Koiran oksentelu

Perhoskoirani on oksentanut muutaman kerran. Koira on muuten virkeä ja terve. Pitäisikö minun viedä koira eläinlääkäriin?

Eläinlääkärin vastaus:

Yritä ensin selvittää onko koirasi syönyt jotain sopimatonta. Jos koira voi muuten hyvin, voit kokeilla 6-8 tunnin paastotusta, jotta ruoansulatuskanava saa levätä. Anna koiralle vettä vapaasti tarjolle. Paastotuksen jälkeen voit antaa itse tehtyä seosta, jossa on 3 osaa keitettyä riisiä ja 1 osa raejuustoa, pakastekalaa tai rasvatonta keitettyä lihaa (esim. kanaa). Jos koiran vointi ei helpota, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Syy / aiheuttaja

Oksentelun taustalla voi olla monia syitä. Koira on voinut niellä vierasesineen, joka on jäänyt jumiin koiran ruoansulatuskanavaan. Muita oksentelun aiheuttajia ovat muun muassa gastriitti, ruoka-aineyliherkkyys, vatsahaava, virustartunta, haimatulehdus, maksa- ja munuaisvaivat tai mahalaukun kasvain.

Mitä voin tehdä?

Yleensä kotihoito kannattaa aloittaa paastotuksella. On tärkeää huolehtia, että koira juo vettä. Jos koira juo liikaa vettä kerralla ja oksentaa sen seurauksena, anna koiralle vain vähän vettä kerrallaan. Paaston jälkeen ja kun koira ei enää oksentele, voit antaa koiralle ruoaksi seosta, joka on ¾  keitettyä riisiä ja ¼ raejuustoa, pakastekalaa tai rasvatonta keitettyä lihaa. Anna pieniä annoksia usein. Jos koira alkaa oksennella uudelleen, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Milloin eläinlääkäriin?

Jos koiran vointi heikkenee, eli koira on voimaton, väsynyt tai koiralle nousee kuume. Eläinlääkäriin kannattaa ottaa heti yhteyttä, jos koira on niellyt jonkin vierasesineen, mahdollisesti myrkyllistä ainetta tai koira oksentaa verta. Samoin, jos koira oksentaa jatkuvasti voimakkaasti ja koiran vatsa alkaa turpoamaan (mahalaukun kiertymän vaara).

Onko kyseessä akuutti tilanne?

Silloin suosittelemme aina olemaan suoraan yhteydessä eläinlääkäriin!

Soita videopuhelu FirstVetiin

Agrialla vakuutusturvaasi kuuluu ilmaisia videopuheluita FirstVetin eläinlääkärille

FirstVet

Tykkää?