pidä huolta kissasi rokotuksista, kissa tulee rokottaa ainakin kissaruttoa ja kissanuhaa vastaan. Voit tarvittaessa pyytää neuvoa eläinlääkäriltäsi.

Kissa tulee myös madottaa tasaisin väliajoin. Tarjolla on monia erilaisia madotuslääkkeitä. Voit kokeilla eri vaihtoehtoja löytääksesi sinulle ja kissallesi sopivimman valmisteen. Matolääkkeitä myydään apteekissa ilman reseptiä, kysy tarvittaessa neuvoa henkilökunnalta.

Kastrointi/sterilointi

Naaraskissa kannattaa steriloida, jos et aio käyttää kissaasi jalostukseen. Naaraskissalle ei ole hyväksi, jos se ei pääse kiima-aikana pariutumaan. Kissoille tarkoitettuja e-pillereitä ei ole myöskään hyvä syödä jatkuvasti.

Uroskissa kannattaa kastroida varsinkin, jos se on ulkokissa. Muuten kissa saattaa aiheuttaa moniakin suunnittelemattomia pentueita. Lisäksi kastroimaton kollikissa voi alkaa merkkailemaan ja olla stressaantunut, etenkin naarakissojen kiima-aikana.

Aktivointi

Juuri emonsa ja sisarustensa luota pois muuttanut kissanpentu tuntee olonsa hieman yksinäiseksi. Sinun kannattaa viettää mahdollisimman paljon aikaa kissanpentusi kanssa. Leiki pennun kanssa esimerkiksi pingispallon, tyhjän vessapaperirullan tai leluhiiren kanssa. Pidä kuitenkin mielessä, että kissanpennut eivät jaksa leikkiä kovin kauaa ja ne tarvitsevat paljon lepoa.     

Voit ostaa kissalle myös pienen pesän tai iglun, jossa kissa saa olla rauhassa ja tarkkailla ympäristöään. Kissan kuljetuslaukun voi myös muuntaa pesäksi asettamalle sinne vaikkapa viltin pehmusteeksi. Ovi tulee irrottaa, jotta kissa ei voi lukita itseään vahingossa laukun sisään.

Vanhemmat kissat viettävät mieluiten aikaansa korkealla olevilla tasoilla, esimerkiksi hyllyn päällä tai ikkunalaudalla, josta ne voivat tarkkailla elinympäristöään. Kissa voi tylsistyä, jos se joutuu viettämään yksin kotona paljon aikaa. Jos olet paljon poissa kotoa, harkitse toisen kissan hankkimista. 

Vakuutus

Saat kattavimman vakuutuksen kissallesi sekä pentualennuksen kissan ensimmäisen elinvuoden ajaksi, kun vakuutat sen alle 4 kuukauden ikää. Agria Kissarotuvakuutus korvaa sairauksien ja tapaturmien aiheuttamat hoitokulut.

Uteliaalle ja leikkisälle kissanpennulle voi sattua ja tapahtua, siksi kannattaa olla vakuutus turvana.