Sisäkissaa ei saa päästää vapaana ulos vaan kissalla tulee aina olla valjaat ulkona. 

Ulkoilu valjaiden kanssa

Hanki sopivat valjaat

Kissoille on monenlaisia valjaita ja talutushihnoja, eli pyydä tarvittaessa eläinkaupan myyjältä apua valinnassa. Kissalta kannattaa ottaa mitat ennen ostosreissua, jotta sopiva koko löytyy helposti.

Valjaita on hyvä sovitella ja kokeilla ensin kotona sisätiloissa, jotta ne ovat varmasti kissalle oikeankokoiset ja mukavat. Niiden ei tulisi olla niin isot, että kissa pääsee luikertelemaan niistä ulos mutta ei myöskään liian tiukat. 

Totuta kissa valjaisiin

Kissa kannatta totuttaa valjaissa kulkemiseen ensin kotona. Kävely voi aluksi näyttää hassulta ja kissa ei todennäköisesti kävele suoraan eteenpäin vaan kulkee omia reittejään, omaan tahtiinsa ja saattaa toisinaan käydä makuulle tai yrittää purra itsensä vapaaksi. 

Kun kissa alkaa olla sinut valjaiden kanssa, voitte siirtyä ulos kokeilemaan. Ensimmäisten ulkoiujen aikana kissalla on paljon haisteltavaa ja ihmeteltävää, eli pieni kävely esimerkiksi pihapiirissä tai talon ympäri riittää enemmän kuin hyvin.

Muista edetä aina kissan tahtiin. Osa kissoista on rohkeita ja uteliaita kävelijöitä, toiset taas arkoja tarkkailijoita, jotka mieluummin istuvat paikallaan ja katselevat ympäristöään. 

Ulkoile turvallisesti

Talutushihna kannattaa pitää sopivan lyhyenä kissan äkillisten liikkeiden varalta - varsinkin, jos liikutte autoteiden läheisyydessä. 

Jos liikutte pimeällä, muista heijastin - sekä itsellesi että kissalle!

Ulkoilu repussa

Kissareppu on hyvä vaihtoehto, jos kissa halutaan ottaa mukaan pidemmälle kävelylenkille. Repuissa on useimmiten läpinäkyvä verkko tai ”ikkuna”, josta kissa pääsee tarkkailemaan uusia maisemia.

Perille päästyänne voit päästää kissan valjaissa ulos tutustumaan uuteen kohteeseen. Muista pakata mukaan myös vettä ja kissanameja.

Reppuun totuttelu

Kissa kannattaa totuttaa reppuun ensin kotona.

Anna kissan haistella ja tutkia reppu. Aseta nameja repun sisälle ja anna kissan kiivetä reppuun omaan tahtiinsa.

Kun se alkaa sujua, toista harjoitus ja sulje reppu hetkeksi. Sen jälkeen toista harjoitus ja kanna reppua pienen hetken ajan, esimerkiksi huoneesta toiseen. Muista palkita ja kehua kissaa. 

Kissan viihtyminen on tärkeintä

Reppumatkustaminen ei sovi kaikille kissoille, eli mieti aina ensin tuleeko kissa viihtymään mukana. Kissat ovat kiintyneitä omaan reviiriinsä ja arka kissa ei välttämättä nauti repussa matkustamisesta. Sama koskee kissoja, jotka kärsivät herkästi matkapahoinvoinnista. Rohkea ja utelias kissa taas saattaa mielellään lähteä omistajan mukaan seikkailemaan.

Kannattaa ensin tehdä lyhyt kävely esimerkiksi lähipuistoon ja tarkkailla kissan reaktiota. Jos kissa on tyytyväinen, voitte pikkuhiljaa pidentää tekemiänne lenkkejä.